Deze basis tomatensaus is erg lekker op pizza, maar kan ook in plaats van "sugocasa" uit een fles gebruikt worden in allerlei pastasauzen.
Tomatensaus (± 5 dl)
Recept printen
- ± 1 kilo rijpe tomaten
- olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- zout, peper
- ½ theelepel suiker
- takje verse tijm, oregano en rozemarijn of 1 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden
- braadslede of ovenschaal
Vet een braadslede/ovenschaal in met wat olijfolie. Halveer de tomaten en snijd de steelaanzet weg. Snijd de knoflookteentjes in plakjes.
Leg de tomaten met de snijkant naar boven in de braadslede/ovenschaal. Verdeel de plakjes knoflook over de tomaten. Leg de takjes verse kruiden erop (of bestrooi met gedroogde Italiaanse kruiden) en bestrooi met zout, peper en suiker. Besprenkel met wat olijfolie.
Bak de tomaten in het midden van de oven tot ze zacht zijn, ± 1 uur. Haal uit de oven en laat wat afkoelen.
Verwijder de takjes kruiden. Schep de tomaten met een schuimspaan uit de schaal.
Pureer in een foodprocessor.
Roer er wat van het in de braadslede achtergebleven vocht door als de saus te dik is.
De saus blijft in de koelkast enkele dagen goed. Invriezen gaat ook prima.
Bron: BBC Good Food
4 opmerkingen:
Wat een goed idee om er saus van te maken. Ik heb ze een keer op olie gezet en bleef ervan snoepen!
Dit voorbeeld ga ik zeker volgen want ik bak regelmatig pizza's en vind tot nu toe geen een kant en klare tomatensaus lekker als topping. Bedankt.
De saus is inmiddels ingevroren voor later gebruik. Rook heerlijk, smaakt heerlijk.
Dat ga ik dus vaker gebruiken!
Dank!
Hé... had ik dit recept niet willen ontdekken toen ik deze zomer KILO's te verwerken had!? :o(
Ik ga het zeker opslaan. Mooi verwerkingsproces voor komend jaar!
super lekker en heel erg simpel te maken, bedankt ^_^
Een reactie posten