Daar ben ik weer. Dat er de afgelopen anderhalve week op mijn blog geen berichten verschenen kwam doordat we in het buitenland vertoefden. Dit keer in Duitsland, in Berlijn om precies te zijn. We hadden eigenlijk geen vakantieplannen, maar "opeens" zaten we toch in het vliegtuig. We hebben ons daar prima vermaakt, onze geschiedenislessen weer opgehaald en lekker - en ook nog eens voor schappelijke bedragen - gegeten. Echt gewinkeld hebben we daar niet, maar natuurlijk heb ik wel wat dingen meegenomen. Onder andere twee broodbakboeken en een zakje Brotgewürz kruiden. Met die kruiden heb ik al eens lekkere broodjes gebakken. Het recept daarvoor is te vinden bij Koekje van eigen deeg. Die gaan dus weer in de herhaling.
Op de heenweg naar Berlijn had ik een paar krentenbollen meegenomen want een krentenbolletje gaat er altijd wel in. Lekker met een lik roomboter en happen maar. De bollen kunnen prima ingevroren worden. Handig om in voorraad te hebben! Je maakt er in een handomdraai rozijnenbollen van door de krenten te vervangen door rozijnen.
Krentenbollen (12 - 15 stuks)
- 300 gram krenten
- 450 gram tarwebloem
- 6 gram droge gist
- 25 gram suiker
- 30 gram (volle) melkpoeder
- 30 gram zachte ongezouten roomboter
- 270 gram water, lauwwarm
- 8 gram zout
- ongezouten roomboter om de bollen mee te bestrijken na het bakken
Deeg kneden in een standmixer/spiraalkneder: Doe alle ingrediënten, behalve de krenten, in de kom en kneed met de deeghaak in ± 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat, het mag nog iets aan de bodem plakken. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.
Het deeg kan ook in de broodbakmachine gekneed worden: Kneed 10 - 15 minuten op bijvoorbeeld de pizzastand en volg het recept hieronder vanaf het toevoegen van de krenten en de 1e rijs.
Krenten toevoegen: Druk het deeg met je vingers of een deegroller op een licht met olie ingevette werkplek uit tot een rechthoek. Verdeel de helft van de krenten over de deeglap, laat de randen vrij. Vouw de linkerkant van het deeg tot net over het midden, doe dat ook met de rechterkant. De deegranden overlappen elkaar nu iets. Druk de naden dicht. Draai het deeg en herhaal het uitdrukken/-rollen. Verdeel de andere helft van de krenten erover, weer vouwen en naden dichtdrukken. Op deze manier worden de krenten mooi over het deeg verdeeld.
1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom. Dek de kom af met een douchemuts of plasticfolie en laat het deeg in ± 1 uur in volume verdubbelen.
Vormen: Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek. Druk de lucht eruit en verdeel het met een deegsteker in 12 - 15 gelijke stukjes.
Bol de stukjes deeg op en laat ze ± 10 minuten afgedekt liggen.
Bol de bolletjes deeg nogmaals op. Leg ze ± 5 cm uit elkaar op een met een bakmatje/bakpapier beklede bakplaat (of verdeel ze over 2 bakplaten). Dek de bakplaat af met ingevet plasticfolie.
2e rijs: Laat de krentenbollen in ± 1 uur tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is goed als je er met een vinger op drukt, de afdruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.
Oven voorverwarmen: Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 200 ºC.
Bakken: Bak de krentenbollen in het midden van de oven in ± 15 minuten gaar en bruin. Bestrijk ze direct na het bakken met zachte roomboter. Laat ze op een rooster afkoelen. Bak - als je het deeg over twee bakplaten hebt verdeeld - de tweede bakplaat direct na de 1e. De krentenbollen kunnen goed ingevroren worden.
74 opmerkingen:
Ik zei gisteren tegen mijn vriend 'zou je ook zelf krentebollen kunnen maken'. En daarop spraken wij af dat ik een recept zou gaan zoeken.
Niet meer nodig dus :D Haha
Een goed recept Arden en je Krentebollen zien er ook heel lekker uit.
Alleen vind ik de manier waarop je je krenten voorbereid wat teveel ''gedoe''
Ik zou ze eerst even wassen in koud water en ze dan even laten wellen in warm/heet water uit de kraan.
Groetjes ome Cor.
Ze zien er geweldig uit Arden. Ik ga ze proberen te maken maar dan met glutenvrij meel. Bedankt voor het recept.
Héél lekker, Arden, en ze zien er nog eens geweldig uit ook! Dit is een heel goed recept; bedankt aan Cor voor de tip met de krenten.
Op de één of andere manier zijn ze wat te droog uitgevallen. Ik vraag me af of dit aan het recept ligt en of ik daar wat aan kan doen want ze waren toch erg lekker. Ze zijn ook "Broderiger" dan ik had verwacht. Bedankt , Rijk
Hallo Rijk, bij mij zijn ze niet droog. Wat bedoel je 'broderig'? Het kan zijn dat je ze iets te lang hebt laten rijzen of misschien iets te lang laten bakken? Dan kunnen ze ook droger worden. Ik kan het van een afstand niet zo goed beoordelen, ik zou ze moeten zien/proeven .....
Hier zelfde verhaal als bij Rijk. Droog en broderig. Ik bedoel met broderig dat ze heel vast zijn..niet lekker luchtig zoals de krentenbollen uit de winkel zeg maar. Ik had alleen net te weinig tijd dus heb ze 2 keer 3 kwartier laten rijzen ipv 2 keer een uur. Wellicht heeft het daar aan gelegen? Ga het gewoon opnieuw proberen..bedankt voor recept!
Hoi Arden,
Gisteren krentenbollen gemaakt. Ze smaken heerlijk, alleen ze zijn, net zoals andere lezers opmerkten, behoorlijk vast.
Ik heb 'Elk' als melkpoeder gebruikt (da's dus mager), en van die instant-gist uit een klein zakje.
Verder heb ik met een handmixer gemixt (dus een lamme arm achteraf)
Zou ik ze gewoon nog wat langer moeten laten rijzen? (en dan de eerste of de tweede keer?)
Hoi Geert,
Ik heb ze van de week ook weer gebakken, maar bij mij zijn ze niet vast maar luchtig. Wel steviger dan bij de bakker, maar dat wil ik juist. De slappe dingen van de bakker lust ik inmiddels niet meer. De bakker stopt er zoveel broodverbeteraar in dat ze na 4 dagen nog vers zijn.
Dat ze bij jou vast zijn kan komen doordat je gekneed hebt met een handmixer. Een handmixer is eigenlijk niet geschikt om brooddeeg mee te kneden. Voor een beter resultaat kan je dan beter met de hand kneden (± 20 minuten). Het deeg moet elastisch aanvoelen en het is goed als je er een vliesje van kunt trekken (zoals een kauwgombel).
Rijzen: de 1e keer moet het deeg ongeveer verdubbelen, als je er een vinger in steekt moet er een afdruk blijven staan.
2e rijs: het deeg is goed gerezen als je er met een vinger op drukt en het veert langzaam terug.
Let bij het rijzen niet alleen op de klok, maar vooral op het deeg :-).
Arden,
Dank je wel voor de specifieke aanwijzingen. Die ga ik de volgende keer zeker ter harte nemen. (maar met de hand kneden zal nog wel een klus worden)
Hoi Arden,
Waarom bak je ze af op maar 200 graden? Ik dacht dat je kleinbrood zo heet mogelijk moet afbakken. Bijvoorbeeld 250 voor 10-12 minuten.
Groet,
Frank
@Frank: niks moet natuurlijk. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. De krentenbollen bevatten ook nog suiker en als je ze 10 - 12 minuten op 250 graden bakt heb je grote kans dat ze verbranden. Ik vind dit de ideale temperatuur voor deze bolletjes.
Hoi,
Dit recept klinkt erg goed, en de bollen zien er prachtig uit.
Maar ik vroeg me af: kun je melkpoeder ook vervangen door melk? Ik zou niet weten waar ik hier in de buurt melkpoeder kan vinden?
Alvast bedankt!
@Alieke, je kunt ook melk in plaats van water + melkpoeder gebruiken. Neem dan 295 gram volle melk. Je kunt ook alleen water gebruiken, neem dan iets minder dan in het recept aangegeven staat, ± 275 gram water.
Dankje!
Vorige week heb ik deze krentenbollen gemaakt. Precies volgens de aanwijzingen, ze waren heerlijk, luchtiger dan alle krenten/rozijnen-bollen die ik eerder gemaakt heb, maar toch niet echt "krentenbollen" zoals ik hoopte te maken (vooral door de afbeelding: zo'n mooie, zachte, kreukelige bovenkant). Maar .... als wat steviger bol voldoen ze prima, dus deze zal ik zeker vaker maken. en misschien lukt het me ooit om ze er ook zo uit te laten zien. Bedankt voor weer een prima recept!
Bedankt voor dit super receptje! Ik heb mits enige aanpassingen (eitje erbij en honing ipv suiker)jou receptje gemaakt vanavond en het was super lekker. Heb er zowel bollen als een brioche brood mee gemaakt, en dat ga ik zeker herhalen.
Groetjes,
Joelle
hoi Arden,
sinds een paar weken zijn ze hier helemaal gek van de kaneelbroodjes.
nu wilde ik krentenbollen maken, kan ik die savonds maken en de volgende dag bakken?net als bij de boterbroodjes?
groetjes jaemroti
Jaemroti: je kunt ze 's avonds vormen en op een bakplaat leggen en dan direct goed afgedekt in de koelkast zetten. Ze rijzen ook in de koelkast. Volgende ochtend eventueel nog verdr laten rijzen en afbakken.
Hoi Levine,
Had ik net zin om na het lezen van dit recept rozijnenbollen te gaan bakken, zie ik tot mijn grote schrik dat ik helemaal geen gewone bloem of patentbloem meer in huis heb! AI! Gelukkig had ik nog wel 7-granen meel van de molen in huis. Ben benieuwd wat deze combinatie me gaat opleveren... Denk dat het wel een spannend bolletje wordt met een stevige bite!
Susanne: weer eens iets anders :-). Gaat een beetje richting mueslibol ofzo. Laat je weten hoe ze zijn geworden?
7granen is net fijner dan dat je voor een muesliebol gewend bent...Zal idd wel laten weten hoe ze geworden zijn. Ben zelf ook erg benieuwd naar het resultaat!
Wat een enorm goed recept! Ik woon in Zuid Afrika en ik bak weleens krentenbollen, maar die lijken niet op de 'echte' Hollandse. Dus gister jouw recept geprobeerd. Ik heb geen mixer die brood aankan, dus gewoon lekker alles met de hand gedaan. EN het resultaat is fantastisch, heerlijke luchtige smaakvolle krentenbollen. Ik ga nu zeker meer van je recepten gebruiken. Thanks!
Perfect resultaat! Ik heb trouwens een scheut sinaasappelbloesem water aan het deeg toegevoegd, dat geeft net even dat extra beetje smaak aan het brood. Aanrader!
@Evelyn: Goed te horen dat de krentenbollen in de smaak vielen!
@Ronald: ga ik onthouden, van de sinaasappelbloesemwater. Bedankt voor de tip :-)!
Levine, de krentenbollen zien er geweldig uit.
Aangezien ik geen gist mag gebruiken wil ik ze met zuurdesem maken. Hoeveel adviseer je aan starter? En is het mogelijk om de bolletjes in deze vorm zo'n 6-8 uur te laten rijzen? Of zakken ze dan uit?
Alvast bedankt!
Chantal: je kunt niet zomaar een gistdeeg omzetten naar een desemdeeg. Dan moet je het helemaal omrekenen. Als je een desem gaat toevoegen dan veranderen er meer dingen in het recept, zoals de hoeveelheid water, de hoeveelheid zout en in dit geval hoeveelheid melkpoeder en boter en rozijnen. Desem bestaat immers uit water en tarwebloem. Ik weet ook niet welke hydratatie jouw desem heeft, ik kan het dus niet uitrekenen.
Wat je wel kunt doen is het recept voor het Zachte witte brood met zuurdesem als uitgangspunt nemen. Dat klopt al helemaal. Voeg er dan krenten of rozijnen aan toe. Voor een goed gevulde bol neem je ± 80% krenten/rozijnen.
Chantal: vergeet ik de link erbij te zetten van het zachte desembrood: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2012/02/zacht-wit-brood-met-zuurdesem.html
Dank je wel Levine voor je snelle reactie.
Ik ga dat recept zeker proberen voor de krentenbollen. Mijn desem heeft een 90% hydratatie. Kan ik wel zonder problemen nog een eitje toevoegen voor het echte krentenbollen-gevoel? Of dien ik dan alles opnieuw te berekenen?
Kun je mij nog aangeven of het mogelijk is om de bolletjes 6-8 uur te laten rijzen?
Alvast bedankt!
Chantal: als je een ei toevoegt moet je minder water gebruiken. Als je desem 90% hydratatie heeft moet je het vocht herberekenen in het recept. In een gewone krentenbol (van de bakker) zit nooit ei. Hoe lang je ze kunt laten rijzen is helemaal afhankelijk van hoe sterk je desem is, temperatuur van het deeg en omgevingstemperatuur, 6 - 8 uur op kamertemperatuur is te lang. Je zou ze dan in de koelkast moeten zetten, anders is je deeg overrezen tegen de tijd dat je gaat bakken.
Wederom bedankt voor je (snelle) reactie.
Ik was altijd in de veronderstelling dat er een ei in zat.
De bolletjes zal ik korter laten rijzen. Zometeen maar eens aan de slag gaan en kijken hoe het gaat.
Groet
Hoi Levine,
Mijn schoonmoeder vroeg me naar een recept voor krentenbollen zonder lactose omdat ze dat niet mag. Ah verkoopt plantaardige margarine zonder lactose, maar ik vroeg me af of het melkpoeder absoluut noodzakelijk is in het recept. Enig idee wat het gevolg is als ik het weglaat?
Karin: je kunt het melkpoeder weglaten. Neem dan 1 eetlepel minder vocht. Mocht het deeg te droog zijn kun je het altijd nog toevoegen.
Wat zijn ze lekker, je wilt nooit meer krentenbollen uit de winkel als je deze hebt gemaakt. Bij mij zien ze er nog niet perfect uit, maar ze smaken wel perfect! Dit weekend ga ik je rozijnen-krentenbollen uitproberen!
Ze komen net uit de oven en de eerste portie is nog lauw, maar kon het niet weerstaan en heb er een geproefd. Levine, ze zijn goddelijk. Ik ben verliefd op mijn krentenbollen. De tweede portie is met spijs er ook nog door. Een klein experiment. Ik vindt ze absoluut niet broderig, maar gewoon perfect. En het opbollen is nu beter gelukt, want ze zien er ook nog perfect uit.
Goed te horen Judith!
Levine kun je alle recepten maken met de hand? En kun je ook gewone havervlokken gebruiken? Heb je recept voor brood met havervlokken, pompoenpitten en zonnebloempitten en lijnzaad gemaakt en dam tot slot sesamzaad. Heerlijk
Groet Tineke
Tineke: uiteraard kun je brooddeeg ook met de hand kneden. Wat bedoel je met 'gewone' havervlokken?
Vanmiddag heb ik deze krentenbollen gemaakt.
Ze zijn kleiner geworden dan die ik normaal bij de bakker koop.
Hoort dat zo bij dit recept? Of is er bij mij iets mis gegaan met het rijsproces? Ze hebben nu meer het formaat van grote scones of gewoon kleine krentenbollen.
Ik heb 14 bolletjes uit het deeg kunnen maken.
Je kunt ze zo groot of klein maken als je zelf wil. Als je 14 bollen hebt gemaakt zijn ze idd iets kleiner dan bij de bakker.
Heerlijk recept, alleen komen de rozijnen bij mij altijd op de bol te liggen en verbranden ze in de oven. Hoe kan ik dat voorkomen?
@Nicole: je moet er tijdens het opbollen voor zorgen dat de (meeste) krenten of rozijnen in het deeg komen en niet aan de buitenkant.
Mijn complimenten voor het uw blog!
De laatste tijd ben ik zelf aan het bakken geraakt en ben veel aan het uitproberen in het zelf maken. Ik put veel vreugde uit het helemaal zelf klaar maken van mijn broodjes, lunchmuffins, mueslirepen etc...
Nu wil ik ook graag dit recept van u gaan proberen.
Graag zou ik willen weten of het tarwebloem ook door ieder ander bloem/meel vervangen kan worden?
Ik haal het biologische meel uit Duitsland, volgens mij kennen zij daar geen verschil in bloem of meel...alles heet 'gewoon' meel.
Bij voorbaat hartelijk dank voor uw reactie terug! :-D
Ramone, dank voor de complimenten! Krentenbollen worden bijna altijd met tarwebloem gemaakt. Je kunt een deel van de tarwebloem vervangen door volkorenmeel. Of je kunt speltbloem gebruiken. Ook in Duitsland is er uiteraard verschil in bloem en meel. Ze werken daar veel met typenummers. Voor de krentenbollen kun je tarwebloem 550 gebruiken. Van tarwebloem bak je wit brood, van volkorenmeel bak je bruin brood.Lees dit ook eens: http://www.noordinaryhomestead.com/flour-in-germany-not-as-easy-as-it-seems/
Ik heb dit recept gebruikt en wat aangepast om mueslibollen mee te maken. Heb 250 gram bloem en 200 gram volkorenmeel gebruikt, gerstemoutstroop ipv suiker en rozijnen en cranberries ipv krenten, gehakte noten en een volle lepel koek- en speculaaskruiden toegevoegd. Bovenop havervlokken, verder recept gevolgd. Nog nooit zulke lekkere mueslibollen gegeten.
Klinkt goed!
Heerlijk!! Veel lekkerder dan uit de winkel! Ik ben sowieso gek op boter en hier zit het erin en erop! Kan niet beter! Bedankt!
Groetjes Manon
Dag levine,
ik heb een vraagje, ik wil deze bollen en witte en bruine bollen bakken en verschillende andere recepten.
maar helaas zitten wij met allergenen zoals melk, soja, ei, noten, voedingszuur en e nummers.
kan ik melk in alle recepten vervangen door water...?
ei vervangen door 50 ml vocht..? per ei
ik heb inmiddels biologische gist gevonden dus hoop dat te proberen en moutmeel of tarwegluten om het brood wat verse te houden.
ik wil ook nog eens een cake proberen met gist om dat hier niet alle rijstmiddelen verdragen worden. ik ga nog effe zoeken wie weet vind ik nog een recept....?
ik hoor van u
liedje
Je kunt altijd melk vervangen door water en ook ei. Echter, de structuur van het brood wordt dan anders. Melk en ei zorgen voor een zachter brood. Gist in een cake verwerken heeft geen zin.
Dag Levine, bedankt voor de reactie,
wat zou ik als alternatief voor gist kunnen gebruiken bakpoeder kunnen we hier niet tegen....?
baking soda > maar dan moet ik zuur bij doen en dat is probleem en de verhouding is voor mij niet bekend...?
want ze blijven laag....?
ik hoor van u
Liedje
Heb vandaag deze krentenbollen gemaakt, bijzonder lekker van smaak! Ze waren alleen een beetje compact. Zou ik ze dan de volgende keer iets langer als een uur moeten laten rijzen?
Met vriendelijke groet,
Marjolein
@Marjolein, deze krentenbollen kun je niet vergelijken met de krentenbollen van de supermarkt/bakker. Ze zijn minder luchtig. Het deeg geeft aan wanneer het klaar is, niet de klok. Als je er met een vinger op duwt, de afdruk even blijft staan en dan langzaam terugveert is het deeg klaar voor de oven. Ze kunnen ook compact worden als je ze te lang laat rijzen.
@levine: op welke deegstand gebruik je de Kitchenaid bij de krentenbollen? Staat ook niet bij overige gerechten. Hoor graag van je.
Groetjes,
Faouzia
De KitchenAid zet ik nooit hoger dan stand 2 als ik er brooddeeg in kneed Faouzia.
Heerlijk! Wat steviger dan uit de winkel maar dat is juist goed. Ik heb fijne reacties gehad thuis. Dit is een blijvertje. Bedankt weer!
groetjes, patricia
Kun je ipv water en melkpoeder ook melk gebruiken? Is het resultaat dan anders? Groetjes, Louise
Hoi Levine,
Ik maak al zo lang jouw heerlijke krentebollen, maar heb nog nooit gemeld hoe lekker ze zijn! Niks geen slappe hap, gewoon een oerdegelijke bol. Alle Hollandse expats hier uit de omgeving zijn er dol op en ik krijg geregeld bestellingen.
Thanks so much and groeten uit Engeland
Debbie
Beste Debbie, wat leuk om te horen :-)!
Prima gelukt.
De krenten heb ik verwarmt in een badje van Rum en een scheutje in het beslag.
Mmmm dat was smullen.
Groet,
John Minnaard
Ze waren luchtig, te gek recept! En gewoon met de melkpoeder van campina. Bij mij gaat het rijzen beter als ik eerst de gist in de kom doe met wat vh water. Beetje laten bubbelen en dan pas de rest erbij.
Dit recept lukt bij mij beter dan de broodjes zonder rozijnen.
Heb ook glutenvrij meel van schar geprobeerd maar dat lukte niet zo goed. Het wilde niet rijzen. Maar toch, dankzij de rozijnen denk ik, waren ze nog wel ok om te eten.
Hoi Levine,
Voor krentenbollen op basis van desem, zou ik dan beter het recept aan kunnen houden van zacht wit brood met desem, of de witte desem bollen? (En dit aanvullen met zo'n 70% gewelde krenten/rozijnen)
Ik heb al een hoop recepten gemaakt van zowel je blog als uit het 1e boek. Heerlijk, dus bedankt daar voor! (o.a. gisteravond de desem witte bollen, vanavond het desem volkorenbrood en dus desem krentenbollen)
Mellaney
Hoi Mellaney, je kunt van ieder gistrecept een desemrecept maken en andersom. Je kunt dus dit recept gebruiken. Neem een deel van de tarwebloem af en een deel van het water en vervang dat door desem (desem bestaat immers uit bloem of meel en water). Bijvoorbeeld voor dit recept: 200 gram desem, 100% hydratatie, 350 gram bloem en 170 gram water. De gist laat je vervallen. De rest van de ingrediënten blijft gelijk.
Minder desem gebruiken kan ook, bijv. 100 gram. Dan wordt het 100 gram desem, 100% hydratatie, 400 gram bloem en 220 gram water. Minder desem gebruiken betekent langere rijstijden.
In mijn 2e boek Meer brood uit eigen oven leg ik dit principe uit. Er staan 50 recepten in waarvan 25 die je op 3 manieren kunt maken: met gist, met voordeeg + gist en met desem.
Bakze!
Super Levine, bedankt voor de reactie!
Deze keer had ik het recept gebruikt voor zacht wit desem brood (aangezien ik de reactie de volgende dag pas zag) en daar 500 gram gewelde rozijnen aan toe gevoegd. Het resultaat was heerlijk! Volgende keer maar eens dit recept uitproberen met desem.
Probeer eens de bollen te koken, 20 minuten koken in water en dat met een heerlijke caramelsaus...mmmmm, noemen we kneudels
Pas geleden een workshop desembrood bakken gedaan en er werd naar jouw pagina verwezen. Fantastische site en heb gelijk vandaag je boeken besteld bij Bol.com
Vandaag de krentenbollen gemaakt, maar wel 1 ding aangepast. In plaats van melkpoeder met water heb ik karnemelk gebruikt. Erg lekker geworden!
Leuk dat je mijn boeken hebt gekocht Jessica. Veel bakplezier!
Hey Hey, dit weekend dit recept geprobeerd, maar bollen zijn vrij vast. Wil ze liever luchtiger..... graag raad
Ranger laten krijgen.
Levine, is de foto boven van de broodjes die je zelf hebt gebakken?
Gisteren de krentenbollen gemaakt en wat zijn ze super geworden. Goed van smaak en heerlijk luchtig.
Mijn krentenbollen blijven droog van binnen hoe kan dat
Ik had eerst met verse melk maar geen succes, nu heb ik met melkpoeder, heerlijk luchtig en niet droog.
Kan dit ook met speltbloem en zo ja, wat zijn dan de verhoudingen?
Is er ook een filmpje van hoe je de krenten verdeeld?Haha nu heb ik soms een hap krenten..
Een reactie posten