17 januari 2011

Bruggeman instant gist bruin, speciaal voor zoete degen en Fermipan super 2 in 1®


De droge gist die in Nederland wordt verkocht is tegenwoordig altijd instant droge gist. Deze gist hoeft - in tegenstelling tot verse gist - niet eerst te worden opgelost in vloeistof, maar kan direct aan de ingrediënten worden toegevoegd. Voordeel van droge gist is ook dat het veel langer houdbaar is dan verse gist. Het kan in de koelkast en zelfs op kamertemperatuur in een goed afgesloten bakje enkele maanden bewaard worden zonder dat de werking achteruit gaat. Instant droge gist is voor de thuisbakker te koop van de merken Bruggeman en Fermipan in een 500 gram verpakking, Bruggeman is ook verkrijgbaar in pakjes van 125 gram en zakjes van 11 gram. In supermarkten wordt instant droge gist van Dr. Oetker verkocht in zakjes van 7 gram. De verhouding verse gist – instant droge gist is 3 : 1, oftewel 100 gram verse gist = 33 gram instant droge gist.

Omdat ik veel brood bak koop ik altijd verpakkingen van 500 gram. Voor dagelijks gebruik doe ik steeds zo’n 100 gram in een goed afsluitbaar bakje en bewaar dat in de koelkast. De rest bewaar ik in de goed afgesloten (elastiek er omheen) originele verpakking in een Tupperware bakje, eveneens in de koelkast.


Naast de ‘gewone’ instant droge gist bestaan er nog twee soorten instant gist. Bruggeman heeft ook gist speciaal voor zware en zoete degen (5 tot 30 % suiker en zelfs meer) in het assortiment: Bruggeman instant gist bruin en Fermipan maakt een gist met daarin broodverbeteraar: Fermipan Super 2 in 1®. Deze gist bevat tevens ascorbinezuur (Vitamine C), emulgator 491 en een soja- en tarwebevattende emulgator. Beide gisten zijn verkrijgbaar in een 500 gram verpakking.


Van het bestaan van deze speciale gistsoorten wist ik wel af, maar ik had geen idee waar ik ze kon kopen. Vooral de gist van Bruggeman speciaal voor zoete degen wilde ik wel eens uitproberen. Vorige week vrijdag kwam ik bij toeval terecht op de site van de Brouwmarkt, de grootste zelf Wijn-, Bier-, en Likeurmaakspecialist van Nederland en laten die nou deze speciale gistsoorten verkopen! Ik heb ze gelijk besteld en de volgende dag al stond de postbode met een doos voor de deur. Snelle service van de Brouwmarkt!

Als eerste ga ik de gist voor zoet deeg uitproberen. Ik houd jullie op de hoogte van de resultaten.

15 opmerkingen:

sillie zei

ik zag het ook ergens staan en dahct oh grutjes wat is dit nou, ben benieuwd naar je resultaten.

Marjoke zei

Speciale gist voor zoet deeg kun je in Zweden gewoon in de supermarkt kopen net als overigens veel ingredienten waarmee je kunt bakken.
Bedankt voor de tip want op deze site had ik al een tijdje niet meer gekeken; dat ga ik nu zeker weer eens doen.

bespaarmuts zei

Hoi, is er ook een verschil in werking tussen verse gist en instant gist? Bijv. wordt het brood er merkbaar lekkerder door of maakt het op zich niet uit? Groetjes, Christa

Levine zei

@Crista: dat maakt op zich niet zo uit. Werkt allebei goed. Gedroogde gist kan je veel langer bewaren (maanden), in tegenstelling tot verse gist (2 weken).

Anoniem zei

Instant gist kun je prima in de vriezer bewaren en het is dan nog langer houdbaar.

bakscan zei

Na lang zoeken naar meer bruikbare informatie over bakken en broodbakken in het bijzonder kom ik op deze website terecht. Een walhalla voor de thuisbakker zo mag ik wel stellen. Heb al enige uren (dagen) rondgesnuffeld om antwoordt te vinden op de volgende vraag.
Zoals gezegd pas begonnen met broodbakken en het maken van een eigen desem. Maar ja dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Al een aantal brouwsel wegegespoeld omdat er totaal geen activiteit ontstaat. Uit louter frustratie en om toch een keer een eigen brood te kunnen bakken heb ik de vloeibare desem van de Zuidmolen maar eens uitgeprobeerd. Met (gedeeld) succes mag ik wel zeggen. Waar het me nog een beetje aan schort is om wat meer luchtigheid in het brood te krijgen. Heb voor de hoeveelheid te gebruiken desem de formule gebruikt die op het flesje staat 40ml per 1000gr meel. Het rijzen ging prima en de volgende morgen had ik een verdubbeld voordeeg. Daarna het droge deel erin en nog 2 uur laten rijzen in het blik daarna afbakken.
Smaak is prima echter zoals gezegd een beetje compact is het wel.
Is daar een reden voor aan te wijzen oftewel is daar een oplossing voor.
Blijf wel proberen om mijn eigen desem te creëren maar heb nu toch iets achter de hand voor het geval het maar niet wil lukken. Ik volg de methode zoals beschreven op dit forum. Ben zeer benieuwd. Alvast dank.

Anoniem zei

Hallo Levine,

Heb jij al ervaring met de gist van Brugman en Fermipan waar broodverbeteraar in zit? Mijn broden worden altijd een beetje compact. Dus misschien is dit een oplossing?
Alvast bedankt.

Levine zei

Weleens gebruikt (de Fermipan super 2 in 1, zie foto in het artikel), maar ben niet enthousiast. Denk niet dat het de oplossing is voor compact brood. Dat je broden compact worden kan verschillende oorzaken hebben. Mail me anders je recept/werkwijze dan kan ik ernaar kijken.

Anoniem zei

Hoi
Ik heb het vermoeden dat mijn glazen potje met metalen deksel waar ik de gist in bewaar (in de koelkast) niet voldoende is. Onze kaas en boter was binnen een paar dagen beschimmeld. Wie heeft hier ervaring mee? Of tips?
B

Levine zei

Is bij mij eigenlijk nog nooit gebeurd. Ik bewaar de gist in een plastic bakje met schoefdeksel of deksel die je erop drukt.

Tirza84 zei

Hallo,

Ik vraag me af wat voor gist ik het beste voor speltbrood kan gebruiken. Kan iemand mij daarmee helpen?

Alvast bedankt!

Levine zei

Hallo Tirza, instant drige gist van Fermipan, Brggeman of de zakjes van Oetker die je bij de supermarkt kunt kopen. Verse gist kan uiteraard ook. Neem dan 2,5 x zoveel als voor droge gist. Succes!

Andre Wildiers zei

Hallo, naar mijn mening is het helemaal niet nodig om de Bruggeman gist in de koelkast te bewaren. Ik bewaar die al jaren in een perfect afsluitende bokaal van Moccona oploskoffie, gewoon in een keukenkast tussen andere droge voeding. Het duurt enkele maanden om hem leeg te maken, en het laatste bodempje gist werkt nog steeds even goed als een nieuw pak.

Groeten en bedankt voor de leerrijke blog, André.

Roel Scholma zei

Welke gist kan ik het beste gebruiken voor 100% Speltbrood zonder suiker maar met honing

Levine van Doorne zei

Roel: de gewone instantgist van Bruggeman of Fermipan (heet tegenwoordig Mauripan). In de supermarkt is gist in zakjes van 7 gram van dr. Oetker te koop. Die kun je ook gebruiken.