Gevlochten amandelbrood
Deeg:
- 500 gram tarwebloem
- 65 gram suiker
- 7 gram droge gist
- geraspte schil van 1 citroen
- 9 gram zout
- 150 gram melk, lauwwarm
- 80 gram water, lauwwarm
- 55 gram ongezouten roomboter, gesmolten
- 50 gram ei + 1 M eidooier (bewaar het eiwit voor de vulling)
- 175 gram amandelspijs
- 50 gram amandelen, fijn gehakt
- 1/2 - 1 eiwit
- handje gedroogde cranberry's
- 1 ei losgeklopt met 1 eetlepel water
- amandelschaafsel
1e rijs: Vet een grote kom in met een beetje zonnebloemolie, vorm een bal van het deeg en leg het deeg in de kom. 1 keer draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur ± 1 uur in rijzen, het zal waarschijnlijk niet helemaal in volume verdubbelen.
Vormen: Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek. Druk de lucht uit het deeg (doorslaan) en verdeel het met een deegsteker in drie gelijke stukken. Bol de stukken deeg losjes op en laat ze afgedekt 20 minuten liggen.
Rol ieder stuk deeg met een deegroller uit tot een lap van ± 55 x 12 cm.
Meng de ingrediënten voor de vulling door elkaar en verdeel het gelijkmatig over de drie deeglappen. Verdeel er de cranberry's over.
Rol iedere deeglap vanaf een lange kant op. Knijp de naad en de uiteinden dicht.
Leg de rolletjes deeg met de naad naar beneden naast elkaar. Begin vanuit het midden te vlechten (dan krijg je een mooiere vlecht). Vlecht eerst 1 kant en dan de andere kant. Zie foto's bij het Kaneel-pecannotenbrood. Knijp de uiteinden bij elkaar en stop netjes onder het deeg.
Let er bij het vlechten op dat je niet teveel aan het deeg trekt anders scheurt het deeg bij het bakken. Leg de vlecht in een halve cirkel op een met een bakmatje of bakpapier beklede bakplaat.
2e rijs: Laat de vlecht afgedekt 45 – 60 minuten rijzen.
Oven voorverwarmen: Verwarm intussen de oven voor op 180 ºC (boven-/onderwarmte).
Bakken: Bestrijk het deeg met het met water losgeklopte ei en bestrooi met geschaafde amandelen.
Bak het brood in ± 35 minuten gaar en goudbruin. Laat afkoelen op een rooster.
Een mooi en lekker brood Arden,heb dit even bij mijn favorieten gezet om het ook eens te maken,maar ik ga dan voor de vulling van de deegworsten voor het vlechten ipv. cranberry's,rozijnen gebruiken...Zodra het ervan komt laat ik je het resultaat op het forum zien.
BeantwoordenVerwijderenDit ziet er lekker uit, en gelijk een goede manier om mijn amandelspijs eens op te maken!
BeantwoordenVerwijderenAls ik het brood gemaakt heb, en het er fatsoenlijk uitziet, zal ik hem ook 'showen' op mijn blogje.
Groeten,
Monique
Wat ziet het er weer MOOOI uit.
BeantwoordenVerwijderenEn zo`n mduidelijke reportage Top "arden"
Dat ziet er heeeeerlijk. Yum! Bedankt voor het recept. Ik begin beetje bij beetje meer brood en andere dingen met gist te maken.
BeantwoordenVerwijderen@Hanaa: als je vragen hebt over brood bakken dan weet je me te vinden :-).
BeantwoordenVerwijderenLekker voor de Pasen, ipv citroen heb ik sinaasappel gebruikt. Resultaat een zacht brood met een goede karakteristieke smaak. Ben er nog niet over uit of het amandel schaafsel de vorm van het brood qua aanblik verstoord. Kortom een lekker paas brood en vast ook een goed kerst brood.
BeantwoordenVerwijderenHallo Arden,
BeantwoordenVerwijderenIk heb meer dan een halve kilo amandelmeel over, heb je daar ook nog een goed recept mee? Ik hoopte dat dit recept ook met amandelmeel zou zijn maar helaas.
Mvg,
Laila
Hallo Laila, er staat verschillende recepten op mijn blog waar amandelmeel of gehakte amandelen in verwerkt worden.
BeantwoordenVerwijderenhttp://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2011/10/24kitchen-kaneelbollenkanelbullar.html
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2010/06/broodjes-met-sinaasappel-en-amandelen.html
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2011/06/amandel-kaneelbroodjes.html
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2009/11/gevulde-fruitkrans.html
In het volgende recept kun je de gemalen hazelnoten vervangen door amandelmeel: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2009/09/hazelnootkrans.html
Hoi levine,
BeantwoordenVerwijderenBij de ingrediënten staat suiker, wanneer voeg je die toe?
Voor de rest een mooi duidelijk recept��