26 maart 2007

Chocolade-koffiebrood

Chocolade-koffiebrood

Vandaag heb ik me bezondigd aan een heerlijk chocolade-koffiebrood. Lekker met een likje roomboter erop!

Chocolade-koffiebrood


  • 400 gram tarwebloem
  • 40 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 zakje espressopoeder (of 1 eetlepel oploskoffie)
  • 30 gram zachte ongezouten roomboter
  • 6 gram droge gist
  • 8 gram zout
  • 240 gram water, lauwwarm
  • 85 gram chocoladedruppels (of gehakte pure chocolade)
Om te bestrijken en bestrooien:
  • 1 ei, los geklopt (niet alles wordt gebruikt)
  • 1 - 2 eetlepels suiker

Deeg kneden in standmixer: Doe tarwebloem, suiker, espressopoeder, boter, droge gist en zout de kom en roer door elkaar. Voeg het water toe en kneed met de deeghaak op lage stand in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat, het mag nog iets aan de bodem kleven. Kneed er dan snel met de machine of met de hand de chocoladedruppels door.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Laat het deeg in ± 1 uur in volume verdubbelen.

Vormen: Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie of met bloem bestrooide werkplek, druk de lucht uit het deeg en bol het losjes op. Laat het deeg afgedekt ± 15 minuten rusten. Vorm er vervolgens een batard van (zie de posting Het vormen van een batard).

2e rijs: Leg het deeg met de naad naar beneden op een bakplaat (bekleed met bakpapier of bakfolie) en laat het deeg in ± 45 minuten tot bijna dubbel volume rijzen.

Oven voorverwarmen: Verwarm intussen de oven voor op 190 ºC.

Bakken: Bestrijk het deeg met ei en bestrooi met suiker. Snijd het deeg met een scherp mes enkele keren in, bijvoorbeeld een schuin ruitpatroon.

Bak het brood in ± 35 minuten gaar en bruin. De kerntemperatuur is dan ongeveer 95 graden C. Zet het brood direct na het bakken op een rooster en laat het afkoelen.

18 opmerkingen:

Ellen zei

Wauw, dit lijkt me inderdaad een erg lekker brood Arden!!! Ik krijg er al behoorlijke trek van ;o))

Anoniem zei

Ik dacht eerst dat het deeg te zacht zou zijn. Het brood werd dus niet hoog. In de oven kwam dat toch weer goed. Nu ik je foto's weer zie, realiseer ik me dat het bij jou niet anders was. Het is een heerlijk geurig brood.

Tonia zei

Vorige week heb ik dit brood gemaakt. Volgende keer doe ik er iets meer koffie doorheen. Het was nu een heerlijk sappig chocoladebrood, met een heel klein vleugje koffie.
Bedankt voor weer een goed recept!
groeten,
Tonia

Levine zei

Graag gedaan :-)

Anoniem zei

Dit brood is echt een topper bij ons! Ik maak 'm regelmatig en deel er ook vaak eentje uit, krijg daar altijd hele enthousiaste reacties op. Ik maak 'm als busbroodje,in een vorm van 21 cm, voor de zekerheid bekleed met bakpapier. Het recept heb ik iets aangepast voor inderdaad meer koffiesmaak: ik gebruik 140 gr lauwe koffie (normale sterkte) en dus maar 100 gr water. Heerlijk! Ik gebruik er trouwens de allergoedkoopste pure chocolade voor, ook dat smaakt geweldig.
groet, Moniek

Levine zei

@Moniek: leuk te horen dat het brood bij jullie een topper is :-).

E-mile zei

Ik heb het brood 2 weken geleden gemaakt en hij was heerlijk! Ik heb er 2 doppio (dus 4 espresso) in gedaan en dit gecompenseerd in vocht. Prima resultaat; misschien dit weekend nog maar een keer maken!!

Levine zei

E-mile: ja lekker hè! Toevallig ben ik net weer een sneetje aan het eten.

Claudia zei

Ik denk dat ik na de workshop van afgelopen woensdag de smaak wel te pakken ga krijgen. Gisteravond dit brood gebakken en hij is prachtig ( en lekker) geworden.

Unknown zei

Niet normaal, echt een topper. Ik heb het een half jaar geleden voor het eerst gebakken (toen je het gepost had op facebook) Sindsdien bak ik het iedere week. Het is een vast item geworden dat niet mag ontbreken op de zondagmorgen ontbijttafel.

Levine zei

Wat leuk om te horen Han :-). Hier ook nog steeds favoriet!

Anoniem zei

Thx voor het recept Levine.Is een lekker brood geworden,heel zacht van binnen met een krokant korstje en de smaak is super.wel minder choco druppels eringedaan,ongeveer helft van jouw recept en een dubbele espresso ,dus ca 50 gr.minder water
Groetjes Peter

zoete-uurtjes zei

Vandaag heb ik dit brood gemaakt
Wat een heerlijk brood zeg
Het recept klopte precies heb er zelf ook nog wat gehakte walnoten door gedaan.
dankjewel voor het delen van recept

Marianne zei

Wat een aanrader voor iedere koffieleut! Super goed gelukt en zeker niet de laatste keer dat ik dit heb gemaakt.

Unknown zei

Hallo Levine,
Ik wil deze maken in hele kleine broodvormpjes voor bij een high tea.
Hoelang zouden ze dan in de oven moeten? Hoe kan ik zien of ze gaar zijn?
Knuffels Kaatje

Sofie zei

Heel lekker, ik vond het recept in je nieuwe boek en bakte de mini broodjes al enkele keren.
Zo,lekker.
Fijne groetjes Sofie

Hans zei

Schitterend brood, heel populair hier. Ik bestrooi het wel met suikerkorrels omdat het fan een beetje minder plakkerig is. Dank u voor het recept!

Herbie zei

Inmiddels al 3 keer dit heerlijke brood gebakken. Ook de ontvangers en mee-eters waren erg enthousiast. Alles weer op, dus weer bakken.