17 juni 2010

Broodjes met sinaasappel en amandelen

Broodjes met sinaasappel en amandelen

Altijd een groot succes, deze zoete broodjes. Vers gebakken het lekkerst!

Broodjes met sinaasappel en amandelen

Deeg:
  • 360 gram tarwebloem
  • 4 gram droge gist
  • 50 gram suiker
  • 25 gram zachte ongezouten roomboter
  • 230 gram (volle) melk, lauwwarm
  • 7 gram zout
Vulling:
  • 45 gram zachte ongezouten roomboter
  • 75 gram suiker
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 30 ml Grand Marnier of vers geperst sinaasappelsap
  • 50 gram amandelen, grof gehakt
Glazuur:
  • 40 gram poedersuiker
  • 60 gram water
  • 30 ml Grand Marnier of vers geperst sinaasappelsap
Verder:
  • bakvorm van ± 22,5 x 32,5 cm, eventueel bekleed bakpapier, laat de kanten overhangen, dan kunnen de broodjes na het bakken zo uit de vorm worden getild
Broodjes met sinaasappel en amandelen

Werkwijze deeg in standmixer 
kneden:
Meng tarwebloem, suiker en gist in de kom. Wrijf de boter er met je vingertoppen door. Voeg de melk toe en meng met de platte klopper of een pollepel door elkaar. Voeg het zout toe en kneed met de kneedhaak in ± 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat. Het mag nog iets aan de bodem kleven.

Werkwijze deeg in een broodbakmachine kneden:
Doe alle ingrediënten voor het deeg in de bak van de bbm en laat ± 15 minuten kneden op bijvoorbeeld de pizzastand. Volg verder het recept hieronder vanaf de 1e rijs. Of gebruik de deegstand (= inclusief 1e rijs), volg dan het recept hieronder vanaf het vormen. Bij gebruik van de deegstand koude melk gebruiken.

Werkwijze deeg met de hand kneden:
Meng tarwebloem, suiker en gist in een kom. Wrijf de boter er met je vingertoppen door. Voeg de melk toe en meng met een pollepel door elkaar. Voeg het zout toe en kneed met de hand in 15 - 20 minuten tot een soepel deeg, het mag nog iets kleven. Voeg geen extra bloem toe als het niet echt nodig is; het deeg wordt vanzelf minder kleverig tijdens het kneden.

1e rijs:
Vorm het deeg tot een bal en leg de deegbal in een licht met olie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur 1 - 1½ uur rijzen. Het deeg zal niet helemaal in volume verdubbelen.

Broodjes met sinaasappel en amandelen

Vulling:
Maak terwijl het deeg staat te rijzen de vulling. Meng boter, suiker, sinaasappelrasp en Grand Marnier of sinaasappelsap in een schaaltje door elkaar.

Broodjes met sinaasappel en amandelen

Hak de amandelen grof.

Broodjes met sinaasappel en amandelen

Vormen:
Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Rol het deeg met een deegroller uit tot een lap van ± 40 x 25 cm. Laat het deeg als het tegenstribbelt een paar minuten liggen en ga dan weer verder met uitrollen.

Broodjes met sinaasappel en amandelen

Bestrijk het deeg met de sinaasappelboter, laat de randen vrij.

Broodjes met sinaasappel en amandelen

Verdeel er vervolgens de amandelen over.

Broodjes met sinaasappel en amandelen

Rol het deeg stevig op en druk de naad dicht.

Broodjes met sinaasappel en amandelen

Broodjes met sinaasappel en amandelen

Leg de deegrol met de naad naar beneden op een snijplank. Snijd de deegrol met een scherp (gekarteld) mes in plakken van ± 2 cm (17 plakjes, de eindplakjes worden niet gebruikt).

Broodjes met sinaasappel en amandelen

Broodjes met sinaasappel en amandelen

Leg de plakken deeg met de snijkant naar beneden in het bakblik.

Broodjes met sinaasappel en amandelen

2e rijs:
Dek het bakblik af en laat het deeg op kamertemperatuur 45 - 60 minuten rijzen. Het deeg hoeft niet helemaal in volume te verdubbelen.

Oven voorverwarmen:
Verwarm intussen de oven voor op 180 ºC (boven-/onderwarmte).

Bakken:
Zet het bakblik op een bakplaat en bak de broodjes in het midden van de oven in 20 - 25 minuten gaar en goudbruin.

Broodjes met sinaasappel en amandelen

Til de broodjes met behulp van het bakpapier direct uit de bakvorm en zet ze op een rooster.

Glazuren:
Verwarm al roerend met een garde de poedersuiker en het water in een pannetje met dikke bodem op middelhoog vuur. Laat aan de kook komen. Zet het vuur iets lager en laat ± 3 minuten pruttelen. Roer er de Grand Marnier of sinaasappelsap door. Strijk het glazuur met een kwastje over de nog warme broodjes. Laat verder afkoelen op een rooster.

Broodjes met sinaasappel en amandelen
BewarenBewaren

15 opmerkingen:

Hanaâ zei

Dat ziet er lekker uit en het is genoeg voor 15 broodjes. Bedankt voor het recept en de step-by-step foto's.

Caroline Brouwer zei

Zier er weer héérlijk uit! Als ik er niet zo dik van werd, zou ik het wel weten :-)

Marion B. zei

Helemaal wat Martin in juli zou willen maken, misschien verras ik hem wel met vaderdag hihi. Ziet er zaaaalig uit.

astrid zei

Lijkt me leuk voor de afsluiting van het schooljaar. Ik moet dan in 6! klassen wat hapjes verzorgen. Dit ga ik zeker maken.

Gea zei

Mmmmmmmmmmmmmmm ....

Inge zei

Wow dat ziet er lekker uit :)
Ik heb laatste kaneelbroodjes met appelmoes gemaakt op precies dezelfde manier, maar andere vulling natuurlijk, die waren super lekker, maar dit ziet er zeker ook niet verkeerd uit, deze gaat zeker in mijn lijst met uit te probern recepten :)

Jessica zei

Deze heb ik vanochtend gemaakt. Het is tenslotte weekend. Van de grote hoeveelheid broodjes zijn er nu slechts 3 over. Mijn dochter (van 5 jaar oud) heeft er tussen de middag wel 4 naar binnen gewerkt. Super recept.

Gr Jessica

Maria zei

Ziet er heerlijk uit! Maar kun je na het afbakken & afkoelen ook een gedeelte invriezen? Of verliest het dan smaak?

Levine zei

@Maria: je kunt deze broodjes heel goed invriezen, maar dan het beste zonder glazuur. Met glazuur kan ook, maar dan worden ze erg plakkerig na het ontdooien.

Caroline Brouwer zei

Ik heb ze gebakken en ondanks dat ze er niet zo mooi uitzagen als bij jou, smaakten ze super!

Anoniem zei

Beste Levine,

Allereerst super bedankt voor je geweldige site!

Kan ik voor deze broodjes ook walnoten gebruiken ipv amandelen?

Levine zei

Ja hoor dat kan, net als hazelnoten of pecannoten.

Janien zei

Ook deze waren weer heerlijk! Bedankt voor het recept. Ga deze vaker maken. Blijft ook lekker zacht, zelfs de volgende dag!

Levine zei

Janien, goed te horen dat ze goed gelukt zijn :-).

Anoniem zei

Dit is een superrecept maar het kan ook heel eenvoudig worden aangepast naar eigen inzicht/smaak. M.n. de vulling bepaald de smaak, want het broodrecept is super zoals het is, dat moet je niet willen veranderen. Bijvoorbeeld banketbankersroom smeren en gewelde rozijnen toevoegen voordat je gaat rollen, ik zeg een echte aanrader, je eigen koffiebroodjes!!!