01 februari 2009

Brownies met hazelnoten

Brownies met hazelnoten

Een aantal bezorgde lezers vraagt zich af of er wat met me is, heb ik soms de griep, of misschien een dip, of geen zin meer? Nee hoor, niets van dat alles. Wel ben ik een beetje moe en kijk ik reikhalzend uit naar onze vakantie naar Bali over 4 weken. Ik heb het druk op mijn werk, in huis is er ook weer geklusd, de verwarming is gemaakt (ja die gaat altijd kapot als het koud is!) en ben ik bezig met het uitzoeken en uitproberen van recepten voor de demonstratie bij DOK Cookware die ik op 14 februari ga geven. Het thema is - hoe kan het ook anders op Valentijnsdag - chocolade. Deze brownies ga ik dan zeker maken, ze zijn om je vingers bij op te eten.

Brownies met hazelnoten
  • 250 gram pure chocolade, fijn gehakt
  • 115 gram roomboter, in klontjes
  • 300 gram suiker
  • 4 grote eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • 120 gram patentbloem
  • snuf zout
  • 100 gram hazelnoten
  • vierkante bakvorm van 20 cm
Glazuur:
  • 170 gram pure chocolade, fijn gehakt
  • 35 gram roomboter, in klontjes
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Bekleed de bodem en 2 zijkanten van de bakvorm met bakpapier of aluminiumfolie. Laat het bakpapier uitsteken, dan kan je de gebakken koek in 1 keer uit de vorm tillen.

Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan goudbruin en hak ze grof.

Smelt de boter en de chocolade 'au bain marie' of in de magnetron. Laat het mengsel niet te heet worden.

Au bain marie:
Doe de chocolade en de klontjes boter in een hittebestendige schaal.

Brownies met hazelnoten

Breng in een pan een beetje water tegen de kook aan. Zet de schaal met het boter-/chocolademengsel op de pan.

Brownies met hazelnoten

De schaal mag het water niet raken. Laat het mengsel onder af en toe roeren smelten.

Brownies met hazelnoten

Brownies met hazelnoten

Haal van het vuur en roer er met een garde de suiker door.

Brownies met hazelnoten

Brownies met hazelnoten

Voeg de eieren één voor één toe en roer goed door elkaar.

Brownies met hazelnoten

Voeg het vanille extract toe en zeef de bloem en het zout boven het mengsel. Voorzichtig met een spatel doorscheppen. Schep er als laatste de gehakte hazelnoten door.

Schep het deeg in de bakvorm, strijk de bovenkant glad en bak in ± 35 minuten gaar. Laat in de vorm afkoelen tot kamertemperatuur.

Maak intussen het glazuur: smelt de chocolade met de roomboter 'au bain marie' of in de magnetron. Laat het mengsel niet te heet worden. Zonodig wat af laten koelen voor gebruik.

Lift de gebakken koek met behulp van het bakpapier uit de vorm, verwijder het bakpapier en zet op een rooster. Verdeel het chocoladeglazuur erover en strijk glad.

Brownies met hazelnoten

Laat het glazuur hard worden (eventueel in de koelkast).

Brownies met hazelnoten

Snijd in stukjes en serveer. Deze brownies blijven een paar dagen, goed verpakt, vers. Invriezen (met glazuur en al) kan ook.

Brownies met hazelnoten

Eet smakelijk!

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Oh jee, nou moet ik misschien toch maar eens bij je komen kijken in Den Haag, dit thema kan ik eigenlijk niet aan me voorbij laten gaan...
De brownies zien er heerlijk uit, ik ga dit recept eens proberen. Kijken of het een blijvertje is naast de vele andere recepten die ik al ken (tsja, je kunt ze niet vaak genoeg bakken, toch?! :)
Groetjes Iris

Anoniem zei

Ach wouw naar Bali.....
Ga je ook een rondreis maken op het eiland? Prachtig is het daar!!
En heerlijk naar de markt, in elk geval voor de specerijen. Ik heb nog steeds die heerlijk kaneelstokjes, nootmuskaat, kerrie en al dat heerlijks van onze reis van 2 jaar geleden. Geniet nog even van de voorpret en alvast een fijne vakantie!

Lien zei

Gelukkig maar dat alles goed met je is.
Wat een heerlijke brownies, zo lekker smeuïg. Dat wordt vast een heel erg lekkere demonstratie, veel succes!

Anoniem zei

Oh laat ik nu net dat weekend op een bungalowpark in kijkduin zitten. Ik kom zeker kijken. Ik verheug me er nu al op.

Groetjes Truus

Levine zei

Hee, dat is leuk Truus. Tot de 14e februari!

Anoniem zei

Het testpannel van de familie hermkens beoordeelde dit recept als uitstekend. Helaas constateerden wij toch een foutje, blijven een paar dagen goed, hoe doe je dat??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Anoniem zei

Ik was van het weekend met mijn moeder in Den Haag en de chocoladecreaties van Arden waren het absolute hoogtepunt van de dag! Heeeeeerlijk!!! De hazelnootbrownies waren mijn favoriet. Geweldig om nu het adres van deze weblog te hebben, ik ga snel eens een en ander uitproberen, hoewel ik betwijfel of het mij ook lukt zuke overheerlijke dingen te maken... Arden (ook al begreep ik dat dat niet haar echte naam is?) heeft gouden vingers!

Linda zei

Hallo Levine,
Gisteren deze brownies gemaakt, maar ipv hazelnoten heb ik er amarena kersen en wat bakvaste chocola in gedaan. Zooo lekker. Maar recept weer top. Zoals iemand al eerder heeft geschreven, jouw recepten lukken altijd. Heb de laatste tijd ook wat andere dingen van je gebakken. En ben nog lang niet uitgebakken.:))