19 oktober 2012

Quiche met prei, kaas en ham

Hartige taart met prei en ham-8

Regelmatig staat er een quiche oftewel een hartige taart bij ons op tafel. Een hartige taart is namelijk een ideaal gerecht om allerlei restjes in te verwerken.

De bodem bak ik eigenlijk altijd voor, maar bij onderstaand recept hoeft dat niet. Zet dan wel de bakvorm op een bakplaat op de onderste richel van de oven. Zo krijgt de bodem veel onderwarmte en kan op die manier goed gaar worden. Ik vond de bodem op het randje, was op sommige plekken net niet helemaal gaar, 5 minuten langer bakken was misschien beter geweest.

Dit recept vraagt overigens om allerlei variaties, ik zie al een heleboel mogelijkheden voor me. Ik heb de ui in het oorspronkelijke recept vervangen door prei en de cheddar vervangen door belegen kaas.

Quiche met prei, kaas en ham
Recept printen
  • 125 gram koude roomkaas (MonChou), in blokjes
  • 125 gram koude roomboter, in blokjes
  • snuf zout
  • 190 gram tarwebloem
  • 5 grote eieren
  • 60 ml slagroom
  • snuf nootmuskaat, vers geraspt
  • zout en peper naar smaak
  • 150 gram belegen kaas
  • 1 prei, in dunne ringen
  • 160 gram plakjes ham, in snippers
  • quichevorm van 24 cm, ingevet
Doe de roomkaas, de boter en het zout in de kom van een foodprocessor met het mes erin. Meng door elkaar tot een romig mengsel.

Schraap de wand schoon en voeg de bloem toe. Druk een paar keer op de pulseknop totdat het mengsel net een deeg vormt. Niet te lang laten draaien!

Druk het deeg met je vingers gelijkmatig uit over de bodem en rand van de quichevorm. Zet afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Hartige taart met prei en ham-1

Verwarm de oven voor op 190 °C (boven- en onderwarmte).

Meng de eieren, slagroom, nootmuskaat, zout en peper in een mengbeker door elkaar.

Verdeel de helft van de kaas over de bodem en verdeel daar de prei en de ham over.

Hartige taart met prei en ham-2

Schenk het eimengsel over de vulling.

Hartige taart met prei en ham-3

Verdeel de andere helft van de kaas erover.

Hartige taart met prei en ham-4

Bak de quiche op de onderste richel van de oven in ± 50 minuten gaar.

Hartige taart met prei en ham-6

Wacht 5 minuten voordat je de quiche gaat aansnijden. Bewaar overgebleven quiche in de koelkast. Opwarmen in de oven kan, maar deze quiche is koud ook erg lekker!

Hartige taart met prei en ham-7


09 oktober 2012

Boterknopen

Boterknopen

Lekker knapperig en met een heerlijke botersmaak, deze geknoopte broodjes gemaakt van gerezen bladerdeeg. Ik kocht ze vroeger -voordat ik besmet raakte met het broodbakvirus- weleens bij de bakker, nu weet ik niet eens of ze nog verkocht worden. Maakt voor mij niet uit, want ik bak ze lekker zelf :-).

Het zijn, net als croissants, gèèn broodjes die je moet gaan maken als je haast hebt en secuur werken is belangrijk. Zorg ervoor dat je zo koud mogelijk werkt: het water dat je gebruikt in het deeg moet koud zijn, net als de boter die door middel van het deeg steeds uit te rollen en te vouwen door het deeg getoerd wordt. Leg het deeg als het te warm dreigt te worden tussen het vouwen en uitrollen in de koelkast! Zo voorkom je dat het deeg kapot gerold wordt en de boter vrij kan komen.

Ze zijn het lekkerst als ze net afgekoeld zijn. Je kunt ze zo eten, maar ook doorsnijden en er beleg op doen.  Bewaar ze bij voorkeur niet in een plastic zak want dan worden ze zacht. Dit kun je verhelpen door de broodjes een paar minuten "op te piepen" in een hete oven (200 °C). Invriezen kan ook. Verpak ze dan in een plastic diepvrieszak (ja, nu mag plastic wel!), laat ze ontdooien in de zak en "piep" ze een paar minuten op in de oven.

Ik neem er nog eentje ......

Boterknopen (± 20 stuks)

Deeg:
  • 500 gram tarwebloem
  • 10 gram droge gist
  • 9 gram zout
  • 25 gram zachte ongezouten roomboter
  • 50 gram ei
  • 225 gram koud water
Boterlaag:
  • 200 gram koude ongezouten roomboter

Hieronder staat de werkwijze voor het kneden van het deeg in een standmixer, maar het deeg kan uiteraard ook in een broodbakmachine of met de hand gekneed worden.

Werkwijze deeg kneden in een standmixer:
Doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom en kneed er met de deeghaak in ± 5 minuten een deeg van. NB: dit deeg hoeft niet zo lang gekneed te worden als deeg voor brood. Met andere woorden: een vliesje trekken lukt niet.

Rol het deeg op een licht bebloemde werkplek naar boven en beneden uit tot een lap van 20 x 40 cm. Schaaf de koude boter met een kaasschaaf (of snijd met een scherp mes) in dunne plakjes. Verdeel de plakjes boter vanaf de bovenkant over 2/3 deel van het deeg.

Franse kaneelbroodjes

1e keer vouwen:
Vouw het deeg in 3-en: vouw de onderkant (het deel van het deeg zonder boterplakjes) van het deeg naar boven.

Franse kaneelbroodjes

Vouw nu de bovenkant (het deel met de boterplakjes) naar beneden (zoals een brief in 3-en). Je hebt nu drie laagjes deeg. Zorg ervoor dat er geen losse bloem tussen de laagjes deeg zit, veeg de bloem zonodig met een kwastje van het deeg. Druk de naden met je vingers dicht.

Franse kaneelbroodjes

Uitrollen:
Draai het deeg een kwartslag, de dichte vouw van het deeg ligt nu aan de linkerkant (het is nu een kwartslag gedraaid ten opzichte van de 1e vouw). Bebloem zonodig de werkplek voordat je het deeg weer gaat uitrollen, het deeg mag er niet aan vastplakken. Rol het deeg weer uit tot een lap van 20 x 40 cm. Als het deeg tegenstribbelt tijdens het uitrollen laat het dan 5 minuten afgedekt liggen en ga dan weer verder met uitrollen.

2e keer vouwen:
Vouw het deeg in 3-en: vouw de onderkant van het deeg naar boven en de bovenkant naar beneden. Je hebt nu drie laagjes deeg. Zorg ervoor dat er geen losse bloem tussen de laagjes deeg zit, veeg de bloem zonodig met een kwastje van het deeg.

NB: als het deeg te warm is geworden tijdens het uitrollen en vouwen leg het dan (verpakt in plastic folie) tussendoor 15 minuten in de koelkast.

Uitrollen:
Draai het deeg een kwartslag, de dichte vouw van het deeg ligt nu aan de linkerkant (het is nu een kwartslag gedraaid ten opzichte van de 2e vouw). Bebloem zonodig de werkplek voordat je het deeg weer gaat uitrollen, het deeg mag er niet aan vastplakken. Rol het deeg weer uit tot een lap van 20 x 40 cm. Als het deeg tegenstribbelt tijdens het uitrollen laat het dan 5 minuten afgedekt liggen en ga dan weer verder met uitrollen.

3e keer vouwen:
Vouw het deeg in 3-en: vouw de onderkant van het deeg naar boven en de bovenkant naar beneden. Je hebt nu drie laagjes deeg. Zorg ervoor dat er geen losse bloem tussen de laagjes deeg zit, veeg de bloem zonodig met een kwastje van het deeg.

Rust:
Verpak het deeg in plastic folie en leg het ± 30 minuten in de koelkast.

Uitrollen:
Haal het deeg uit de koelkast, verwijder de plastic folie en leg het deeg met de dichte vouw aan de linkerkant op een licht met bloem bestrooide werkplek. (het is nu een kwartslag gedraaid ten opzichte van de 3e vouw). Bebloem zonodig de werkplek voordat je het deeg weer gaat uitrollen, het deeg mag er niet aan vastplakken. Rol het deeg weer uit tot een lap van 20 x 40 cm.

4e keer vouwen:
Vouw het deeg in 3-en: vouw de onderkant van het deeg naar boven en de bovenkant naar beneden. Je hebt nu drie laagjes deeg. Zorg ervoor dat er geen losse bloem tussen de laagjes deeg zit, veeg de bloem zonodig met een kwastje van het deeg.

Rust:
Laat het deeg na de 4e vouw ± 15 minuten rusten. Als het deeg te warm is geworden leg het dan (verpakt in plastic folie) in de koelkast.

Uitrollen:
Draai het deeg een kwartslag, de dichte vouw van het deeg ligt nu aan de linkerkant (het is nu een kwartslag gedraaid ten opzichte van de 4e vouw). Bebloem zonodig de werkplek voordat je het deeg weer gaat uitrollen, het deeg mag er niet aan vastplakken. Rol het deeg nu uit tot een lap van 20 x 34 cm.

Vormen:
Snijd aan beide smalle uiteinden een smalle reep van de deegplak af zodat je mooie randen krijgt. Snijd nu met een scherp mes de deegplak in repen van 1½ x 20 cm.

Vorm de deegrepen tot een knoop en knijp de 2 uiteinden aan de onderkant samen.

Deeg boterknopen
Rijzen:
Verdeel de knopen over een bakplaat, leg ze ± 5 cm uit elkaar. Verdeel de knoopbroodjes als ze niet allemaal op 1 bakplaat passen over verschillende bakplaten en bak ze achter elkaar.

Dek de knoopbroodjes af met ingevet plastic folie en laat ze op kamertemperatuur in 1 ½ - 2 uur tot dubbel volume rijzen.

Oven voorverwarmen:
Verwarm de oven voor op 210 °C.

Bakken:
Bak de knoopbroodjes in 15 - 20 minuten gaar en goudbruin. Laat ze op een rooster afkoelen.

Boterknopen