Je fröbelt wat in de keuken en zie hier het resultaat: een bloemenbroodje. Het thema bloemetje past eigenlijk niet zo bij de koude wintermaanden, maar ach als je maar lol hebt toch? Het idee van de vorm van de broodjes heb ik niet zelf verzonnen, maar vond ik op de blog Mis recetas favoritas . Het recept is wel van mijn hand. Tijdens het maken heb ik geen foto's gemaakt (maar die komen vast nog wel), kijk voor foto's van het vormen bij het artikel op Mis recetas favoritas.
Speculaasbroodjes met amandelspijs
Recept printen
Deeg:
- 500 gram tarwebloem
- 50 gram suiker
- 10 gram speculaaskruiden (of iets meer voor een sterkere smaak)
- 10 gram droge gist
- 185 gram lauwwarme melk (vol of halfvol)
- 55 gram zachte ongezouten roomboter, klontjes
- 2 grote eieren, los geklopt
- 8 gram zout
- 300 gram amandelspijs
- ± 2 eetlepels ei
- ± 30 gram citroenrasp (potje dr. Oetker)
Deeg: doe tarwebloem, suiker, speculaaskruiden, droge gist, zout en de klontjes boter in de kom en roer met een pollepel door elkaar. Voeg de melk en de eieren toe, roer door elkaar en kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg. Het mag nog iets kleven aan de bodem.
1e rijs: doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af. Laat het deeg in ± 1 uur tot dubbel volume rijzen.
Maak intussen de vulling: meng de amandelspijs met het ei en citroenrasp. Verdeel in 15 gelijke stukjes, maak er balletjes van en zet weg tot gebruik.
Vormen: stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek en verdeel met een deegsteker in 15 gelijke stukjes. Bol ieder stukje deeg goed op en laat ± 15 minuten afgedekt liggen.
Druk dan de bolletjes (1 voor 1) met de palm van je hand plat (of rol ze met een deegroller plat).
Leg in het midden van het deeglapje een balletje amandelspijs en vouw het deeg om de spijs heen. Knijp de naad goed dicht.
Leg het balletje deeg met de naad naar beneden op je werkplek. Rol het met een deegroller voorzichtig plat, zorg ervoor dat de ronde vorm behouden blijft. Snijd met een deegsteker het deeg op regelmatige afstand 8 x in, net niet tot het midden. Draai de ontstane bloemblaadjes zo dat ze rechtop komen te staan en knijp de onderkant 2 aan 2 samen. Kijk voor foto's van deze handeling op Mis recetas favoritas.
Verdeel de broodjes een paar centimeter uit elkaar over 2 - 3 bakplaten (bekleed met bakpapier of bakmatje) en druk ze wat platter. Dek ze goed af met ingevet plastic folie.
NB: zet als je meer dan 1 bakplaat met broodjes hebt zet dan de andere bakplaat/bakplaten goed afgedekt (schuif ze bijvoorbeeld in een grote vuilniszak) op een koele plaats of in de koelkast. Laat zodra de 1e bakplaat de oven in gaat de broodjes op de volgende bakplaat op kamertemperatuur verder rijzen.
2e rijs: laat de broodjes in ± 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen.
Verwarm intussen de oven voor op 180 °C.
Bakken: bak de broodjes in het midden van de oven in ± 15 minuten gaar en bruin. Leg ze direct na het bakken op een rooster en laat ze afkoelen.
Rofco oven: verwarm de oven voor op 180 °C. Bak de broodjes tot ze gaan kleuren, ± 7 minuten. Draai dan direct de temperatuur terug naar 50 °C en bak ze in nog ± 10 minuten gaar en bruin.
Freerk van The Breadlab heeft deze broodjes ook gebakken en maakte er een leuk filmpje over ....
8 opmerkingen:
Hoi Arden...
Je hebt er weer iets heel moois van gemaakt hoor en de beschrijving en recept zijn ook duidelijk.
Ik heb dit broodje enkele weken ook al op de IPERNITY-site van Soepkipje gezien en toen van het volgende commentaar voorzien...
http://www.ipernity.com/doc/soepkipje/9335327
Rita
Dit mooie model broodje ken ik nog terug uit het examenjaar (1963) van mijn opleiding.Maar er werd ipv. de zoete aardappelvulling een heel andere vulling gebruikt ,er werd nl. een bolletje amandelspijs in gevouwen en verder afgewerkt,zoals ik het hier via Google gevonden heb...
1 Vulling invouwen
http://4.bp.blogspot.com/_GQ-D-EN6znM/TEwk5_niS_I/AAAAAAAACF0/WmwkECoIX6E/s640/madeleines+y+flores1.jpg
2 Modelleren
http://3.bp.blogspot.com/_GQ-D-EN6znM/TEwlAUPzKgI/AAAAAAAACF8/5Q9HiTPrRTk/s640/madeleines+y+flores2.jpg
Het broodje zoals wij dit maakten heette toen ''AMANDELBLOESEM''. Maar in de praktijk heb ik het nooit meer teruggezien,vermoedelijk omdat de bakkers dit een ''te bewerkelijk'' produkt vonden.
Maar misschien is het wel een idee voor jou,je schreef immers op het bakforum,dat je het nog eens met een andere vulling wil maken.
Zoals je ziet is het al een heel oud broodje,maar jouw variant met die speculaaskruiden kende ik nog niet.
Hi Arden,
I love this! Your dough with spices sounds really nice and I like very much the almond paste filling. Thanks for the links.
By the way, I love your blog and all the delicious breads you make :)
Have a great day!
Hoi Arden, wat leuk dat je een Spaanstalige site met 1 druk op de knop in het Engels kunt vertalen!
Of jij moet al fantastisch spaans spreken natuurlijk. Er gaat weer een WERELD aan recepten open.
Gr. Gerry
Dan maken we er toch een sneeuwster van? ;o)
Lekker inspirerende blog heb je hier. Ik ga je maar eens een tijdje volgen, als je het goed vind! ;o)
Hoi Arden,
Ik bak inmiddels bijna alle broden en broodjes via je recepten. Vanmiddag dit gemaakt en hoewel ze eigenlijk nog te warm zijn, zijn ze overheerlijk.
gr
Nicole
Super gedaan, ziet er heerlijk uit.
@Nicole: goed te horen dat ze goed gelukt zijn :-)
Wat een feestelijke broodjes!! Super manier van vormen... moet ik binnenkort eens uitproberen.
Een reactie posten