01 april 2016

Chocoladecake (met zuurdesem)

Chocoladecake (met zuurdesem)


Met zuurdesem kun je niet alleen brood bakken, maar ook wafels en pannenkoeken maken. Vandaag probeerde ik iets nieuws uit: ik verwerkte zuurdesem in een cake. Het resultaat is een heerlijke zachte chocoladecake. Voor herhaling vatbaar!

Je hebt voor deze cake actief desem nodig, de desem zorgt er samen met de baking soda voor dat de cake tijdens het bakken gaat rijzen. Actief betekent dat de desem een aantal uren voordat je ermee gaat bakken ververst is. Je kunt de desem gebruiken als het volume verdubbeld is en volop bubbelt.

Ben je nog niet thuis in de wonderlijke wereld van zuurdesem, weet je niet hoe het werkt of vindt je het eng? Geef je dan op voor een (altijd heel gezellige) workshop Zuurdesem. Ik vertel je er dan van alles over, leer je hoe je het maakt, hoe je het moet onderhouden en we gaan ermee bakken. Er is nog plaats op verschillende data. Klik hier voor het overzicht van de workshops die ik geef.

Chocoladecake met zuurdesem
  • 200 gram rietsuiker
  • 115 gram zachte ongezouten roomboter
  • 60 gram ei (= 1 L ei)
  • 5 ml/1 theelepel vanille extract
  • 30 gram sterke koude koffie*
  • 100 gram actief zuurdesem, 100% hydratatie
  • 130 gram tarwebloem
  • 30 gram cacao
  • ½ theelepel baking soda/natriumbicarbonaat
  • ½ theelepel kaneel
  • ¼ theelepel zout
  • 50 gram grof gebroken walnoten
  • 50 gram (witte) bakvaste chocolade druppels
  • vierkante bakvorm van 20 cm
* Hiervoor kun je ook oploskoffie of espressopoeder gebruiken: los 1 eetlepel oploskoffie of 1 zakje espressopoeder op in 30 gram koud water.

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Vet de bakvorm in en bekleed met bakpapier. Laat de zijkanten overhangen, dan kan je de cake na het bakken makkelijk uit de vorm tillen.

Meng de bloem, cacao, baking soda, kaneel en zout in een schaal door elkaar.

Mix de suiker en de boter (met mixer of platte klopper standmixer) in ± 5 minuten tot een licht en luchtig mengsel. Voeg het ei toe en mix tot het ei volledig is opgenomen. Voeg het vanille extract, de koffie en de zuurdesem toe en mix erdoor.

Zeef het bloemmengsel boven de kom en mix er op langzame stand door, niet te lang mixen. Meng er tot slot de walnoten en chocolade druppels door.

Schep het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant met een natgemaakte lepel glad. Het beslag is vrij stevig.

Bak de cake in het midden van de voorverwarmde oven in 35 - 40 minuten gaar. De cake is goed als een in het midden gestoken prikker er droog uitkomt.

Laat de cake in de vorm ± 10 minuten afkoelen, haal hem uit de vorm en laat op een rooster verder afkoelen.

Bron: Cultures for Health

17 opmerkingen:

Anoniem zei

Grappig idee, maar begrijp ik goed dat de desem alleen voor de smaak is? Ik zie geen rijstijd in recept.

Levine zei

De desem zorgt er samen met de baking soda voor dat de cake tijdens het bakken gaat rijzen. Baking soda reageert met een zuur. Dat kun je niet eerst laten staan, moet direct de oven in.

Corrie zei

Levine wanneer moet de koffie er bij?

Levine zei

@Corrie, bedankt voor de oplettendheid. Ik heb het aangepast.

Corrie zei

De cake is heerlijk.
Kan er bijna niet van af blijven.

Levine zei

Dat had ik nou ook ;-).

Desiree | Sweet Happinez zei

Dit ziet er erg lekker uit zeg!

Agnes zei

Hallo Levine,

Ik heb de cake nog niet gebakken maar ga het zeker doen als ik tijd heb, maar ik heb een vraagje, mijn zoon bracht mij een gietijzeren pan en vroeg of ik daar eens een brood in wil bakken. Maar is dat niet voor no knead bread of kun je daar ook desem- of gistbroden in bakken?

Levine zei

Hallo Agnes, je kunt ieder brood in een gietijzeren pan in de oven bakken. Bakze!

Agnes zei

Bedankt voor jouw antwoord en... ik ga ze zeker bakken :-)

Monique Van Dyck zei

Heek lekkere cake, bedankt.
Weten jullie misschien waarom mijn cake zo breekbaar was? Heb de cake op een bord willen schuiven en toen viel die uit elkaar.
Dank voor de hulp.

Tina zei

Hallo,

Vandaag de chocoladecake gebakken en deze is heel lekker.
Daar m'n man graag appelcake eet heb ik een variant geprobeerd. De koffie en cacao-poeder heb ik weggelaten en
in de plaats heb ik appelschijfjes toegevoegd.
Het smaakt naar meer. :-)

Wouter zei

Denk je dat ik, als veganist, het recept zou kunnen aanpassen door in plaats van roomboter plantaardige margarine te nemen, en in plaats van een ei een halve banaan?

Levine zei

Hi Wouter, boter door plantaardige margarine vervangen is geen enkel probleem. Banaan ipv ei heb ik geen ervaring mee. Ei is ook een rijsmiddel en banaan niet. Maar ik zou het wel aandurven. Je zou ook een eivervanger kunnen gebruiken.

Unknown zei

Ik ga het gewoon proberen en laat het je wel weten.

Anoniem zei

Lekkere cake hoor, ik denk dat het met inactief desem ook wel moet lukken. Ik maakte daar vandaag pannenkoeken mee en de boel ging flink schuimen door de baking soda.
Ook bij mij was de cake wel wat droog en erg breekbaar. Volgende keer doe ik er extra ei in.

Tieneke

Anoniem zei

Erg lekker. Ik weet niet wat de definitie van cake of van brownie is maar ik vind het meer een brownie.... En ik heb het gedaan met speltmeel. Wat de zuurdesem precies toevoegt, weet ik niet maar het is eindelijk gelukt om een pot desem ta maken en te houden dus voorlopig eerst maar eens alle desem recepten maken. Dank je wel voor het recept, Met vriendelijke groet, Rijk