03 maart 2008

Chocolate Chip Cookies (2)

Er bestaan ontzettend veel recepten voor Chocolate Chip Cookies en allemaal zijn ze net weer even anders. Onderstaand recept komt uit 'Baking, from my home to yours' van Dorie Greenspan. Net als alle recepten die ik inmiddels gemaakt heb uit dit boek weer een voltreffer!

Het deeg kan afgedekt 3 dagen in de koelkast bewaard worden of - in balletjes - ingevroren worden.

Ik heb de hoeveelheid lichtbruine basterdsuiker iets verlaagd, net als de oventemperatuur.

My Best Chocolate Chip Cookies
Recept printen
  • 280 gram patentbloem
  • 1 theelepel zout
  • ¾ theelepel baking soda (natriumbicarbonaat/zuiveringszout)
  • 227 gram ongezouten zachte roomboter
  • 200 gram suiker
  • 125 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 2 theelepels (10 ml) vanille extract
  • 2 grote eieren
  • 340 gram chocolate chips of grof gehakte pure chocolade
  • 100 gram grof gehakte walnoten of pecannoten
Verwarm de oven voor op 180 ºC.
Bekleed bakplaten met een bakmatje of bakpapier.

Meng de bloem, zout en baking soda in een kom.

Mix (met mixer of platte klopper van de KitchenAid) de boter in ongeveer 1 minuut zacht. Voeg de suikers toe en mix nog ongeveer 2 minuten totdat het goed gemengd is. Voeg het vanille extract toe. Voeg de eieren één voor één toe. Blijf na ieder ei 1 minuut mixen.

Meng op lage stand het bloemmengsel er in drie gedeelten door. Niet te lang mixen!

Meng er met een lepel de chocolade en noten door.

Schep bergjes deeg ter grootte van een volle eetlepel op de bakplaat. Het makkelijkst gaat dit met een ijsbolletjestang. Laat ± 5 cm ruimte tussen de balletjes deeg, de koekjes lopen tijdens het bakken uit.

Bak de koekjes - 1 bakplaat tegelijk - 10 - 12 minuten. Ze voelen dan nog zacht aan in het midden, dat is goed. Laat ze een paar minuten op de bakplaat afkoelen en laat ze dan op een rooster helemaal afkoelen. Bak de rest van de koekjes op dezelfde wijze.

Eet smakelijk!

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo,

Lekker die chocoladekoekjes. Bij jou zijn ze alleen wat dikker dan bij mij, ze liepen erg uit. Na een dag waren ze ook een klein beetje taai, zou het kunnen dat ik toch te lang gemixed heb?

Ze smaakten verder prima hoor, ze zijn al op.

Groetjes Truus

Anoniem zei

Hmmm!
Daar heb ik zin in! heerlijk ook voor op een druilerige zondag als vandaag....
Helaas heb ik een aantal essentiele ingredienten niet in huis... Bummer!

Anoniem zei

Ik heb de cookies gisteren ook even gemaakt. Dit is het recept dat ik zocht, de goede zachte koekjes die zo verslavende zijn:D
Bedankt voor het mooie recept.

Anoniem zei

Je kan trouwens ook gewoon M&M's nemen met die nootjes. En een beetje fijn maken.

Karin zei

Bij zijn ze ook heerlijk geworden. Alleen zijn ze
bij mij niet zo lekker dik gebleven en behoorlijk uitgelopen. Daarom hebben ze niet die bite en gescheurde structuur aan de bovenkant zoals hoort. Heb ik een te groot ei gebruikt? Wat kan er aan de hand zijn? Het recept heb ik tot op de gram nauwkeurig gevolgd. Ben benieuwd naar je reactie, dan kan ik het voorkomen als ik weer koekjes ga bakken.

Levine zei

Het is heel lastig om van afstand te bepalen of je iets fout hebt gedaan. Inderdaad misschien te vochtig door te grote eieren en/of de ene bloem is de andere niet (de ene bloem kan meer vocht opnemen dan de andere).