21 oktober 2017

Zachte witte bolletjes van Zeeuwse broodbloem

Zachte witte bolletjes van Zeeuwse broodbloem

Een tijdje geleden was ik bij De Zuidmolen in Groesbeek. Ik was er ondanks dat ik al jaren hun bloem en meel gebruik nog nooit geweest. Ik bestel namelijk altijd via de webshop, wel zo makkelijk.

De keuze, zowel in de winkel als in de webshop, is enorm. Of je nou biologische producten wil, of Franse of Duitse of Italiaanse bloem of meel, ze hebben het allemaal. Tot mijn vaste assortiment behoren onder andere Franse bloem T65, Amerikaanse patentbloem, Volkoren Natuur, roggebloem en roggemeel. Iedere keer als ik een bestelling plaats dan bestel ik ook enkele andere soorten bloem en meel mee om uit te proberen.

De Zuidmolen in Groesbeek 

De Zuidmolen in Groesbeek

Sinds een tijdje bak ik ook regelmatig met de Zeeuwse broodbloem en dat bevalt me uitstekend. Vandaag bakte ik er deze lekkere zachte broodjes mee. Ideaal om in voorraad te hebben, je kan ze uitstekend invriezen. In plaats van de Zeeuwse bloem kan je uiteraard ook andere bloem gebruiken.

Zachte witte bolletjes van Zeeuwse broodbloem (12 stuks) 

  • 500 gram Zeeuwse broodbloem
  • 21 gram verse gist, verkruimeld (of 7 gram instant gist)
  • 9 gram zout
  • 10 gram suiker
  • 40 gram zachte ongezouten roomboter
  • 320 gram volle melk, ± 30 °C

Deeg in standmixer/spiraalkneder kneden: Doe alle ingrediënten in de kom en kneed met de deeghaak in 12 - 15 minuten tot een soepel deeg. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Klik hier voor een filmpje met uitleg.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten in volume verdubbelen.

Vormen: Stort het deeg uit de kom en verdeel het met een deegsteker in 12 gelijke stukjes (± 75 gram). Bol de stukjes deeg stevig op en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek de deegbolletjes af met plasticfolie (bubbeltjesfolie werkt uitstekend).

2e rijs: Laat de bolletjes in ± 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is goed als je er met een vinger op duwt, de afdruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.

Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 °C (boven-/onderwarmte) of 200 °C (hete lucht).

Bakken: Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de bolletjes in 10 – 12 minuten goudbruin. Bestrijk ze desgewenst direct na het bakken met zachte boter. Laat ze op een rooster afkoelen.

7 opmerkingen:

Sjoukje zei

Deze broodjes gemaakt met Zeeuwse broodbloem, echt fantastisch!
Heerlijk van smaak en ze zien er zo schattig uit. Ze waren super gelukt!

Groetjes Sjoukje

Unknown zei

Gisteren deze broodjes gemaakt. 6 met sesam en 6 met maanzaad. Echt heerlijk!

Anoniem zei

De Zuidmolen is een hele fijne winkel. Ik woon daar redelijk dichtbij dus als ik iets nodig heb haal ik het daar. :)

Unknown zei

Is Zeeuwse bloem hetzelfde als Zeeuwse bloem?

Unknown zei

Ik bedoel Zeeuwse broodbloem hetzelfde als Zeeuwse bloem?

Anoniem zei

Zeeuwse Bloem heeft een laag eiwit gehalte en is zoals ik lees bij De Zuidmolen eigenlijk niet geschikt om brood mee te maken. Het is meer bestemd voor koekjes.
Toch zijn er mensen enthousiast over dit recept, dus ben wel benieuwd of deze bloem nu wel of niet leidt tot luchtige zachte broodjes.

Levine zei

Zeeuwse bloem is inderdaad voor koekjes ed. De bloem die in dit recept heb gebruikt is Zeeuwse BROODbloem. Ik weet niet of de Zuidmolen deze soort nog verkoopt. Zo niet dan kan je Amerikaanse patentbloem gebruiken voor deze broodjes.