Mijn dag stond vandaag in het teken van artsen, onderzoeken, een grote naald en uitslagen. Een vervelende dag, maar gelukkig met een goede afloop. Dat moet natuurlijk gevierd worden. Eenmaal weer thuis ben ik de keuken ingedoken om iets lekkers te bakken: een appelvlaai.
Het recept van deze vlaai komt uit het boek Basic brood van Frank Deldaele. Het is een leuk boek met verrassende recepten. Eerder deze week bakte ik al Vlaamse brioches en die waren - net als deze appelvlaai - zeer geslaagd. De bodem van de vlaai bestaat uit een brooddeeg waar naast bloem ook maizena in is verwerkt, daarop (uiteraard zelfgemaakte) banketbakkersroom en appelschijfjes. Na het bakken en afkoelen wordt de vlaai met hete abrikozenjam bestreken en de rand bestrooid met suiker.
Het recept van deze vlaai komt uit het boek Basic brood van Frank Deldaele. Het is een leuk boek met verrassende recepten. Eerder deze week bakte ik al Vlaamse brioches en die waren - net als deze appelvlaai - zeer geslaagd. De bodem van de vlaai bestaat uit een brooddeeg waar naast bloem ook maizena in is verwerkt, daarop (uiteraard zelfgemaakte) banketbakkersroom en appelschijfjes. Na het bakken en afkoelen wordt de vlaai met hete abrikozenjam bestreken en de rand bestrooid met suiker.
Vlaamse brioches
Gefeliciteerd met de goede afloop !
BeantwoordenVerwijderenJa, inderdaad. Gefeliciteerd met de goede afloop!! De broodjes en de vlaai zien er heerlijk uit. Deed je de vlaai MET de banketbakkersroom in de oven?? Of kon je de vlaai bodem alleen bakken, en later het room en de appels op doen? Ik ben ook benieuwd wat de maizena in het recept DOET voor het deeg. Was het zachter?
BeantwoordenVerwijderen@Hanaâ:de banketbakkersroom is meegebakken. Gaat perfect. Deeg in de vorm, daarover de banketbakkersroom en daarop de appel (of ander fruit), weer laten rijzen en dan afbakken en als de taart is afgekoeld bestrijken met hete abrikozenjam.
BeantwoordenVerwijderenDe maizena zorgt ervoor dat het deeg minder taai is, als de taart afgebakken is krijg je een korte "afbeet" (je ondervindt geen weerstand bij het bijten, hapt dus lekker weg :-)).
Als je interesse hebt kan ik het recept wel in een Word of als PDF bestand sturen.
Arden, heel graag. Alvast mijn hartelijke dank!!! :o)
BeantwoordenVerwijderenOok gefeliciteerd Arden. Ik heb wel eens een vlaai gebakken met brooddeeg, maar vond de bodem altijd zo taai. Dus ik wil ook graag het recept.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Sieni
Hallo,
BeantwoordenVerwijderenWat ziet het er weer lekker uit.
Krijg gelijk weer zin om uit te proberen.
Maar recept????
Komt dat nog?
Had gister de tulband met granberrys gebakken.
Goed gelukt maar niet geproefd want ik had ook heerlijke Drammenhage gebakken en een appeltaart.
Dus had veel te veel en heb ik hem in de diepvries gedaan.
Heb ik gelijk Goede Vrijdag wat als we uit de kerk komen.
Groetjes van Hilda
mag ik ook het recept aub
BeantwoordenVerwijderenHallo Arden,
BeantwoordenVerwijderenAls zo'n vervelende dag goed afloopt, kun je het snel weer vergeten! En de appelvlaai ziet er heerlijk uit, zou ik ook het recept van je mogen?
Groet, Danielle
Hallo Arden,
BeantwoordenVerwijderenWaag me ook eens aan een comment.
Gefeliciteerd met de uitslag. Fijn!!
Heerlijke vlaai zo te zien. Ga hem straks maken voor de paasdagen.
Geniet van de geweldige oven die je gaat krijgen!!
Groeten, Marianne.
Ha Arden,
BeantwoordenVerwijderenWat geweldig dat je blij naar huis kon gaan! En dan alles een plekje geven via het bakken van de vlaai... Dat is onze manier, zo herkenbaar. Ook ik wil het recept erg graag voor de Pasen. P.s. dit weekend genoten van het tomatenbrood van de cursus in januari wat perfect uit de vriezer kwam.Napret dus .... Culigroet, Rian
Deze appeltaart combineert echt zoveel dingen die ik zalig vind! Appel, taart, banketbakkersroom, brood, baksels met maizena, mmhmmm.
BeantwoordenVerwijderenZou je mij a.u.b. ook het recept kunnen sturen, want deze taart wil ik echt uit gaan proberen!
(Het liefst inclusief het recept van de echte zelfgemaakte banketbakkersroom. Want als DE Arden daar er een recept voor heeft, wil ook het liefst die versie proberen!)
Hallo allemaal: bedankt voor jullie reacties :-).
BeantwoordenVerwijderenIk ga vooralsnog het recept niet plaatsen op mijn weblog. Heb inmiddels een e-mail gestuurd naar de uitgever van het boek met de vraag of ik het recept mag plaatsen. Wel zo netjes vind ik zelf.
Als jullie mij mailen dan kan ik verder antwoord geven en het zo oplossen. Mijn e-mailadres staat bovenin de linkerkolom.
Inmiddels heb ik van de uitgever toestemming om het recept te plaatsen. Komt er dus aan :-). Nog even geduld.
BeantwoordenVerwijderenHallo Arden,
BeantwoordenVerwijderenik heb het recept van de cranberry cheesecake afgeprint.
Spijtig genoeg is het in 'cups'
Zou jij me kunnen zeggen hoeveel gram het is aub.
Bedankt alvast voor al je overhéérlijke recepten die al via jou heb mogen ontdekken!
@Foodie: als je me een e-mail stuurt dan kan ik je het recept in het Nederlands en in gram sturen. Zie mijn e-mailadres links boven.
BeantwoordenVerwijderenIs het recept ooit online gekomen? Ik ben benieuwd naar de hoeveelheid maizena in het deeg.
BeantwoordenVerwijderenJa hoor, zie https://uitdekeukenvanarden.blogspot.com.au/2010/04/recept-appelvlaai-open-appeltaart.html
BeantwoordenVerwijderen