10 juni 2009

Paddenstoelensaus met sherry en mosterd

Paddenstoelensaus met sherry en mosterd

Gebruik voor deze saus bij voorkeur mergel- of grotchampignons. Deze hebben een vollere smaak dan de gewone witte champignons en laten niet zoveel vocht los tijdens het bakken.

Lekker bij een biefstuk of varkenshaas.

Paddenstoelensaus met sherry en mosterd
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 250 gram (mergel/grot)champignons, in kwarten gesneden
  • 1 grote teen knoflook, gepeld en platgeslagen
  • 1 takje verse tijm
  • 150 ml droge sherry
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 150 ml runderbouillon
  • 125 ml crème fraiche
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 2 eetlepels platte peterselie, fijngeknipt of gehakt
Verhit de olijfolie en een grote koekenpan. Bak de champignons al omscheppend samen met de knoflook en de tijm op hoog vuur ± 5 minuten.

Voeg 100 ml sherry toe en laat ± 3 minuten inkoken. Voeg de balsamico azijn toe en laat een paar seconden meekoken. Voeg de resterende sherry en de bouillon toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat nog ± 3 minuten zachtjes pruttelen.

Verwijder de knoflook en de tijm en roer de crème fraiche en de mosterd erdoor. Roer er eventueel het braadvocht van het vlees door. Voeg de peterselie op het laatste moment toe, roer om en serveer.

Wij aten er geroosterde aardappels uit de oven en snijbonen bij.

Paddenstoelensaus met sherry en mosterd

Bron: aangepast recept van BBC GoodFood

Geen opmerkingen: