Pagina's

05 maart 2010

Zachte witte broodjes (4)

Zachte witte broodjes

Zachte witte broodjes (12 - 14 stuks)
  • 500 gram tarwebloem
  • 7 gram instant gist
  • 10 gram suiker
  • 140 gram water, 20 - 25 ºC
  • 115 gram karnemelk, 20 - 25 ºC
  • 30 gram zachte ongezouten roomboter
  • 50 gram ei (= 1 M ei)
  • 9 gram zout
Deeg in een standmixer/spiraalkneder knedenDoe alle ingrediënten in de kom. Kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat, het mag nog iets aan de bodem plakken. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

Deeg in een broodbakmachine knedenDoe alle ingrediënten in de bak van de bbm. Kneed 10 - 15 minuten op bijvoorbeeld de pizzastand, doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom en volg verder de werkwijze vanaf de 1e rijs zoals hieronder beschreven. Of gebruik de deegstand (= inclusief 1e rijs), gebruik dan koude karnemelk en koud water en volg het recept hieronder vanaf het vormen.

Deeg met de hand kneden: Doe alle ingrediënten in een grote kom. Roer door elkaar tot alle bloem bevochtigd is. Stort het mengsel op de werkplek en kneed met de hand in ± 20 minuten tot een soepel deeg. Voeg geen extra bloem toe als het niet echt nodig is; het deeg wordt vanzelf minder kleverig tijdens het kneden. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

1e rijs: Vet een grote kom in met een beetje zonnebloemolie. Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in de kom, 1 keer draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 1 uur in volume verdubbelen.

Vormen: Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek. Verdeel het met een deegsteker in 12 - 14 gelijke stukjes en maak er bolletjes van. Laat de bolletjes afgedekt ± 10 minuten liggen en bol ze dan nog een keer goed op. Leg ze enkele centimeters uit elkaar op een met bakpapier of bakmatje beklede bakplaat. (Ik verdeel de broodjes over 2 bakplaten en bak ze na elkaar).

Zachte witte broodjes

NB: je kunt van dit deeg ook heel goed knoopbroodjes maken. Zie voor uitleg over het knopen van diverse vormen hier.

Zachte witte broodjes

2e rijs: Laat de bolletjes afgedekt op kamertemperatuur in 45 - 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met een vinger op drukt en het deeg langzaam terug veert.

Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens het rijzen de oven voor op 220 ºC (boven-/onderwarmte).

Bakken: Bak de broodjes in ± 12 minuten gaar en bruin. Laat ze op een rooster afkoelen. 

Deze broodjes kunnen prima ingevroren worden.

Zachte witte broodjes

32 opmerkingen:

  1. Deze witte bollen zien er ook heerlijk uit. Ik ga ze vandaag maken! Als ze net zo lekker smaken als de witte bollen met semolinameel van het recept van de workshop bij Oldenhof, dan hoef ik niet meer bij de bakker in de rij te staan om witte bollen te kopen. Dankzij jou recepten bak ik ze voortaan zelf.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb ze vandaag gebakken, precies het recept gevolgd, alleen bestreken met een geklopt ei om ze niet uit te laten drogen tijdens de lange 2e rijs en met water bespoten voor ze de oven ingingen, en ze zijn heerlijk! Heel dun krokant korstje door het ei en superluchtig, bijna als brioches!
    Dankjewel Arden!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. hoi arden weer zo,n lekker recept ik koop ook geen bolletjes meer ik heb een voorraadje voor in de vriezer en zometeen heerlijk vers als zondagmorgen ontbijt

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lekker hoor. Doet me denken aan zachte witte bolletjes en punten uit de bakkerij. Een beetje boter en hagelslag en lekker opeten! Yum!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Vandaag deze bolletjes (deels slakkenhuisjes) gemaakt. Ze waren erg lekker, alleen niet zo mooi bruin als die van jou, volgende keer besmeer ik ze met ei, krijgen ze wat meer kleur. Heerlijk zachte broodjes die ook heerlijk ruiken. Levine, hartelijk bedankt voor al je geweldige recepten en de zeer duidelijke uitleg over het vormen van broodjes. Deze ga ik zeker vaker maken.
    hartelijke groeten,
    Tonia

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Weer dit deeg als basis gebruikt, nu voor maanzaadsterren (je vindt ze hier: http://watatenwijvandaag.blogspot.com/2010/10/maanzaadsterren-34.html). goed gelukt. Wat fijn dat je al je heerlijks met ons deelt, zodat wij er weer verder mee kunnen.
    hartelijke groeten,
    Tonia

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Tonia: zien er leuk uit. Heb ook weleens broodjes op die manier gevormd, ook leuk voor op de Kersttafel.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. hoihoi,
    bedankt voor je opmerkingen over de rijs en de verhouding gist. Ik heb de eerste rijs er snel bij gezet!
    Over de gist twijfelde ik wat want het viel mij juist op dat in recepten waar er van beide gistsoorten vermeld wordt hoeveel te gebruiken, er vaak heel wisselende verhoudingen staan. Recepten in bijvoorbeeld 1 boekje van Tip Culinair geven aan: 15 gram vers: 7 gram instant; 20 gram vers: 10 gram instant; 20 gram vers: 7 gram instant. Hier kon ik geen vaste regel in ontdekking, dus jouw tip is welkom en ga ik zeker gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb een vraagje. Ik zou zou zo graag deze broodjes willen bakken, maar dan zonder melkprodukten. Omdat mijn kinderen niet tegen elke vorm van melk kunnen. Waarvoor zou ik de karnemelk kunnen vervangen?

    Groetjes, Masja

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Masja, je kunt water ipv karnemelk gebruiken, of rijstemelk of havermelk of amandelmelk. De structuur en smaak wordt dan uiteraard wel anders. Roomboter kan je vervangen door plantaardige margarine

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik heb het recept precies gevolgd, maar het werden helaas geen zachte bolletjes en leken ook niet op de foto die bij dit recept staat. Net uit de oven waren ze wel lekker, maar de volgende dag kon je ze bij wijze van spreken door een raam gooien zo hard en taai waren ze. Ik heb er ook een paar ingevroren direct na het bakken, die laten ontdooien en in de oven was wel weer heel lekker, maar zachte broodjes, nee. Wat zou ik nou verkeerd gedaan hebben? Ik kneed met de hand en bak af in een heteluchtoven.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Mirjam, dat ze niet lijken op mijn foto kan komen doordat je ze niet goed hebt opgebold of geknoopt. Oefening baart kunst :-). Dat ze tegenvielen kan ook komen doordat je misschien niet lang genoeg gekneed hebt. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Je kunt ze ook niet vergelijken met de zachte broodjes uit de supermarkt/bakker die broodverbeteraar gebruikt. Deze broodjes zijn wat steviger. Ik bak zelf nooit op de hete luchtstand, maar met boven- en onderwarmte. Let erop dat je de oventemperatuur 20 graden lager moet zetten als je op de hete luchtstand bakt. En ook iedere oven is anders. Kwestie van uitproberen wat de beste stand en tijdsduur is voor het afbakken.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Bedankt voor je reactie, ik ga door met oefenen!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik heb vandaag deze bolletjes gemaakt en dit is voor herhaling vatbaar,de karnemelk heb ik vervangen door volle melk daar ze hier geen karnemelk lusten.Maar ze waren lekker luchtig en zacht bedankt voor dit lekker recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Heerlijke broodjes! Ze zijn heerlijk luchtig en ze ruiken mmmmmm!
    Ik bewaar bolletjes altijd in een luchtdicht af te sluiten doos, dan blijven ze wel een dag of 2 lekker. Langer weet ik niet, dan zijn ze altijd al op >.<

    Mirjam;
    Ik bak ook in een hete luchtoven en trek standaard 20% van de tijd af (17-3 min= 14 min dus) en ik bak alles ook standaard op 20 graden minder dan in het recept vermeld staat, zelfs als hetelucht erbij genoemd staat. Dit na jarenlang uitproberen bij mijn oven. Als ik het niet doe, verbrand bijna alles. Ook zet ik de timer eerder, bijv in dit recept op 12 minuten, zodat ik even checken kan. Als alles goed lijkt kunnen ze dan die laatste 2 a 3 minuten nog. Door schade en schande geleerd. :) Het ligt echt aan je oven hoe het wordt, dus lekker testen!!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Mjammie, vanmorgen gebakken. wel niet zo bruin als van jou, maar verrukkelijk!

    bedankt!

    Groeten, Wendy

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik heb ze gisteren gemaakt en ze waren heerlijk, maar ondanks dat ik mijn best deed om ze goed op te bollen, bleven ze plattig.
    Waar kun je ze het beste mee afdekken? En zoals een knoop kun je niet opbollen of een puntje.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Judith: goed opbollen moet je onder de knie krijgen. Je moet ervoor zorgen dat er genoeg spanning in het bolletje deeg komt, dan zakt het deeg niet uit tijdens de 2e rijs en afbakken. Knoopbroodjes vorm je op een andere manier, net zoals puntjes. In dit artikel staat een link naar een ander artikel waarin ik e.e.a uitleg. Je kunt deeg het beste afdekken met (ingevet) plastic folie of een opengeknipte vuilniszak of een bakmatje.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Nou ik blijf proberen en uiteindelijk worden het vast schitterende bolletjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ga dit recept snel proberen! Kan er ipv suiker ook honing gebruikt worden? Ik neem aan dat het alleen is toegevoegd voor de smaak, of wordt de structuur ook anders als er geen suiker in zit? Alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  21. @Yil, dat kan. Je kunt het ook weglaten.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Hoi Levine,

    Net deze broodjes gemaakt.
    Een super lekker broodje!
    Bedankt weer, de bakker kan hier niet tegen op;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Zo, twee jongens de deur uit met ieder acht roombroodjes voor het paasontbijt op school. Omdat ik een deadline had en geen zin om in het midden van de nacht op te staan, heb ik je advies (andere pagina) opgevolgd om het deeg na de eerste rijs in de koelkast te bewaren. Vanmorgen om 4 voor half zeven gewekt door zoonlief Tijs die stond te springen om te beginnen. Gelijk de bolletjes deeg uit de koelkast gehaald en begonnen met de banketbakkersroom (dat is een ander verhaal want te dun, maar ja) De broodjes zijn super gelukt. Dank voor alle wijsheid.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fijn te horen dat de broodjes goed gelukt zijn :-).

      Verwijderen
  24. Hoi Levine,
    Brodjes zijn goed gelukt, echt lekker.
    Bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Hai Levine,
    Ook bij mij zijn de broodjes heel goed gelukt, bedankt voor je recept!
    Ik vroeg me af of ik een deel van het tarwebloem ook kan vervangen met maismeel, ben namelijk fan van maisbrood.
    Alvast bedank.
    Gr. Sian

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Hoi Sian,
    Goed te horen dat ze goed gelukt zijn. Je kunt een (klein) deel van de tarwebloem vervangen door maismeel. Maismeel bevat geen gluten, dus je moet er niet te veel van gebruiken. Max. ± 100 gram.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Ik heb met interesse je recept en de reacties gelezen. Mijn dochter heeft Prikkelbaar darm syndroom. Zij kan niet tegen tarwe, melkhoudende producten e.d. Deze bolletjes wil ik gaan maken met speltmeel of speltbloem. In een van de reacties las ik dat je het deeg na de eerste rijs in de koelkast kan bewaren zodat je 's ochtends niet zo vroeg op hoeft. Betekend dit dat je de tweede rijs "overslaat"?

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Je kan deeg direct na het kneden in de koelkast zetten of direct na het vormen. Als je ze na het vormen in de koelkast zet, dan vindt de 2e rijs plaats in de koelkast. Deeg rijst in de koelkast nl. ook en stopt als het koud genoeg is met rijzen. Let erop dat het deeg niet te warm is en de koelkast rond de 5 C. Eventueel iets minder gist gebruiken. Bakze!

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Insmeren met geklutste eigeel en melk dan worden ze zo mooi bruin

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Hallo Levine,
    Ik zou graag de zachte broodjes van speltmeel willen maken ipv tarwemeel.
    Of is een combi beter?
    Blijft de hydratatie dan wel identiek?
    Ik zal waarschijnlijk iets korter moeten kneden?

    Groet,
    Herman

    BeantwoordenVerwijderen