24 oktober 2009

Pissaladière

Pissaladière

Excuses lezers, weinig nieuwe recepten op mijn weblog de laatste weken. Dat komt onder andere doordat ik nergens trek in heb. Mijn smaakpapillen en maag zijn in staking lijkt het wel. Wel goed voor de lijn, maar niet goed voor mijn humeur .....

Deze Franse hartige broodtaart, de tegenhanger van de Italiaanse pizza, smaakte me vandaag gelukkig wel.

Pissaladière
Recept printen

Deeg:
  • 340 gram tarwebloem
  • 5 gram droge gist
  • 150 gram water, lauwwarm
  • 1 ei, losgeklopt
  • 30 gram olijfolie
  • 6 gram zout
Vulling:
  • 650 gram uien, in dunne halve ringen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel Dijon mosterd
  • ± 6 tomaten, in dunne plakken (eventueel zaadjes verwijderd)
  • ± 6 blaadjes verse basilicum, gescheurd
  • zout, versgemalen peper
  • ± 12 ansjovisfilets (potje, blikje)
  • ± 12 zwarte olijven
Hieronder staat de werkwijze voor de KitchenAid, maar het deeg kan natuurlijk ook met een broodbakmachine (deegprogramma = inclusief 1e rijs of alleen kneden) of met de hand gemaakt worden.

Werkwijze KitchenAid/standmixer:
doe tarwebloem en gist in de kom en roer door elkaar. Voeg het zout, het water, het ei en de olie toe en roer met de platte klopper of een pollepel door elkaar. Kneed met de deeghaak in ± 15 minuten tot een soepel deeg. Het plakt nog iets aan de bodem.

1e rijs: vorm het deeg tot een bal en doe het over in een licht met olie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn en laat afgedekt in 1 - 1 ½ uur tot dubbel volume rijzen.

Vulling: bak de uien in een koekenpan of braadpan op laag vuur in de olie in 20 minuten zacht. Breng op smaak met zout en peper en laat afkoelen.

Vormen: stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek en druk de lucht eruit. Bol het deeg losjes op laat afgedekt ± 15 minuten liggen (het deeg is na deze rusttijd makkelijker te vormen). Rol het deeg met een deegroller uit tot de grootte van het bakblik. Dit kan je het beste doen op een bakmatje/bakpapier. Til vervolgens het bakmatje/bakpapier met deeg op de bakplaat en druk nog wat verder in model.

Bestrijk het deeg met de mosterd.

Pissaladière

Leg er vervolgens de plakjes tomaat op. Ze mogen elkaar iets overlappen.

Pissaladière

Verdeel er vervolgens de basilicum en de uien over.

Pissaladière

Leg de ansjovisfilet kruiselings op de vulling en verdeel de olijven erover.

Pissaladière

2e rijs: dek het deeg af en laat het nog ongeveer 15 minuten rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 200 °C.

Bakken: bak de pissaladière in het midden van de oven in 25 – 30 minuten gaar en goudbruin. Direct serveren.

Pissaladière

Eet smakelijk!

Bron: aangepast recept uit het Broodmachine bakboek van Jennie Shapter

9 opmerkingen:

Emma zei

Beterschap! Doe maar rustig aan hoor, je hebt genoeg lekkere recepten op je site om je bezoekers bezig te houden. Sterkte :)

Linda zei

Inderdaad heel veel beterschap!!!
Het ziet er overigens weer eens heerlijk uit. Ik ben een aantal maanden terug toevallig op jou blog terecht gekomen en heb inmiddels al een hoop recepten van je uitgeprobeerd, met SUCCES! Ik moet zeggen je hebt me geinspireerd om te gaan bakken. Wat ik voorheen niet deed. En nu bak ik zeker zo 2 a 3x per week wel een cake, koekjes of zoete broodjes. Via jou ben ik dus ook een hoop andere bloggers gaan ontdekken met name amerikaanse bloggers. Echt geweldige dingen hebben ze! Alleen zijn er soms wel eens ingredienten die we helaas hier niet kunnen vinden of die ik niet ken. Dat brengt mij gelijk op het volgende, weet jij toevallig wat EVAPORATED MILK is?? Is mij een raadsel. En ook zou ik heel graag het boekje willen hebben van Artisan Bread in Five minutes a day. Kan ik dit boek ook in Nederland verkrijgen?? Het lijkt me zo'n gedoe om het vanuit amerika te bestellen en weet ik ook niet of het me dan in de kosten zal jagen?

Ik hoop dat ik niet al te lastig ben met deze hele vragensessie nu je je ook niet zo lekker voelt. Dus zal ik maar stoppen.

Heel erg bedankt voor het delen van al je heerlijke recepten! Tot gauw weer!

Groetjes,

Linda

Levine zei

Hallo Linda,
Allereerst bedankt voor de complimenten :-).
Evaporated milk = gecondenseerde melk. In blik verkrijgbaar. Let op: je moet niet de gesuikerde variant hebben die ze in bijna iedere supermarkt verkopen (tenzij het nadrukkelijk in het recept staat). De blikken zonder suiker zijn vaak in Aziatische winkels verkrijgbaar. Je kunt het ook vervangen door koffiemelk.

Het boek Artisan Bread in Five minutes a day is in Nederland o.a. te bestellen bij Bol.com en Boek.net.

Omdat de dollar zo laag staat is het soms goedkoper om in de USA bij Amazon.com te bestellen dan in Nederland. Raar waar waar, zelfs inclusief verzendkosten ben je vaak goedkoper uit.

Anoniem zei

Van harte beterschap Arden en ik hoop tot zaterdag in Hilversum.
Groetjes, Iris

Jelle zei

Hey Arden,

Ook ik heb enorm veel plezier van je blog en hoop dat je er snel weer zin in krijgt. Je uitleg hoet je het moet klaarmaken is altijd 100% in orde, receptjes leuk, smakelijk en origineel. Dankzij jou ben ik beginnen bakken. Echt top!

Groetjes,
Jelle

Anoniem zei

Ook van mijn kant dankbare complimenten voor de inspiratie die ik van jou blog haal!

Hoop dat het inmiddels weer een stuk beter met je gaat!

Dit recept ziet er ook weer heerlijk uit!
Weet jij een alternatief voor de ansjovis?

Hartelijke groet,
Jacqueline

Levine zei

Jacqueline: je kunt de ansjovis wegglaten of vervangen door brokjes tonijn uit blik.

Petra zei

Hallo,

Ook mijn complimenten met de website. Ik heb er al regelmatig recepten van afgehaald.

Ik heb ook op de broodbakshop site gekeken en ik zag dat jullie daar ook keukenmachines verkopen. Nu vroeg ik me af of jij zelf ervaring hebt met de bestron machines. Ik wil wel graag een keukenmachine kopen, maar de prijs weerhoudt mij hier altijd van. Kan je met de machines ook elk deeg kneden?

Met vriendelijke groeten petra

Anoniem zei

Recept precies gevolgd en het was een groot succes! Sla en stukje kaas achteraf en heerlijke komplete maaltijd.
Super!