04 februari 2009

Cake met kaneel en chocolade

Cinnamon squares

Overheerlijk vonden mijn echtgenoot, kinderen en collega's deze cake. Dat ik hem al eerder had gebakken waren ze allemaal weer vergeten. Niet zo gek, want het was al twee jaar geleden. Ik wist het trouwens nog wel ......

Het recept komt uit 'Baking, from my home to yours' van Dorie Greenspan. Over dit boek schreef ik al eerder heel lovend en mijn mening is nog steeds niet veranderd. Het is een makkelijk te maken cake, er komt geen mixer aan te pas. Ook het chocoladeglazuur is makkelijk te maken, ik gebruikte dit glazuur ook voor de Brownies met hazelnoten die ik eerder deze week maakte. De originele naam is trouwens "Cinnamon Squares", ik heb dat vrij vertaald in het Nederlands in:

Cake met kaneel en chocolade

Recept printen
Cake:
  • 250 + 20 gram suiker
  • 1 eetlepel + 2½ theelepel kaneel
  • 1½ theelepel espressopoeder (uit een zakje)
  • 235 gram patentbloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • snuf zout
  • 180 ml melk
  • 2 grote eieren
  • ½ theelepel vanille extract
  • 140 gram ongezouten roomboter, gesmolten en afgekoeld
  • 85 gram pure chocolade, fijn gehakt
Glazuur:
  • 170 gram pure chocolade
  • 35 gram ongezouten roomboter
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Bekleed de bodem en 2 zijkanten van een vierkante bakvorm van ± 23 cm met bakpapier of aluminiumfolie. Laat het bakpapier uitsteken, dan kan je de gebakken koek in 1 keer uit de vorm tillen.

Meng de 20 gram suiker met de 2½ theelepel kaneel en het espressopoeder in een schaaltje en zet apart tot gebruik.
Meng in een grotere schaal de bloem, de resterende suiker, het bakpoeder, zout en de resterende kaneel.
Mix in een maatbeker met een garde of vork de melk, eieren en vanille extract door elkaar.

Giet dit mengsel over de bloem en roer/spatel voorzichtig door elkaar. Voeg als laatste de gesmolten boter toe en spatel rustig door het mengsel tot alles net gemengd is.

Verdeel de helft van het beslag gelijkmatig over de bakvorm. Verdeel de gehakte chocolade over het beslag en vervolgens de kaneelsuiker. Bedek met de rest van het beslag en strijk de bovenkant glad.

Bak de cake in 35 - 40 minuten gaar. De cake is gaar als een in het midden gestoken prikker er schoon uitkomt. Zet de vorm op een rooster en laat ± 15 minuten afkoelen.

Cinnamon squares

Lift de cake met behulp van het bakpapier uit de vorm, verwijder het bakpapier en zet op een rooster en laat tot kamertemperatuur afkoelen.

Maak intussen het glazuur: smelt de chocolade met de roomboter 'au bain marie' of in de magnetron. Laat het mengsel niet te heet worden. Zonodig wat af laten koelen voor gebruik.

Verdeel het chocoladeglazuur over de bovenkant van de cake en strijk glad of maak er met de achterkant van een lepel een 'patroon' in.

Cinnamon squares

Laat het glazuur hard worden (eventueel in de koelkast als je haast hebt).

Snijd in vierkantjes en serveer. De cake blijft 2 dagen, goed verpakt, vers. Invriezen (met glazuur en al) kan ook.

Eet smakelijk!

12 opmerkingen:

Anoniem zei

Ha, dat is ook mooi. Heb ik vanavond net mijzelf gedragen en het toetje overgeslagen, krijg ik zo'n heerlijke taart onder ogen. Je maakt het ons niet gemakkelijk!

Maar alle gekheid op een stokje; hij ziet er fantastisch uit.

Anoniem zei

Wat zien die twee cakes er verrukkelijk uit! Enne, als je a.s. zaterdag nog hulp nodig hebt bij DOK hoor ik het wel hè? :-)
Ik ben van plan om in ieder geval langs te komen (maar mijn dagen lopen nogal eens anders dan gepland).
Ik maak zelf wel eens uit één van mijn boekjes voor kaneelblokjes, het recept staat op diverse plekken op internet, bijvoorbeeld hier: http://www.ah.nl/allerhande/kookschrift/recept.jsp?id=43631&userid=133474
en dan natuurlijk de 1,5 dl zure room vervangen door 1 potje van 1,25 dl...

Anoniem zei

Wèèèèh, wat doe je me aan? Ik ben aan het afvallen, hoor ;-) Hoewel, zou deze cake nou héél erg vullend zijn? mwah...zou het?

Anoniem zei

Ik heb deze cake nu al 2x gebakken , alleen zonder de chocoladeglazuur. Dat leek mij iets te veel van het goede. Mijn lijn gaat toch al naar z'n grootje.
En ook zonder glazuur is hij verrukkelijk.Ik zal hem zeker nog vaker maken.

Anoniem zei

Hoi ik ben Nienke en ik vierde zaterdag mijn 17e verjaardag! ik heb de advocaatcake en de Cake met kaneel en chocolade gemaakt! Ze zijn tot de laatste kruimel opgegeten! Dus bedankt voor alle super recepten die hier op staan! Ze zijn stuk voor stuk om in te lijsten! Ik heb nu vakantie dus ik ga de keuken onveilig maken hier!

Anoniem zei

Wat een lekkere cake, ga deze zeker vaker maken!!

Annemarie zei

Hoi Arden,

Jammie, deze cake is inderdaad errug lekker! Goed gelukt en voor herhaling vatbaar!
http://annemarie-leslilas.blogspot.com/2009/03/koffie-met-cake-met-kaneel-en-chocolade.html

Bar zei

Dit ziet er zo verrukkelijk uit zeg!

Martine zei

Ik heb hem gemaakt en vond hem heerlijk! Ook bij het verjaardagsbezoek viel hij erg in de smaak. Om hem niet te vergeten verschijnt het recept waarschijnlijk binnenkort op mijn blog (als je dat niet erg vindt en uiteraard met bronvermelding).

Levine zei

Martine: lekker he :-). En uiteraard mag je het recept op je blog zetten met brondvermelding. Wil je me een seintje geven als je het gedaan hebt?

Martine zei

Fijn! Ik zal je een seintje geven.

Anoniem zei

heerlijke cake. Heeft het glazuur niet eens 'nodig". Staat op mijn lijst van favorieten. Bedankt.
Groet, Rijk