01 december 2023

Zachte witte broodjes met semola

 Broodjes met tarwebloem en semola

Heerlijke zachte witte broodjes die door toevoeging van semola/semolina weer net even anders smaken. Ze worden extra lekker als je ze bestrooid met sesamzaadjes. Met deze hoeveelheid deeg maak je 12 broodjes van ongeveer 73 gram. Het deeg is makkelijk te verwerken en plakt bijna niet. Je kunt deze broodjes van tevoren al maken en in de vriezer bewaren.

Een belangrijke tip over het laten rijzen van brooddeeg: in onderstaand recept, en ook in mijn overige recepten, staan rijstijden. Ik zet daar altijd ± of ongeveer voor. Ik kan namelijk niet voorspellen hoe lang het deeg bij een ander moet rijzen. De tijd in het recept is dan ook een indicatie. Hoe snel of langzaam deeg rijst hangt mede af van uiteraard de gebruikte hoeveelheid gist maar ook van de deegtemperatuur en de omgevingstemperatuur. Mijn recepten gaan uit van rijzen op kamertemperatuur en die is bij mij rond de 20 graden. Is bijvoorbeeld de omgevingstemperatuur waarop je het deeg laat rijzen warmer dan zal het deeg sneller rijzen (en andersom). Kijk dus naar en voel aan het deeg. Het deeg is altijd leidend en niet de tijden die in een recept staan! Als je deeg te lang laat rijzen, dan zal het inzakken. Bij de 1e rijs/bulkrijs is dan niet meteen een probleem (tenzij je het echt veel te lang hebt laten rijzen). Een te lange 2e rijs/vormrijs is wel een probleem: het deeg zakt in met als gevolg een plat en meestal ook een compact brood.


Zachte witte broodjes met semola (12 stuks)

Deeg:
 • 250 gram tarwebloem (bijvoorbeeld Amerikaanse patent/Patent extra)
 • 250 gram semola rimacinata (bv van de Cecco of Caputo)
 • 7 gram instant gist
 • 8 gram zout
 • 10 gram suiker
 • 335 gram volle melk, 20 - 25 °C
 • 50 gram zachte ongezouten roomboter
 Verder:
 • zonnebloemolie om kom en handen mee in te vetten
 • 1 of 2 bakplaten, bekleed met bakpapier of bakmatje
 • 1 eiwit, losgeklopt met 1 eetlepel water (optioneel)
 • sesamzaadjes (optioneel)
 • zachte boter om de broodjes na het bakken mee te bestrijken (optioneel)

 

Deeg in een standmixer/spiraalkneder kneden: Doe alle ingrediënten in de kom en kneed in 10 – 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Zie dit filmpje.

 

Deeg in een broodbakmachine kneden: Doe alle ingrediënten in de bak van de bbm. Kneed in ± 15 minuten tot een soepel deeg (op bijvoorbeeld de pizzastand). Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Volg verder de werkwijze vanaf de 1e rijs zoals hieronder beschreven. Of gebruik de deegstand (= inclusief 1e rijs), gebruik dan koude melk en volg het recept hieronder vanaf het vormen. 

 

Deeg met de hand kneden: Doe alle ingrediënten in een grote kom. Roer met een pollepel door elkaar tot alle bloem bevochtigd is. Stort op een werkplek en kneed met de hand in ± 25 minuten tot een soepel deeg. Het deeg wordt vanzelf minder kleverig tijdens het kneden, geen bloem toevoegen! Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

 

1e rijs: Vorm het deeg tot een bal en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in 45 - 60 minuten in volume verdubbelen. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger in prikt en het gat zichtbaar blijft.

 

Vormen: Stort het deeg op een licht bebloemde of met zonnebloemolie ingevette werkplek. Verdeel het deeg met een deegsteker in 12 gelijke stukjes (± 73 gram). Bol de stukjes deeg op en laat de bolletjes ± 10 minuten afgedekt liggen. 

 

Bol de deegbolletjes nogmaals op. Bestrijk de deegbolletjes desgewenst direct na het vormen met water of losgeklopt eiwit en bestrooi ze met zaadjes. Leg ze enkele centimeters uit elkaar op een bakplaat bekleed met bakpapier/bakmatje (of verdeel ze over twee bakplaten). Dek het deeg af.

 

2e rijs: Laat de deegbolletjes op kamertemperatuur in 45 - 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is goed als je er met een vinger op drukt, de afdruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert. 

 

Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 230 °C (boven- en onderwarmte). Als je met hete lucht wilt bakken verlaag dan de temperatuur met 20 °C of volg de gebruiksaanwijzing van de oven.

 

Bakken: Bak de broodjes in ± 10 minuten gaar en bruin. Bestrijk ze desgewenst direct na het bakken met roomboter. Als je de bolletjes over twee bakplaten hebt verdeeld, bak dan de tweede bakplaat direct na de eerste.


Leg de broodjes direct na het bakken op een rooster en laat ze afkoelen.

 

 Broodjes met tarwebloem en semola


3 opmerkingen:

Anoniem zei

Heerlijke zachte broodjes, precies wat ik zocht voor de kerst lunch. Ik had ze kleiner gemaakt, 18 in totaal. Vanwege melk allergie had ik ze met soja melk en half half olijfolie en kokosvet gemaakt.
Bedankt Anika

Anoniem zei

Kun je hier ook desem in gebruiken? Zoja welke hoeveelheid?

Levine zei

Ja, dat kan. Je kunt 20 - 30% desem op basis van tarwebloem in het deeg gebruiken. Dat moet je wel verrekenen met de hoeveelheid bloem en water. Voorbeeld: je wil 20% desem gebruiken. Er wordt totaal 500 gram bloem/semola in het deeg gebruikt. 20% van 500 = 100 gram.
100 gram desem bestaat uit 50 gram bloem en 50 gram water. Het recept wordt dan:

200 gram tarwebloem
250 gram semola
100 gram desem op basis van tarwebloem
8 gram zout
10 gram suiker
285 gram melk
50 gram roomboter

De rijstijden worden dan uiteraard langer.