05 september 2010

Chocolade-courgette cake

Chocolate & Zucchinicake

In mijn vorige bericht beloofde in het recept voor een chocolade-courgette cake. Ik heb er van de week zelfs twee gebakken, allebei met hazelnoten erin maar toch weer verschillend. Deze cake heb ik gisteren laten proeven aan de deelnemers aan de broodbakcursus en ondanks dat twee niet zo van hazelnoten hielden vonden ze de cake allemaal lekker.

Het lijkt een rare combinatie, chocolade en courgette in een cake en eigenlijk is het dat ook wel een beetje. Ik zou het zelf nooit verzonnen hebben, maar het is erg lekker. Op het internet zijn er talloze recepten te vinden. Niet dat je wat proeft van de courgette zelf, de courgette geeft wel smeuïgheid aan de cake. Worteltjescake is trouwens ook erg lekker.

De foto bovenaan is niet zo denderend van kwaliteit, ik maakte hem al in 2005 met mijn oude camera. Ik heb de foto en het recept uit mijn archief gevist, leve de back-up die ik gelukkig heb nadat mijn computer van de week kaduuk ging (in afwachting van een nieuwe computer - ja weer een Apple - typ ik op een laptop, wat een gepriegel). Waar ik toen het recept vandaan heb gehaald kan ik niet meer achterhalen.

Chocolade-courgette cake
Recept printen

Cake:
  • 240 gram patentbloem
  • 40 gram cacao
  • 1 theelepel baking soda/natriumbicarbonaat/zuiveringszout
  • ½ theelepel bakpoeder
  • snuf zout
  • 110 gram zachte ongezouten roomboter
  • 160 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel instant koffiepoeder/espressopoeder
  • 3 eieren, op kamertemperatuur
  • 280 gram geraspte courgette
  • 170 gram chocolade druppels of gehakte pure chocolade
Bovenlaag:
  • 40 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 70 gram (in een droge koekenpan geroosterde) hazelnoten, grof gehakt
Verder:
  • springvorm van 24 cm, ingevet en bodem bekleed met bakpapier
Verwarm de oven voor op 180 °C.

Meng in een kom de bloem, cacao, baking soda, bakpoeder en zout door elkaar.

Mix de suiker en de boter met handmixer of platte klopper standmixer romig. Voeg het vanille extract en het koffiepoeder toe. Voeg de eieren 1 voor 1 toe, voeg het volgende ei pas toe als het vorige geheel is opgenomen.

Zeef het bloemmengsel boven de botermassa, maar houd circa 100 gram bloemmengsel achter. Roer met een spatel of mix op de laagste stand het geheel goed door tot een stevig cakebeslag.

Voeg de geraspte courgette en de chocolade chips aan het achtergehouden bloemmengsel toe en schep goed om. Doe dit mengsel bij het beslag en spatel alles goed door elkaar. Schep het cakebeslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad met de achterkant van een lepel.

Meng voor de bovenlaag de hazelnoten met de suiker en strooi dit over het beslag.

Bak de cake in het midden van de oven in 40 - 50 minuten gaar. De cake is goed als een in het midden gestoken prikker er schoon uitkomt. Laat de cake op een rooster een half uur in de vorm afkoelen en haal er dan de rand af.

4 opmerkingen:

Caroline Brouwer zei

Héérlijk! Courgettes maken je cake zo smeuïg en je proeft er niets van.

Hanaâ zei

Ziet er heerlijk uit. Niet droog. Dat is ook iets wat de courgette doet. It makes the cake moist.

Ik heb van het weekend jouw romige aardappel schotel gemaakt en het was heerlijk! :o)

Jessica zei

Ik heb de cake uitgeprobeerd, maar dit is niet echt onze smaak. De cake is inderdaad smeuïg, maar heel erg machtig. De courgette heb ik vermoedelijk niet fijn genoeg gemaakt, dus deze structuur was nog terug te vinden in de cake.

Het was wel de moeite waard om uit te proberen, want courgette, chocola en cake is een aparte combinatie.

Jessica

Greet zei

Ha Levine,

Heerlijk recept! Ik keek altijd al op je site voor de broodrecepten (we zijn heel erg enthousiast over het zuurdesembrood). Maar dit is echt DE oplossing voor ons courgette overschot! Als ik straks 140 kilo weeg, komt dat door dit geweldige recept, ;)