28 maart 2011

Tarte flambée/flammekueche

Tarte flambée/flammekueche

Lekker en makkelijk te maken deze Tarte flambée/flammekueche . Het lekkerste resultaat krijg je als je ze op een hete pizzasteen bakt. Heet serveren!

Uitleg Wikipedia: tarte flambée is een gerecht uit de Elzas, de Palts en Baden. De tarte flambée heeft een bodem van dun brooddeeg die met crème fraîche, uien en reepjes spek is belegd.

Afhankelijk van het gebied is de naam van dit gerecht flammekueche (Elzassisch), Flammkuchen (Duits) of tarte flambée (Frans). Er zijn vele variaties van het originele recept, zowel wat betreft het deeg als het beleg. In sommige delen van de Elzas wordt de crème fraîche vervangen door Bibbeliskäs (kwark) of door een mengsel van Bibbeliskäs en crème fraîche. Tot de opkomst van de pizza in de jaren '60 was de tarte flambée een gerecht dat vooral op het platteland werd bereid. Daar werd de tarte flambée vaak gebruikt om de hitte van een houtgestookte oven te testen. Het gerecht ontleent zijn naam aan deze methode van bakken.

Tarte flambée/flammekueche (3 stuks)

Deeg:
  • 500 gram tarwebloem
  • 7 gram droge gist
  • 10 gram zout
  • 290 gram water, lauwwarm
  • 10 gram olijfolie
Vulling:
  • ± 150 gram spekreepjes, dun gesneden
  • 2 uien, in hele dunne halve ringen gesneden
  • ± 125 ml crème fraîche
  • ± 125 ml kwark
  • zout, versgemalen peper
Werkwijze deeg kneden in een standmixer/KitchenAid: doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom, roer met een pollepel door elkaar en kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in, neem een bolletje van het deeg af en trek er al ronddraaiend een vliesje van (denk aan een kauwgombel). Als het deeg snel scheurt is het nog niet goed gekneed: kneed het nog een paar minuten langer en probeer er weer een vliesje van te trekken.

Werkwijze deeg met de hand kneden: doe alle ingrediënten in een kom, roer met een pollepel door elkaar en kneed met de hand in ± 20 minuten tot een soepel deeg. Weersta de neiging om tarwebloem toe te voegen, het deeg wordt tijdens het kneden vanzelf minder kleverig. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in, neem een bolletje van het deeg af en trek er al ronddraaiend een vliesje van (denk aan een kauwgombel). Als het deeg snel scheurt is het nog niet goed gekneed: kneed het nog een paar minuten langer en probeer er weer een vliesje van te trekken.

Werkwijze deeg in een broodbakmachine kneden: doe alle ingrediënten in de bak van de bbm. Kneed op bijvoorbeeld de pizzastand in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in, neem een bolletje van het deeg af en trek er al ronddraaiend een vliesje van (denk aan een kauwgombel). Als het deeg snel scheurt is het nog niet goed gekneed: kneed het nog een paar minuten langer en probeer er weer een vliesje van te trekken.

1e rijs: doe het deeg over in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten in volume verdubbelen.

Oven voorverwarmen: verwarm in de tussentijd de oven met daarin een pizzasteen voor op 230 - 250 °C.

Vormen: stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek. Druk de lucht uit het deeg (= doorslaan). Verdeel het deeg met een deegsteker in drie gelijke stukken. Bol de stukken deeg losjes op en laat ze ± 10 minuten afgedekt liggen.

Meng de crème fraîche met de kwark in een schaaltje door elkaar.

Werk met 1 stuk deeg tegelijk. Rol het stuk deeg zo dun mogelijk op een licht met zonnebloemolie of met bloem bestrooide werkplek uit. Bestrijk de deeglap met wat van het crème fraîche-/kwarkmengsel. Strooi er sprekreepjes op en verdeel er uienringen over. Bestrooi met zout en maal er peper over.

Tarte flambée/flammekueche

Bakken: schuif het deeg met behulp van een pizzaschep op de hete steen. Bak de tarte flambée in ± 10 minuten gaar. Direct serveren. Maak terwijl de 1e in de oven staat de volgende klaar.

Tarte flambée/flammekueche

Deze tarte flambée/flammekueche ligt op een Super peel, heel handig in gebruik!

21 maart 2011

Facebook


Ik ga mee in de vaart der volkeren en heb -een tijdje geleden- een Facebook pagina aangemaakt genaamd Uit de keuken van Levine. Je kunt deze pagina bereiken door op de link in de vorige zin te klikken of via de plug-in van Facebook in de rechterkolom van deze blog (klik ook daar op Uit de keuken van Levine).

Op mijn Facebook pagina plaats ik regelmatig korte berichten over waar ik op dat moment mee bezig ben of wat ik heb gebakken of gekookt, vaak met een foto en/of een link erbij. Uit de keuken van Levine bij Facebook is voor iedereen toegankelijk, je hoeft je niet te registreren of je aan te melden om de berichten te kunnen lezen. Wil je reageren, zelf een bericht plaatsen op het prikbord of op de knop Vind ik leuk klikken (wat ik op mijn beurt óók leuk vind) dan moet je je wel registreren of aanmelden. Registreren is gratis en verplicht je tot niets.

In het forum kan je vragen stellen over brood bakken. Het is ook mogelijk om als je een recept van mijn blog hebt gemaakt op het prikbord een foto + tekst te plaatsen. Kortom, mogelijkheden genoeg om mij ook daar te volgen en/of om jezelf te laten horen.

Uiteraard blijf ik ook dit weblog bijwerken met langere berichten en recepten!

10 maart 2011

Franse tomatentaart

Franse tomatentaart/French Tomato Tart

Deze hartige taart is natuurlijk helemaal geen wintergerecht, maar daar had ik van de week lak aan. Ik had er zomaar opeens heel erg trek in en de taart is ook nog eens makkelijk en snel te maken. Dit deeg hoeft namelijk niet - zoals de meeste andere recepten voor hartige taart/quiche op mijn weblog - eerst te rusten in de koelkast.

Het recept is afkomstig van de website van David Lebovitz.

Franse tomatentaart

Deeg:
  • 210 gram tarwebloem
  • 125 gram koude roomboter, in blokjes
  • snuf zout
  • 1 groot ei, los geklopt
  • 2 – 3 eetlepels ijskoud water

Vulling:
  • Dijon of grove mosterd
  • 2 – 3 rijpe tomaten, in plakjes
  • ± 2 eetlepels goede olijfolie
  • zout, versgemalen peper
  • ± 2 eetlepels verse kruiden (ik heb tijm, rozemarijn en oregano gebruikt)
  • ± 250 gram zachte geitenkaas, in plakjes
  • ± 2 eetlepels honing
Verder:
  • Taartvorm (met losse bodem) van ± 24 cm, ingevet
Verwarm de oven voor op 220 °C.

Doe de bloem en zout in de kom van een foodprocessor. Voeg de blokjes boter toe en druk een paar keer op de pulseknop tot een kruimelig mengsel ontstaat. Voeg het losgeklopte ei en 2 eetlepels ijskoud water toe en druk nog een paar keer op de pulseknop tot het deeg samenkomt. Controleer of het deeg al goed is: neem wat deeg uit de kom en knijp dit samen. Als het niet uit elkaar valt is het goed. Is het nog kruimelig/te droog voeg dan nog wat ijswater toe en druk een paar keer op de pulseknop. Stort het deeg op een werkplek storten en kneed het snel tot een bal.

Je kunt het deeg ook maken door de boter met je vingers door de bloem te wrijven of de klontjes boter met een pastryblender of twee messen door de bloem te snijden.

Rol het deeg op een licht bebloemde werkplek uit tot een dunne lap (iets groter dan de vorm zodat je een opstaand randje kunt maken) en bekleed daar de taartvorm mee. Snij het randje mooi bij. Druk met je vingertoppen deukjes in het deeg.

Franse tomatentaart/French Tomato Tart

Strijk een dun laagje mosterd over de bodem, dit gaat heel makkelijk met de achterkant van een lepel.

Franse tomatentaart/French Tomato Tart

Beleg de bodem met plakjes tomaat, besprenkel ze met olijfolie, strooi er de helft van de kruiden over en breng op smaak met zout en versgemalen peper.

Franse tomatentaart/French Tomato Tart

Leg de plakjes geitenkaas erop, bestrooi met de rest van de kruiden en druppel er de honing over.

Franse tomatentaart/French Tomato Tart

Bak de taart in 25 – 30 minuten gaar.

Franse tomatentaart/French Tomato Tart

06 maart 2011

Fougasse

Fougasse

Vandaag staat er (zelfgemaakte) soep op het menu. Daar hoort natuurlijk lekker brood bij!

Het deeg voor deze snelle en eenvoudige Fougasse heb ik gemaakt in mijn Magimix foodprocessor, maar kan natuurlijk ook in een standmixer of broodbakmachine of met de hand gekneed worden.

Fougasse (6 stuks)
Recept printen
  • 500 gram tarwebloem
  • 10 gram droge gist
  • 10 gram zout
  • 25 gram olijfolie *
  • 300 gram water, kamertemperatuur
  • semolinameel (of bloem) om werkplek en deeg mee te bestrooien
* gebruik een goede olijfolie of - zoals ik vandaag heb gedaan - olie uit een potje gedroogde tomaten.

Deeg kneden in een foodprocessor: doe tarwebloem, droge gist en zout in de kom met de deeghaak of het mes erin. Druk 1 x kort op de pulseknop. Giet terwijl de machine draait de olie en het water erbij. Laat de machine draaien tot zich een deegbal vormt. Dit duurt 1 - 2 minuten. Laat het deeg afgedekt 15 minuten staan. Druk dan 2 x kort op de pulseknop. Haal het deeg uit de kom en doe het over in een met wat olie ingevette schaal. Dek de schaal af.

1e rijs: laat het deeg in ± 45 minuten in volume verdubbelen.

Vormen: stort het deeg op een met semolinameel (of bloem) bestrooide werkplek. Druk het deeg met je vingertoppen uit tot een rechthoek. Zorg ervoor dat je niet alle lucht eruit drukt! Halveer het deeg met een deegsteker en snijd vervolgens ieder stuk deeg in 3 gelijke stukken.

Fougassesw

Snijd ieder deegstuk met een deegsteker of (afgewassen) creditcard in: 1 lange snee in het midden en aan weerskanten 2 schuine sneetjes. Trek de openingen iets uit elkaar, dan bakken ze niet weer aan elkaar vast.

Verdeel de stukken deeg over 2 of 3 bakplaten, de broden kunnen achter elkaar gebakken worden.

Fougasse

Fougasse
Je kunt natuurlijk ook kleinere broden maken

Oven voorverwarmen:
verwarm de oven voor op ± 230 °C.

2e rijs: deze broden hoeven maar kort na te rijzen: 15 - 30 minuten.

Bakken: als je het deeg hebt verdeeld over meerdere bakplaten begin dan na ongeveer 15 minuten met het afbakken van de eerste broden. Schuif de bakplaat in het midden van de oven, besproei het deeg en de zijwanden van de oven met wat water en sluit direct de ovendeur. Bak de broden in ± 12 minuten gaar en lichtbruin.

Laat de broden op een rooster afkoelen. Wacht niet te lang met serveren. Je kunt ze ook ruim van tevoren bakken en invriezen. Laat ze ontdooien en "piep" ze dan voor het serveren even op in de oven.

Fougasse

Fougasse

03 maart 2011

Marmercake (met de foodprocessor)

Wat ben ik toch een bofkont, vorige week woensdag bracht de postbode een grote doos met daarin een Dualit XL 1500 foodprocessor. Ik mocht hem een week uitproberen. Vanmorgen is hij helaas weer opgehaald. Deze foodprocessor heeft een extra sterke motor en raspt, hakt, kneed en maalt dat het een lieve lust is. Ik heb er van alles in uitgeprobeerd, waaronder het beslag voor deze cake. Het resultaat viel mij helemaal niet tegen! Het is geen schoonheid om te zien (de cake bedoel ik, de foodprocessor is een beauty), wel lekker. De cake was zo snel verdwenen dat ik geen foto van de mooie gemarmerde binnenkant heb kunnen maken. Komt nog wel een keer, want deze cake gaat beslist in de herhaling.

Foodprocessor marmercake

Marmercake (met de foodprocessor)
Recept printen
  • 4 grote eieren
  • 225 gram kristalsuiker
  • 225 gram zachte ongezouten roomboter
  • 45 ml (volle) melk
  • 1 theelepel/5 ml vanille extract
  • 225 gram zelfrijzend bakmeel
  • 15 gram cacao
  • springvorm 20 cm ∅, ingevet en bodem bekleed met bakpapier
  • foodprocessor met mes erin
Verwarm de oven voor op 180 °C.

Doe eieren, suiker, boter, melk en vanille extract in de kom van de foodprocessor en laat de machine 1 - 2 minuten draaien. Haal het deksel eraf en voeg het zelfrijzend bakmeel toe. Druk een paar keer op de pulseknop of laat de machine kort draaien tot het zelfrijzend bakmeel net is opgenomen.

Doe de helft van het cakebeslag in een schaal en roer daar de cacao door.

Neem 2 eetlepels - of gebruik 2 ijsbolletjestangen - en schep afwisselend chocoladebeslag en vanillebeslag in de springvorm. Zorg ervoor dat de hele bodem bedekt is. Roer met een mes of satéprikker door het beslag om een marmereffect te krijgen.

Foodprocessor marmercake

Bak de cake in het midden van de oven in 45 – 55 minuten gaar. De cake is gaar als een in het midden gestoken prikker er schoon uitkomt.