Een pavlova is onweerstaanbaar lekker!
Een pavlova is gemaakt van met suiker stijfgeklopte eiwitten, wordt in de oven gebakken, heeft een knapperige buitenkant en is van binnen nog zacht, zeg maar marshmallowachtig. Bovenop komt een laagje lobbig geklopte slagroom en vers fruit.
Een pavlova is niet moeilijk om te maken, je moet echter wel een aantal regels in acht nemen wat betreft het stijf kloppen van de eiwitten:
- Zorg ervoor dat er bij het scheiden van de eieren geen spoortje eigeel bij de eidooiers komt.
- De kom en kloppers moeten goed schoon, vetvrij en droog zijn: veeg de kom en de kloppers vooraf schoon met een stukje keukenpapier met azijn of citroensap.
- Eieren scheiden in dooier en wit gaat het beste met koude eieren. Laat echter de eiwitten eerst op kamertemperatuur komen voordat je ze gaat stijf kloppen.
- Voeg een klein beetje azijn of citroensap of cream of tartar/wijnsteenpoeder* toe. Dit zorgt ervoor dat het eiwit zijn volume behoudt.
- De eiwitten zijn goed als je de kom op z’n kop kunt houden, maar pas op dat je ze niet te lang klopt. Ze worden dan droog en het volume kan weer teruglopen.
De pavlova is vernoemd naar de Russische ballerina Anna Pavlova die in de jaren '20 van de vorige eeuw op tournee was in Australië en Nieuw-Zeeland. Beide landen strijden nog steeds over wie dit heerlijke dessert 'uitgevonden' heeft. In beide landen is het een heel populair dessert en het wordt vaak tijdens feestdagen geserveerd.
Ik heb bij de pavlova kersen op siroop en wat frambozen geserveerd, maar je kunt allerlei ander vers fruit gebruiken. Het recept voor de kersen op siroop (ook erg lekker bij yoghurt, vla of ijs) staat onder het recept voor de pavlova.
Pavlova (1 grote of 4 - 6 kleinere)
- 4 eiwitten
- ½ theelepel cream of tartar/wijnsteenpoeder (of 1 theelepel azijn)
- 225 gram suiker
- 1 eetlepel maïzena
- 1 theelepel vanille extract
- slagroom + beetje suiker
- vers fruit of vruchten op siroop
- poedersuiker (optioneel)
Verwarm de oven voor op 150 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Doe de eiwitten in een schone, vetvrije en droge kom en meng de cream of tartar/wijnsteenpoeder erdoor. Mix het mengsel (met een handmixer of ballonklopper van een standmixer) op hoge snelheid. Als het eiwit dikker begint te worden kunnen de suiker en de maïzena beetje bij beetje toegevoegd worden. Mix door totdat het eiwit stijve pieken heeft. Mix er op het laatst het vanille extract door.
NB: als je azijn gebruikt in plaats van cream of tartar meng dit dan met de maizena en het vanille extract en meng het er op het laatst door.
Schep het eiwit op het bakpapier, je kunt 1 grote maken of 4 – 6 kleinere. Zet de bakplaat in de oven en draai de temperatuur van de oven terug naar 120 °C (niet vergeten!). Bak de pavlova totdat de buitenkant crispy is en de binnenkant nog zacht. Kleine pavlova’s zijn na ± 60 minuten goed, een grote in ± 90 minuten. Zet de oven uit en laat de pavlova in de oven afkoelen. Zet eventueel na een uurtje de ovendeur op een kiertje. Als je de pavlova direct na het bakken uit de oven haalt is de kans op inzakken heel groot. Niet doen dus ....
Serveren: klop de slagroom met een beetje suiker lobbig. Leg de pavlova op een platte schaal, schep de slagroom en vervolgens het fruit erop. Bestrooi desgewenst met een beetje poedersuiker. Direct opdienen.
Kersen op siroop
- 450 gram kersen
- 375 ml water
- 200 gram suiker
- 1 eetlepel vers geperst citroensap
Breng de kersen met het water, de suiker en het citroensap aan de kook. Laat de kersen zonder deksel 25 minuten zachtjes koken, de laatste 10 minuten regelmatig roeren.
Laat de kersen in de siroop afkoelen. De kersen kunnen enkele weken in de koelkast bewaard worden.
Het recept voor deze kersen op siroop komt uit het boek The Perfect Scoop van David Lebovitz.
3 opmerkingen:
Ik heb dat dus nog nooit gegeten.
Wat lijkt me dat ontzettend lekker, goed recept ook! Ga ik onthouden!
@Moran: dan wordt het hoog tijd :-).
Een reactie posten