20 februari 2011

Handige gadget: lepelweegschaal

Lepelweegschaal

Als ik brood (of gebak) ga maken weeg ik alles nauwkeurig af. Je kunt niet - zoals bij koken - een beetje van dit nemen en een snufje van dat of maar een beetje gokken.

De digitale weegschaal die ik gebruik weegt tot op de gram nauwkeurig. Dat is prima voor de grotere hoeveelheden zoals tarwebloem, volkorenmeel en water of melk. Kleine hoeveelheden kan deze weegschaal ook afwegen, maar ik weet dan nooit precies hoeveel het ècht is. Neem nou een theelepel droge gist. De weegschaal geeft dan 3 gram aan, maar is het dan 3,2 gram of misschien wel 3,6 gram? Het zou zomaar allebei kunnen.

Omdat ik graag wil weten hoeveel iets ècht weegt ben ik op zoek gegaan naar een weegschaal die op de 1/10 gram nauwkeurig kan wegen. Na een zoektocht op internet kwam ik een lepelweegschaal tegen. Inmiddels heb ik deze weegschaal een tijdje in gebruik, erg handig!

Deze lepelweegschaal heeft twee verschillende maten lepels die op de houder kunnen worden geschoven, de ene heeft een inhoud van maximaal 1½ eetlepel (22,5 ml) en de andere van 3 eetlepels (45 ml). Je kunt gewichten tussen de 0,1 gram en 300 gram wegen.

Lepelweegschaal

Deze weeglepel is van het merk Sunartis, ik kocht hem online bij Pro Idee. Ook online verkrijgbaar  bij Conrad en bij mij als je een workshop volgt.

22 opmerkingen:

Gewoon Lekker Gewoon zei

Lijkt me geweldig. Ik zie steeds meer dingen die ik graag zou willen hebben. Ik was zaterdag bij DOK in Den Haag. Heb uiteindelijk niets gekocht omdat ik alles wel wilde. Gr. Gerry

Anoniem zei

Dank je voor de tip.
Ga hem zeker aanschaffen.

Simones Kitchen zei

He die had ik toevallig ook in mijn handen vorige week! Niet gekocht omdat ik twijfelde maar hoor nu dat ie toch wel handig is... :)

wilma zei

wij hebben hier over the ocean de maatschepjes,bijv, 1/4,1/8,1/2,1 tsp en zo verder. Dat werkt ook erg handig,maar soms moeilijk om een Hollands recept te vertalen. Dan rekenen ze in Ml en dat is lastig.Thanks. Wilma

Levine zei

Wilma: die maatschepjes heb ik ook, zijn handig, ik gebruik ze regelmatig, maar niet nauwkeurig. Net zoals cups. Die heb ik ook, maar ook niet nauwkeurig. 1 theelepel/teaspoon = 5 ml, maar dat kan je niet gebruiken om gist mee om te rekenen naar Nederlandse recepten. In Nederland rekenen we alleen vloeistoffen in ml, vaste ingrediënten worden altijd aangegeven in grammen. Juist voor kleine hoeveelheden zoals gist en zout is zo'n lepelweegschaal handig. Hij kan trouwens ook in ounces wegen :-)

Sofie zei

Héél handig, want ik heb dat ook soms, 5 gram zout kan ook al bijna 6 gr zijn, hé!!!

groetjes Sofie

Sofie zei

BTW gelukkige verjaardag

Hendrik Willem zei

Handig ding Levine ik heb hem gelijk besteld en werkt heel erg goed.

Ellen zei

Lijkt me super handig! Ik bak heel graag, dan kan dit van pas komen. Misschien iets om op mijn verjaardagslijstje te zetten.

Guusje zei

wat grappig!

ik gebruik de gewone maat lepeltjes.

Ik weeg nooit gist, want inderdaad, dat kan op mijn weegschaal ook niet nauwkeurig zijn!

groetjes!

Xandra zei

Bedankt voor de tip. Ik heb hem ook gekocht. De lepelweegschaal doet het echt super. Wat een goede oplossing wanneer je hele kleine hoeveelheden moet afwegen. Hoe heb ik het ooit zonder deze handige gadget gedaan :-)

Debby zei

Ik twijfel nog of ik voor de ES560 of de ES559E ga.

Bij de 560 zit namelijk een maatbekertje wat mij ook wel handig lijkt in plaats van de (extra) grote lepel.

Levine kun jij mij vertellen of je de grote lepel ook veel gebruikt?

Levine zei

Debby: ik gebruik de grote lepel niet vaak.

Debby zei

Dank je wel voor je reactie Levine! Dit was erg bruikbaar bij het maken van mijn keus. :)

PS Ik ga zeker vaker terug komen heb heerlijke recepten gezien, de witte kadetten ga ik ook zeker een keer maken. :D
Thumbs up!

Anoniem zei

Ik heb een vraag die hier aan linkt: weten jullie hoeveel gram een theelepel verse gist is? Ik weet nooit welke maat lepel in recepten voor een theelepel gebruikt wordt, daarom zou ik graag de omrekenverhouding tl/ gram verse gist weten. Die lepelweegschaal lijkt me overigens heel handig! Ik kan geen antwoord op mijn vraag vinden via google en hoop dat jullie me kunnen helpen. Graag zou ik hetzelfde weten voor droge gist. Bedankt alvast,

Groet,
Anne

Levine zei

Een theelepel droge gist weegt 4 gram.
Er bestaan setjes met standaard thee- en eetlepels, te koop bij kookwinkels. Inhoud theelepel = 5 ml, inhoud eetlepel = 15 ml.

Ik meet gist (en zout) nooit af in een lepel maar weeg het.

De verhouding droge/verse gist is 1:3. Dus 7 gram droge gist is gelijk aan 21 gram verse gist.

Anne-Marie zei

Moet je de lepel vasthouden om te wegen of kan je de lepel ook op het aanrecht neerleggen zodat je beide handen vrij hebt om het product in de lepel te doen?

Levine zei

Ik leg de lepelweegschaal altijd op het aanrecht en vul hem dan. Dat werkt net prettigst en is ook nauwkeuriger.

Anne-Marie zei

Ik zocht een weegschaal om nauwkeurig te kunnen wegen en ben na lezen van dit artikel een lepelweegschaal gaan uitproberen, maar vind het nadeel dat deze eigenlijk alleen maar bruikbaar is voor gist en zout. Had laatst een recept waar je ook nog wat melkpoeder en suiker voor moest afwegen alleen dat ging al niet met de lepel, daar de benodigde inhoud er niet in paste. Ik vraag me dan ook af waarom de lepel tot 300 gram kan wegen, want dat past er nooit in. Omdat ik het toch makkelijker vind dat je meerdere producten en iets grotere hoeveelheden precies kan wegen ben ik voor een precisie weegschaal gegaan. Klein weegschaaltje wat je in de keukenla kwijt kan. Eigen schaaltje erop en je kan er veel meer mee wegen dan met een lepel. Is ook nauwkeurig en weegt per 0,1 gram en kan tot 500 gram wegen. Prijs valt mee. Bij de Sligro voor 27,25 inclusief BTW. Lepel is handig voor alleen hele kleine beetjes, dus gist of zout wegen, maar wil je er net als ik iets meer mee kunnen wegen(bijvoorbeeld 25 gram melkpoeder of 50 gram suiker) dan heb je meer aan een klein precisieweegschaaltje.

Anoniem zei

Ik heb een lepelweegschaal gekocht en vind deze erg handig. Nu zou ik graag weten hoeveel gram een mespuntje is. Bv een mespuntje kaneel, zout, kardamom.. Ik kan het nergens vinden op internet.
Ook zou ik graag weten hoeveel gram/milligram een snufje is.

Groet,
Mieke

Levine zei

Mieke,ieder ingrediënt heeft een ander soortelijk gewicht. Een mespuntje (of theelepel of eetlepel) zout heeft daarom een ander gewicht dan een mespuntje (of theelepel of eetlepel) kaneel. Hoeveel gram een mespuntje van allerlei ingrediënten weegt zal je voor zover ik weet nergens op internet terugvinden.

Hetzelfde gaat op voor een snufje.

Een standaard theelepel heeft een inhoud van 5 ml (en niet gram). Een theelepel zout weegt bijvoorbeeld meer dan een theelepel droge gist.

patricia zei

Wat een leuke blog zeg, met veel leuke mensen erop!