21 april 2011

Hot cross buns (Paasbroodjes)

Hot cross buns

Vandaag bakte ik met de deelnemers aan de workshop brood bakken deze lekkere Paasbroodjes. Het kruis erop kan uiteraard achterwege gelaten worden. Niet alleen met Pasen lekker!

Hot cross buns (Paasbroodjes)
Recept printen

Deeg:
 • 450 gram tarwebloem
 • 10 gram droge gist
 • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 4 gram koekkruiden
 • 8 gram zout
 • 150 gram volle melk, lauwwarm
 • 50 gram water, lauwwarm
 • 1 ei, los geklopt
 • 50 gram ongezouten roomboter, gesmolten
 • 100 gram blauwe rozijnen (of krenten)
Verder:
 • zonnebloemolie om kom en werkplek in te vetten
 • 4 eetlepels patentbloem
 • 2 eetlepels suiker
Hieronder staat de werkwijze voor het deeg kneden in een standmixer, maar het deeg kan uiteraard ook in een broodbakmachine of met de hand gekneed worden.

Werkwijze deeg kneden in standmixer: doe alle ingrediënten voor het deeg - behalve de rozijnen - in de kom en roer met een pollepel door elkaar. Kneed met de deeghaak in ± 15 minuten tot een soepel deeg. Voeg tegen het einde van de kneedtijd de rozijnen toe, zorg ervoor dat ze goed verdeeld door het deeg gemengd worden.

1e rijs: doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg in ± 1 uur tot dubbel volume rijzen.

Vormen: stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek, druk de lucht eruit en verdeel het met een deegsteker in 12 gelijke stukjes. Bol ieder stukje deeg goed op en leg ze een paar centimeter uit elkaar op een bakplaat (bekleed met bakpapier of bakmatje).

2e rijs: dek de bolletjes deeg af met ingevet plastic folie of een bakmatje en laat de bolletjes in ± 1 uur tot bijna dubbel volume rijzen.

Pasta voor kruis maken: maak tijdens de 2e rijs de pasta voor de kruizen. Roer de patentbloem met wat water tot een dik papje zonder klontjes. Zet afgedekt weg tot gebruik.

Oven voorverwarmen (boven- en onderwarmte): verwarm de oven tijdens de 2e rijs voor op 200 °C. Wil je de broodjes in een Rofco oven afbakken verwarm deze dan - 2 uur van tevoren - ook voor op 200 °C.

Doe de pasta in een spuitzakje of gebruik een plastic zakje waarvan 1 hoekje is afgeknipt. Spuit de pasta in een kruisvorm op de bolletjes. Je kunt ook eerst met een scherp mesje een kruis insnijden in het deeg en dan de pasta erin spuiten.

Hot cross buns

Bakken met boven en onderwarmte: bak de bolletjes in het midden van de oven in 12 – 15 minuten bruin en gaar.

Bakken in een Rofco oven: Bak de broodjes ± 7 minuten, verlaag dan de temperatuur naar 50 °C en bak de broodjes in nog ± 7 minuten gaar en bruin.

Afwerking: smelt de suiker in 1 eetlepel water in een pannetje. Bestrijk de bolletjes direct na het bakken met de hete suikersiroop. Laat de bolletjes op een rooster afkoelen.

Tip: wil je de broodjes invriezen, bestrijk ze dan niet met het suikerstroopje, maar met wat gesmolten boter.

Bron: aangepast recept van BBC Good Food

6 opmerkingen:

Moniek zei

Ik ga vanavond deze lekkere broodjes nog even bakken voor bij ons zaterdag ontbijt!!
Bedankt en fijne paasdagen toegewenst.

Moniek

Tee Shirt Diesel zei

thank u for sharing.

Sunnysandra zei

Ziet er leuk uit, misschien ga ik ook van het weekend aan de slag!
Bedankt voor het delen van dit recept.
Sandra

Sunnysandra zei

Haha, vanmorgen aan de slag gegaan met als eerste het deeg voor brioche brood met chocolade, maar bleek dat ik niet goed had gelezen over de rijstijd, dus toen toch maar deze broodjes gemaakt. Zien er bij bij heel anders uit, maar de smaak was bijzonder lekker!
In mijn blogverhaal een link naar jou gezet en nogmaals bedankt voor het delen!
Sandra

Ernestine van Halen zei

Hoi Levine, allereerst: wat een fantastische dingen maak je toch, ben al zo vaak geinspireerd geraakt!
Ik heb deze broodjes gemaakt, vind ze heerlijk maar heb twee vragen:
op de foto glanst het broodje mooi, bij mij is de suiker weer hard geworden waardoor ik een wit korstje op het broodje krijg, wat doe ik verkeerd? Verder zit er een bijsmaakje aan het broodje, kan het niet goed duiden, het is licht bitter. Heb je een idee wat ik bedoel?
bedankt alvast,

Ernestine

Levine zei

Ernestine: dank voor de complimenten :-). Het suikerlaagje kan inderdaad beetje dof worden. Kan het bijsmaakje niet van de koekkruiden komen?