15 mei 2008

Brood met zaadjes (4)

Brood met maanzaad, sesamzaad en zonnebloempitten

De één wil brood met maanzaad erop, de ander met sesamzaad of nee toch maar met zonnebloempitten. Daarom 3 vliegen in een klap: 1 brood met daarop - apart - maanzaad, sesamzaad en zonnebloempitten.

Dit brood wordt met een voordeeg gemaakt, begin dus de avond van tevoren.

Brood met zaadjes
Recept printen

Voordeeg:
  • 135 gram (ongebleekte) bloem
  • 80 gram koud water
  • 1/8 theelepel (snuf) droge gist
Deeg
  • het voordeeg
  • 270 gram (ongebleekte) bloem
  • 10 gram (volle) melkpoeder *
  • 6 gram droge gist
  • 160 gram lauwwarm water
  • 25 gram olijfolie
  • 8 gram zout
Afwerking
  • 1 eiwit, losgeklopt met 1 eetlepel water
  • sesamzaad, maanzaad, zonnebloempitten
* melkpoeder is verkrijgbaar bij de supermarkt van de merken Elk/Campina (mager) en Nestlé (vol).

Voordeeg
Meng bloem, gist en water door elkaar en kneed met de hand tot een deegje. Overdoen in een licht met olie ingevette kom. Laat afgedekt op kamertemperatuur 8 - 12 uur staan.

Deeg
Meng het voordeeg met de rest van de ingrediënten. Kneed met de deeghaak in een standmixer (bijv. KitchenAid) of een broodbakmachine (bijv. op de pizzastand) in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg.

Vet een kom in met wat olie en leg het deeg hierin, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Laat in ± 60 minuten tot dubbele volume rijzen.

Druk de lucht uit het deeg (doorslaan) en verdeel in drie gelijke stukken. Bol ieder stuk deel op en laat 10 minuten rusten. Nog een keer opbollen. Bestrijk iedere bol met het losgeklopte eiwit en bestrooi 1 bol met sesamzaad, 1 bol met maanzaad en 1 bol met zonnebloempitten.

Leg de bollen naast elkaar in een broodbakblik van ± 22 cm.

Brood met maanzaad, sesamzaad en zonnebloempitten

Laat afgedekt in ± 60 minuten tot bijna dubbele volume rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 225 ºC.

Brood met maanzaad, sesamzaad en zonnebloempitten

Bak het brood op de onderste richel in 30 - 35 gaar en bruin. Verlaag na 20 minuten de temperatuur naar 200 ºC. Direct storten op een rooster en volledig laten afkoelen.

Brood met maanzaad, sesamzaad en zonnebloempitten
Eet smakelijk!

04 mei 2008

Brood met zaadjes (3) - Buttermilk Seed Bread

Brood met zaadjes - Buttermilk Seed Bread

Ik was vandaag van alles van plan. Zo wilde ik twee recepten voor koekjes uitproberen en twee verschillende broden bakken. Aanstaande zaterdagmiddag, 10 mei, ga ik namelijk ter ere van moederdag weer koekjes bakken bij DOK in Den Haag. Het mooie weer gooide echter roet in mijn bakplannen. In plaats van tijd in de keuken door te brengen heb ik lekker genoten van het zonnetje. Omdat er toch wel brood op de plank moest komen heb ik vanavond toch nog twee (dezelfde) broden gebakken.

Brood met zaadjes - Buttermilk Seed Bread

Recept printen
  • 7 gram droge gist
  • 1 theelepel suiker
  • 180 gram water, lauwwarm
  • 355 gram karnemelk, lauwwarm
  • 25 gram zachte ongezouten roomboter
  • 45 ml (3 eetlepels) honing
  • 15 gram zout
  • 20 gram (geroosterde) sesamzaadjes
  • 25 gram lijnzaad
  • 15 gram maanzaad
  • 20 gram zonnebloempitten
  • 240 gram volkoren- of speltmeel
  • ± 550 gram tarwebloem
  • 2 broodbakblikken van ongeveer 22 cm, ingevet
Los de gist en de suiker op in het warme water. Laat ± 10 minuten staan, totdat het schuimt.

Doe de rest van de ingrediënten, behalve de tarwebloem, in de kom van de KitchenAid. Voeg het gistmengsel toe en roer met de platte klopper door elkaar. Voeg geleidelijk de tarwebloem toe. Verwissel de platte klopper voor de deeghaak en kneed in ± 10 minuten op stand 2 tot een soepel deeg dat van de wanden loslaat. Voeg zonodig nog wat bloem toe als het deeg te nat is of wat water als het deeg te droog is.

Vet een grote kom in met wat olie, doe het deeg hierin, 1 x keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Lat afgedekt in 60 - 90 tot dubbele volume rijzen.

Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Verdeel in twee gelijke stukken. Bol op en laat 20 minuten afgedekt liggen.

Vorm van ieder stuk deeg een brood en leg dit in de ingevette vormen. Laat afgedekt in 60 - 90 minuten tot bijna dubbele volume rijzen.

Verwarm tijdens het rijzen de oven voor op 190 ºC.

Bak de broden in 35 - 40 minuten gaar en bruin. Direct storten op een rooster en volledig laten afkoelen.
Brood met zaadjes - Buttermilk Seed Bread
Eet smakelijk!

01 mei 2008

Chocolade-Kokosbroodjes

Chocolade-kokosbroodjes

Een geslaagd experiment, deze broodjes. In plaats van gewone melk heb ik kokosmelk gebruikt en de vulling bestaat uit een reepje chocolade. Deze bakvaste chocoladereepjes heb ik online besteld, een bakker (even lief aankijken) verkoopt ze ook weleens. Deze reepjes smelten niet of nauwelijks tijdens het bakken. In plaats daarvan kan "gewone" chocolade worden gebruikt, let er dan wel op dat de naden goed dicht zijn anders loopt de chocolade er tijdens het bakken uit.

Chocoladestaafjes

Chocolade-Kokosbroodjes (12 stuks)

Deeg:
  • ± 500 gram tarwebloem
  • 75 gram suiker
  • 7 gram droge gist
  • 180 ml kokosmelk, lauwwarm
  • 55 gram zachte/gesmolten ongezouten roomboter
  • 2 grote eieren, losgeklopt
  • 1 theelepel (5 ml) vanille extract
  • 8 gram zout
Vulling/Afwerking:
  • 12 bakvaste chocoladestaafjes of reepje pure chocolade
  • gesmolten ongezouten roomboter
  • suiker
Werkwijze KitchenAid:
Meng de helft van de bloem, de suiker en de gist in de kom. Voeg de kokosmelk toe en mix met de platte klopper tot een dun deegje. Voeg de boter, de eieren, het vanille extract en het zout toe. Voeg de resterende bloem in gedeelten toe.

Verwissel de platte klopper voor de deeghaak en kneed in 10 - 15 minuten op stand 2 tot een soepel deeg. Het blijft wat plakken aan de wand en bodem van de kom tijdens het kneden. Niet meer bloem toevoegen anders worden de broodjes droog en taai!

Vet een kom in met wat olie en leg het deeg hierin, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Laat 90 - 120 minuten afgedekt op kamertemperatuur rijzen. Het deeg zal dan nog niet in volume verdubbeld zijn.

Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek en verdeel met een deegsteker in 12 gelijke stukjes. Bol de stukjes deeg op en laat afgedekt ± 10 minuten liggen.

Chocolade-kokosbroodjes

Druk ieder bolletje deeg uit tot een ovaal lapje, leg een chocoladestaafje in het midden en vouw de zijkantjes over de chocolade.

Chocolade-kokosbroodjes

Vouw de bovenste helft van het deeg over het chocoladestaafje.

Chocolade-kokosbroodjes

En vervolgens de onderste helft over de bovenste helft van het deeg. Druk de naad goed vast.

Chocolade-kokosbroodjes
Chocolade-kokosbroodjes

Leg de stukjes deeg met de naad naar beneden op een met een bakmatje of bakpapier beklede bakplaat. Leg ze ruim uit elkaar zodat ze niet aan elkaar rijzen en bakken. Ik gebruikt 2 bakplaten en bak de broodjes na elkaar af.

Laat in 60 - 90 minuten afgedekt tot bijna dubbel volume rijzen. Bestrijk ieder broodje met wat gesmolten boter en bestrooi met suiker.

Verwarm tijdens de laatste 20 minuten van de rijstijd de oven voor op 180 ºC.

Bak de broodjes in 15 - 20 minuten gaar en bruin. Laat ze op een rooster afkoelen. De broodjes kunnen goed ingevroren worden. Eventueel even opwarmen voor het serveren, de chocolade wordt dan weer wat zachter, opensnijden en likje boter erop en smullen maar ......

Chocolade-kokosbroodjes

Eet smakelijk!