Vandaag heb ik me weer - zoals wel vaker op woensdag - uitgesloofd in de keuken. Morgen is er op mijn werk een barbecue georganiseerd ter ere van het afscheid van de oprichter - en mijn baas - van het bedrijf. Aan mij de eer (uiteraard!) om brood te bakken.
Ik heb 3 verschillende broden gebakken: 2 met gedroogde tomaten, zwarte olijven, pecannoten en rozemarijn, 2 met lijnzaad en 2 van semolinameel.
Terwijl het deeg voor de verschillende broden stond te rijzen heb ik de rijsmandjes bebloemd en klaargezet
Het deeg voor semolinabrood in een rijsmandje
Schietplankjes, bestrooid met rijststrooimeel, klaar voor gebruik
Deeg na 2e rijs uit rijsmandje op schietplankjes gelegd
Vlak voor het deeg de oven ingaat wordt het ingesneden met een scherp mes. Dit is het brood met lijnzaad
Brood met gedroogde tomaten, zwarte olijven, pecannoten en rozemarijn
Brood met gedroogde tomaten, zwarte olijven, pecannoten en rozemarijn
Semolinabrood
De korst van de broden knisperden en knasperden dat het een lieve lust was toen ze uit de oven kwamen
11 opmerkingen:
Het ziet er allemaal zo prachtig uit. Ik kan haast niet wachten tot de workshop bij je. :-)
Wauw, ze zien er prachtig uit!
Binnekort ga ik ook maar eens de rijsmandjes bestellen. Maar wat zijn precies die 'schietplankjes'?
Om van te watertanden. Wat een prachtige broden! Je beschrijving is ook altijd heerlijk. Ik volg je met plezier.
@Marion: we gaan er een leuke middag van maken :-).
@Anoniem: een schietplankje is eigenlijk een kleine pizzaschep. Je legt het deeg erop en "schiet" het vervolgens op de hete steen in de oven.
@Johanna: Dank je :-)
Ze zien er heerlijk uit!!
Die broden zien er erg lekker uit. Ik weet zeker dat je baas het heel erg moeilijk vond om afscheid van je te nemen. Dit soort kwaliteit brood vind je niet makkelijk ergens anders!!
Ik heb je vakantie post gelezen. Leuk! Ik ben blij dat je een leuke tijd hebt gehad en ook heel blij dat je weer safe & sound terug bent thuis. Ik ben zelf ook pas terug. Hopelijk vind ik tijd om van het weekend wat lekkers te bakken.
Wat zien die broden er prachtig uit! jammer dat we ze niet kunnen ruiken.
mag ik even vragen? wat is broodverbeteraar, is dat gevaarlijk?
Maria
@MAria: broodverbeteraar kan bijv. dienen om het brood langer vers te houden. Het kan uit verschillende bestanddelen bestaan. Zie Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Broodverbeteraar
Hoe krijg je het brood zo 'knapperig'
Bij mij blijft er soms een 'witte' waas overheen zitten. Is het de temp van de oven (mijn hete lucht combi oven) die niet goed is. Of het verkeerde bloem (ik gebruikte toen supermarkt bloem).
Dit gebeurde me ook bij stokbrood.
Jeroen: bakken op steen en met stoom. Verder natuurlijk het juiste recept :-). Zie o.a. het Franse Landbrood op mijn blog. Ik bak nooit met hete lucht, altijd met onder- en bovenwarmte (in mijn gewone oven).
Dek je je deeg af met ingevet plastic folie? Dat kan ook een waas geven op je brood. Ik gebruik altijd speciale broodbloem, geen supermarkt bloem. Maar daar kan die waas niet van gekomen zijn.
Een reactie posten