Het recept is van Angélique Schmeinck en ik vond het op de site van 24Kitchen. Kijk vooral ook het filmpje wat bij het recept te vinden is.
Ik heb het gerecht gaar laten worden in de slowcooker, het vlees kan daarin op lage temperatuur zacht worden en ik had er geen omkijken naar. In de slowcooker heb ik minder wildfond gebruikt omdat het vocht daarin minder verdampt dan in een pan op het vuur. In plaats van hertensucade heb ik hertenragoutvlees bij de poelier gehaald. Iets voordeliger en net zo lekker. Wil je wel hertensucade gebruiken, snijd het vlees dan eerst in grote dobbelstenen.
Wij aten er rode kool met cider en appel en gekookte aardappeltjes bij.
Hieronder mijn versie.
Hertenstoof
- 750 - 1 kg hertenragoutvlees
- zout en versgemalen peper
- 3 eetlepels bloem
- 100 gram roomboter (2 x 50 gram)
- 1 winterwortel, geschild en in plakjes
- 2 middelgrote uien, schoongemaakt en in halve ringen
- 1/4 knolselderij, schoongemaakt en in dobbelsteentjes
- 30 ml rode wijnazijn
- 200 ml rode (Ruby) port
- 750 - 1000 ml wildfond (pot)
- 4 jeneverbessen, gekneusd
- 7 takjes verse tijm
- 2 blaadjes laurier (vers of gedroogd)
- 1 kaneelstokje
- 2 dikke sneetjes ontbijtkoek, in stukjes
Haal het vlees ± 45 minuten voordat je het gaat bereiden uit de koelkast.
Bestrooi het vlees met zout en versgemalen peper en strooi de bloem erover. Verhit de helft van de boter in een braadpan met dikke bodem en bak hierin de helft van het vlees in ± 4 minuten rondom bruin. Haal uit de pan en leg op een bord. Verhit de andere helft van de boter en bak de andere helft van het vlees rondom bruin.
Doe het vlees van het bord weer terug in de pan en voeg de groenten toe. Bak op hoog vuur enkele minuten al omscheppend mee. Blus af met de wijnazijn en de port, roer goed door elkaar. Schraap de aanbaksels van de bodem los en breng aan de kook. Voeg 750 ml (slowcooker) / 1000 ml (pan) wildfond en jeneverbessen, tijm, laurier en kaneelstokje toe.
In de slowcooker: schep alles in een (voorverwarmde) slowcooker en laat het vlees op stand laag in ± 7 uur gaar worden. Voeg na ± 6 uur de stukjes ontbijtkoek toe en roer erdoor.
In een pan op het vuur: laat het vlees op heel zacht vuur in 3 - 4 uur gaar worden (deksel op de pan). Voeg tegen het einde van de tijd de stukjes ontbijtkoek toe en roer erdoor.
Vis er voor het serveren de takjes tijm, de laurierblaadjes en het kaneelstokje uit. De jeneverbessen kan ik nooit terugvinden, die laat ik er dus in.
2 opmerkingen:
Laurierblaadjes, jeneverbessen en dat soort spul laat ik altijd mee stoven in een thee-ei. Bij de toko zijn extra grote thee-eieren te koop. Daar passen zelfs bosjes kruiden in.
Wat een goede tip, bedankt!
Een reactie posten