18 juli 2008

Knoflookbroodjes

Knoflookbroodjes

Het recept voor deze broodjes vond ik op de (of is het "het"?) weblog van King Arthur Flour: Bakers' Banter. Ik heb het aangepast aan onze Europese bloem en enkele ingrediënten laten vervallen. De "King Arthur Easy-Roll Dough Improver" en de "Pizza Dough Flavor" zijn immers niet in Nederland te koop. De hoeveelheid water is niet precies aan te geven, het ligt eraan welke aardappelvlokken je gebruikt. Ik heb hele simpele vlokken gebruikt, gekocht in een grote zak bij de Jumbo. Deze aardappelvlokken zijn ook gebruikt in deze zachte broodjes.

Hele lekkere broodjes bij bijvoorbeeld een maaltijdsalade of een kop soep. Ook zonder de knoflookboter zijn ze erg lekker!


Knoflookbroodjes
Recept printen

Deeg:
  • 400 gram tarwebloem
  • 5 gram droge gist
  • 30 gram (volle) melkpoeder
  • 35 gram droge aardappelvlokken
  • 15 gram suiker
  • 9 gram zout
  • 35 gram olijfolie
  • ± 290 gram water
Om te bestrijken:
  • 2 (of meer naar smaak) teentjes knoflook, geperst
  • 4 eetlepels gesmolten boter
  • flinke snuf gedroogde Italiaanse kruiden
  • eventueel geraspte Parmezaanse kaas
Het deeg kan zowel in een standmixer, broodbakmachine of met de hand gekneed worden.

Werkwijze broodbakmachine:
doe alle ingrediënten in de bak van de bbm en laat ± 10 minuten op bijvoorbeeld de pizzastand kneden. Volg verder het recept hieronder vanaf de 1e rijs. Of gebruik de deegstand (= inclusief 1e rijs), volg dan het recept vanaf het vormen.

Werkwijze KitchenAid:
meng de bloem, gist, melkpoeder, aardappelvlokken, suiker en zout in de kom van de KA. Voeg de olie en het water toe. Kneed met de deeghaak in ± 10 minuten tot een soepel deeg. Voeg als het deeg te droog is nog wat water toe of als het deeg te nat is nog wat bloem.

1e rijs: vorm het deeg tot een bal en doe het over in een licht met olie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn en laat afgedekt in 1 - 1 ½ uur tot dubbel volume rijzen.

Vormen: stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Verdeel in 16 gelijke stukjes en bol ieder stukje op. Laat ± 10 minuten afgedekt liggen. Druk ieder bolletje uit tot een lapje. Rol het lapje op en rol het uit tot een sliert. Het uitrollen gaat niet in 1 keer, laat het deegrolletje tussendoor afgedekt rusten terwijl je verder gaat met de andere rolletjes, pak dan weer het 1e rolletje en rol het verder uit. Rol ieder stukje deeg uit tot een streng van 20 - 25 cm. Knoop tot een broodje. Zie de posting Zo vorm je broodjes/feestelijke broodjes - geknoopt broodje of kaiserbroodje) of kijk op Bakers' Banter (iets andere werkwijze).

2e rijs: leg de broodjes op twee met een bakmatje of bakpapier bekleedde bakplaten. Laat afgedekt in ± 1 uur tot bijna dubbel volume rijzen. Verwarm intussen de oven op 180 ºC.

Bakken: bak de broodjes (ik bak de twee bakplaten na elkaar) in 15 - 18 minuten gaar en lichtbruin.

Smelt tijdens het bakken de boter in de magnetron, roer de knoflook en de kruiden erdoor. Bestrijk de broodjes direct na het bakken met de knoflookboter en bestrooi desgewenst met geraspte Parmezaanse kaas. Laat afkoelen op een rooster.

Vers gebakken het lekkerst, maar ze kunnen ook heel goed ingevroren worden. Laat ze in de diepvrieszak ontdooien en verwarm ze voor het serveren in de oven.

Knoflookbroodjes
Eet smakelijk!

5 opmerkingen:

koken in de buurt zei

oh lekker, die kan ik morgen wel serveren bij de kippesoep die in de maak is.
Dan gebruik ik alleen geen aardappelvlokken want die heb ik niet in huis. Met een echte pieper moet het ook wel leukken dacht ik, dan gebruik ik wel ietsie minder water.

Oef, ik heb nu al zin in die kippensoep :-)

Arden zei

Uiteraard kan het ook met een verse pieper, maar die heb ik niet altijd in huis (of ze zijn zo ver uitgelopen dat ze niet meer lekker zijn). Zo'n zak droge aardappelvlokken gaat tijden mee en is wel zo handig :-).

Ga jij het recept voor de kippensoep op je blog plaatsen? Moet wel lekker zijn als je er nu al trek in hebt....

Breadchick Mary zei

Oh aren't those just the best things ever! A bunch of us made those a few weeks ago and it was so hard not to eat every single one of them straight from the oven!

Don't go look at Baker's Banter now because PJ just posted a savory scone with bacon, cheese, and chives....

Anoniem zei

Ha Arden! Wat ben ik blij dat je weer blogt, ik heb je gemist :-D Ben je tevreden met het resultaat van alle verbouwinspanningen?

Anoniem zei

Erg lekkere zachte broodjes. Het vlechten ging makkelijker dan het er uit ziet. Bedankt, Rijk