Gevlochten amandelbrood
Deeg:
- 500 gram tarwebloem
- 65 gram suiker
- 7 gram droge gist
- geraspte schil van 1 citroen
- 9 gram zout
- 150 gram melk, lauwwarm
- 80 gram water, lauwwarm
- 55 gram ongezouten roomboter, gesmolten
- 50 gram ei + 1 M eidooier (bewaar het eiwit voor de vulling)
Vulling:
- 175 gram amandelspijs
- 50 gram amandelen, fijn gehakt
- 1/2 - 1 eiwit
- handje gedroogde cranberry's
Afwerking:
- 1 ei losgeklopt met 1 eetlepel water
- amandelschaafsel
Werkwijze deeg kneden in een standmixer: Meng 140 gram tarwebloem, gist en geraspte citroenschil door elkaar. Meng met de platte klopper melk, water en boter erdoor. Voeg vervolgens het ei en de eidooier en 70 gram tarwebloem toe. Mix dit mengsel ± 2 minuten met de platte klopper. Voeg geleidelijk de rest van de tarwebloem toe. Voeg als laatste het zout toe. Verwissel de platte klopper voor de kneedhaak en kneed in ± 15 minuten tot een soepel deeg. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.
1e rijs: Vet een grote kom in met een beetje zonnebloemolie, vorm een bal van het deeg en leg het deeg in de kom. 1 keer draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur ± 1 uur in rijzen, het zal waarschijnlijk niet helemaal in volume verdubbelen.
Vormen: Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek. Druk de lucht uit het deeg (doorslaan) en verdeel het met een deegsteker in drie gelijke stukken. Bol de stukken deeg losjes op en laat ze afgedekt 20 minuten liggen.
Rol ieder stuk deeg met een deegroller uit tot een lap van ± 55 x 12 cm.
Meng de ingrediënten voor de vulling door elkaar en verdeel het gelijkmatig over de drie deeglappen. Verdeel er de cranberry's over.
Rol iedere deeglap vanaf een lange kant op. Knijp de naad en de uiteinden dicht.
Leg de rolletjes deeg met de naad naar beneden naast elkaar. Begin vanuit het midden te vlechten (dan krijg je een mooiere vlecht). Vlecht eerst 1 kant en dan de andere kant. Zie foto's bij het
Kaneel-pecannotenbrood. Knijp de uiteinden bij elkaar en stop netjes onder het deeg.
Let er bij het vlechten op dat je niet teveel aan het deeg trekt anders scheurt het deeg bij het bakken. Leg de vlecht in een halve cirkel op een met een bakmatje of bakpapier beklede bakplaat.
2e rijs: Laat de vlecht afgedekt 45 – 60 minuten rijzen.
Oven voorverwarmen: Verwarm intussen de oven voor op 180 ºC (boven-/onderwarmte).
Bakken: Bestrijk het deeg met het met water losgeklopte ei en bestrooi met geschaafde amandelen.
Bak het brood in ± 35 minuten gaar en goudbruin. Laat afkoelen op een rooster.