12 oktober 2007

Appeltaart met roomkaas

Appeltaart met roomkaas

Alweer een appeltaart? Ja dus! De derde in één week tijd. Dat komt zo: ik kreeg van de week (nádat ik de vorige twee had gebakken) van een collega een paar kilo appels, onbespoten en net geplukt, uit zijn tuin van zijn vakantiehuis in Normandie (bedankt nog!). "Bak er maar een lekkere appeltaart van" kreeg ik als boodschap mee. Nou ..... ik kan er wel 6 grote appeltaarten mee bakken, zoveel zijn het er :-). Zo bak ik in maanden geen appeltaart en nu opeens in één week drie en dit weekend komt er vast nog eentje uit de oven....

Deze is weer heel anders dan de vorige twee, de hele week dezelfde appeltaart eten gaat tenslotte ook vervelen, hoe lekker ze ook zijn.

Het deeg is heel makkelijk te maken in een foodprocessor. Het hoeft niet op te stijven in de koelkast, je kunt het zo uitdrukken in een springvorm. Ik heb wel geprobeerd het uit te rollen, maar daar was het wat te slap voor; het viel uit elkaar bij het transporteren naar de vorm.
Het deeg leek eerst niets te worden, maar waarachtig, op een gegeven moment begon zich een een deeg te vormen hoewel nog wat kruimelig. Ik heb het toen uit de foodprocessor gehaald en met de hand verder gekneed.

Op de deegbodem komt een laag roomkaas, gemengd met suiker, ei en vanille extract. Ik heb hiervoor Mon Chou uit een kuipje gebruikt. Op de roomkaas komt een laag in schijfjes gesneden appels met suiker en kaneel en de finishing touch bestaat uit geschaafde amandelen. Zorg ervoor dat het deeg even hoog is als de vulling, anders krijg je een te donker randje. Bij mij ging dat net goed, het deeg was ietsje te hoog.

Ik vond de taart het lekkerst toen hij een paar uur in de koelkast gestaan had. De roomkaas stijft dan goed op en dat komt de smaak ten goede. Taart over? Gewoon in de koelkast bewaren, de volgende dag is hij nog prima van smaak.

Appeltaart met roomkaas

Appeltaart met roomkaas


Deegbodem
 • 140 gram patentbloem
 • 35 gram poedersuiker
 • 115 gram koude ongezouten boter, in blokjes
Vulling
 • 225 gram roomkaas, op kamertemperatuur
 • 50 gram suiker
 • 1 ei, maat L, losgeklopt
 • ½ theelepel vanille extract
Topping
 • 50 gram suiker
 • ½ theelepel kaneel
 • 500 gram appels, in schijfjes
 • 35 gram geschaafde amandelen
Verder
 • springvorm van 20 cm Ø, ingevet
Verwarm de oven voor op 230 ºC.

Deegbodem
Doe bloem en suiker in de kom van de foodprocessor. Laat een paar seconden draaien zodat het goed gemengd is. Voeg de klontjes boter toe en laat met de pulseknop steeds een paar seconden draaien totdat zich een deeg vormt (zie ook mijn opmerking in de inleiding).
Druk het deeg gelijkmatig over de bodem en zijkanten van de vorm uit. Dek af met plastic folie en zet in de koelkast terwijl je de vulling maakt.

Vulling
Doe de roomkaas in de foodprocessor en laat draaien tot de roomkaas smeuig is. Voeg de suiker toe en laat nog even draaien. Voeg dan het losgeklopte ei en het vanille extract toe en laat de foodprocessor weer even draaien.
Haal het deeg uit de koelkast en verdeel de roomkaas erover. Dek weer af en zet terug in de koelkast.

Topping
Meng de suiker en de kaneel in een kom. Meng de schijfjes appel erdoor.
Haal het deeg weer uit de koelkast en verdeel het appelmengsel over de roomkaas. Bestrooi met de geschaafde amandelen. Zorg ervoor dat het deeg even hoog is als de vulling, anders krijg je een te donker randje.

Appeltaart met roomkaas

Zet de springvorm op een bakplaat in het midden van de oven. Bak de taart 10 minuten op 230 ºC, verlaag dan de temperatuur naar 200 ºC en bak in nog ± 30 minuten bruin en gaar. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet dan afgedekt in de koelkast om verder koud te laten worden.

Appeltaart met roomkaas

Bron: Joy of Baking

Eet smakelijk!

2 opmerkingen:

Evaaaaa zei

Hoi Arden!
Hee weer een appeltaart dacht ik meteen toen ik je blog zag! Ik was zelf ook opzoek naar appelrecepten omdat ik nogal wat appels over had. Op mijn blog zie je ook nog recepten met appels erin! Maar die van jou doen me echt het water in de mond lopen!
Ik ben er nog steeds niet helemaal uit hoe ik met de siliconenvorm een goed korstje op mijn cake krijg, ze blijven toch een beetje bleekjes als ik ze uit de vorm haal... maar ja ik blijf proberen!

Groetjes

Eva

Anoniem zei

Bedankt voor het recept de appeltaart was heerlijk.
Els