12 november 2009

Tomatensaus

Tomatensaus

Deze basis tomatensaus is erg lekker op pizza, maar kan ook in plaats van "sugocasa" uit een fles gebruikt worden in allerlei pastasauzen.

Pizza met tomatensaus

Pasta met tomatensaus

Tomatensaus (± 5 dl)
Recept printen
  • ± 1 kilo rijpe tomaten
  • olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • zout, peper
  • ½ theelepel suiker
  • takje verse tijm, oregano en rozemarijn of 1 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • braadslede of ovenschaal
Verwarm de oven voor op 200 °C.

Vet een braadslede/ovenschaal in met wat olijfolie. Halveer de tomaten en snijd de steelaanzet weg. Snijd de knoflookteentjes in plakjes.

Leg de tomaten met de snijkant naar boven in de braadslede/ovenschaal. Verdeel de plakjes knoflook over de tomaten. Leg de takjes verse kruiden erop (of bestrooi met gedroogde Italiaanse kruiden) en bestrooi met zout, peper en suiker. Besprenkel met wat olijfolie.

Bak de tomaten in het midden van de oven tot ze zacht zijn, ± 1 uur. Haal uit de oven en laat wat afkoelen.

Tomatensaus

Verwijder de takjes kruiden. Schep de tomaten met een schuimspaan uit de schaal.

Tomatensaus

Pureer in een foodprocessor.

Tomatensaus

Roer er wat van het in de braadslede achtergebleven vocht door als de saus te dik is.

Tomatensaus

De saus blijft in de koelkast enkele dagen goed. Invriezen gaat ook prima.

Bron: BBC Good Food

4 opmerkingen:

Marjoke zei

Wat een goed idee om er saus van te maken. Ik heb ze een keer op olie gezet en bleef ervan snoepen!
Dit voorbeeld ga ik zeker volgen want ik bak regelmatig pizza's en vind tot nu toe geen een kant en klare tomatensaus lekker als topping. Bedankt.

Anna zei

De saus is inmiddels ingevroren voor later gebruik. Rook heerlijk, smaakt heerlijk.
Dat ga ik dus vaker gebruiken!
Dank!

Monique zei

Hé... had ik dit recept niet willen ontdekken toen ik deze zomer KILO's te verwerken had!? :o(

Ik ga het zeker opslaan. Mooi verwerkingsproces voor komend jaar!

San zei

super lekker en heel erg simpel te maken, bedankt ^_^