Pagina's

10 oktober 2008

Bakvormen

Broodbakvorm Chicago Metallic
Goede bakvormen zijn het halve werk! Voor mijn brood gebruikte ik eerst plaatstalen broodbakblikken, maar die heb ik al gauw in de ban gedaan. Lichtelijk chaotisch en altijd druk als ik ben, niks voor mij. Deze bakblikken moet je vertroetelen door ze voor het 1e gebruik in te branden (hele keuken onder de walm ...) en dat inbranden moet je van tijd tot tijd herhalen. Zodra het brood er niet meer soepeltjes na het bakken uitglijdt weet je al hoe laat het is: goed schoonmaken, weer inbranden en daarna goed invetten. Uitstekende bakvormen, maar niks voor mij.

Om van al dat gedoe van inbranden af te zijn gebruik ik tegenwoordig onder andere broodbakblikken van Chicago Metallic. Ik heb ze gekocht in de USA, maar ook in Nederland zijn deze blikken te koop/te bestellen bij bijvoorbeeld Surprise kookgerei. De maat van 21 x 11 cm (8½ x 4½ inch) gebruik ik heel vaak. De vorm na gebruik afwassen (mag zelfs in de vaatwasser, maar dat doe ik nooit) en goed afdrogen. Voor gebruik alleen maar even licht invetten met wat zonnebloemolie. Chigaco Metallic heeft 2 verschillende versies: de Commercial Line en de Professional Line. Uit eigen ervaring weet ik dat beide versies niet voor elkaar onder doen. Op onderstaande foto zie je rechts 3 Chicago bakblikken, de 2 bovenste zijn van de commercial line, de onderste is wat zwaarder en donkerder van kleur en is van de professional line. Links op de foto een bakblik van KitchenAid, ook een uitstekende kwaliteit. De maat van dit bakblik is 22,5 xx 12,5 cm (9 x 5 inches).

Bakblikken Chicago Metallic en KitchenAid

Voorbeelden van broden gebakken in de Chicago Metallic vorm van 21 x 11 cm:
- Brood met zaadjes (1)
- Brood met zaadjes (3)
- Cakebrood
- Chocolade-sinaasappelbrood
- Gemarmerd roggebrood
- Semolinabrood (1)
- Wit brood (1)

Ook voor cake en muffins zijn er van Chicago Metallic speciale vormen te koop. Cake bakken in de broodbakblikken gaat trouwens ook uitstekend.
Cakevorm Chicago Metallic
Voorbeelden van cake in de vierkante vorm van Chicago Metallic van 23 cm:
- Brownies met honing en noten
- Cake met appel en bramen
- Kruimelcake met blauwe bessen
- Cake met blauwe bessen en citroen

Ook is van Chicago Metallic een casinobroodbakblik verkrijgbaar, ik schreef er hier al over.

Casinobrood/Pain de Mie/Pullman Bread

Daarnaast gebruik ik voor een "heel Nederlands brood" een professionele broodbakvorm van 30/31 cm van staal aluminium die ik gekocht heb bij Oldenhof Kookkado in Hilversum. Deze bakvorm is te herkennen aan de drie gaatjes in de bodem. Ook deze vorm hoeft niet ingebrand te worden en het onderhoud is heel makkelijk: afwassen of goed schoonmaken met een stukje keukenpapier en opbergen. Voor gebruik alleen maar even invetten met wat zonnebloemolie. Er is ook een bakvorm voor een half broodje.

Broodbakblikken

Voorbeelden van brood gebakken in de vorm van 31 cm:
- Hazelnotenbrood
- Krentenbrood
- Volkoren-semolinabrood
- Wit brood (2)
- Wit brood (3)

Voor veel taarten gebruik ik een vorm met losse bodem. Ideaal, je kunt daardoor de taart zonder problemen lossen. Ik heb ze in diverse maten.
De twee achterste zijn gekocht bij DOK Cookware in Den Haag (vierkant en rechthoekig), de ronde links vooraan bij Dille & Kamille, de rechter is gekocht in de USA, maar deze maat is ook te koop bij DOK Cookware. Deze vormen zijn zowel in een goedkopere als duurdere versie te koop.

Bakblikken met losse bodem

Voorbeelden van taarten gebakken in een vorm met losse bodem:
- Jamtaart
- Appeltaart met vijgenjam

Verder heb ik nog een heleboel andere vormen in de kast staan (en dan vraag ik me nog af waarom ik altijd ruimte te kort kom) en de meeste gebruik ik toch wel regelmatig. Zo heb ik springvormen in verschillende maten (van 16 - 26 cm), pievormen en natuurlijk niet te vergeten tulbandvormen. 1 vorm verdient nog speciale aandacht en dat is de tulbandvorm (Bundt Pan) van NordicWare (rechts op de foto). Deze vorm heeft een inhoud van 12 cups en dat is een slag groter dan onze Nederlandse tulbandvorm. Zware kwaliteit en ook hierin bakt echt niets aan. Bij goede kookwinkels te koop. Vooraan op de foto een ronde taart/cakevorm van KitchenAid.

Cakevormen

Links op onderstaande foto een pievorm (9 inch) van Chicago Metallic waar ik regelmatig de Swedish Visiting Cake van Dorie Greenspan in bak. Rechts een vierkante bakvorm (20 cm) van Patisse (te koop bij o.a. V&D). Hier bak ik bijvoorbeeld de Dulche de Leche Brownies in en gisteren een overheerlijke appel-chocoladecake (weer heel anders dan deze Chocolade-appelcake die in een tulbandvorm gebakken is). Recept volgt!

Pie en taart/cakevorm

Nou ..... ik ga proberen al mijn bakvormen weer in de kast te krijgen en ik wens jullie weer smakelijk eten!

25 opmerkingen:

  1. Ha Arden,

    Dank voor al je additionele info over de bak en braadblikken.

    Ik heb zojuist 4 stuks Chicago Metallic (maat 25 x 12) besteld.
    Later koop ik die 31 cm blikken van Oldenhof dan wel. Want ja, ook voor brood: size matters! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De Chicago Metallic Prof werken inderdaad ideaal. Glijden direct na het afbakken uit de vorm. Voor 500gr volkorenmeel (dus 800gr totaal, compact brood, geen suiker) is de 25x12.5mm te groot. Bijenkorf had alleen deze maat, maar vandaag hebben we de 21x11mm gekocht bij De Kombuis in Utrecht. Morgen maar eens kijken....

    Jim
    Utrecht

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Jim, ja geweldig he! De 25 x 12,5 cm heb ik dit weekend nog gebruikt voor een "halfom" brood: 270 gram volkorenmeel en 270 gram tarwebloem. Was precies goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Arden kun je in de Chicago Metallic blikken zowel cake als brood.
    (blijven) bakken?

    Gr Marie.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Marie, ja dat kan. Ik gebruik ze afwisselend voor brood en cake.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb n.a.v. van jouw blog bij Oldehof kookkado het broodbakblik met de drie gaatjes gekocht. Ik weet niet wat ik fout doe, maar het brood komt er niet heel uit. Ik vet het goed in (met olijfolie) en zorg dat ik ieder stukje van het blik gehad heb. Heb jij een idee waardoor dat komt?
    Groetjes
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo Marijke,
    Ik heb nog nooit gehad dat een brood er niet heel uit komt. Het glijdt er na het bakken meteen uit. Ik gebruik nooit olijfolie om bakblikken mee in te vetten, maar zonnebloemolie of een vetspray. Ik gebruik overigens maar een klein beetje vet. Olijfolie heeft de neiging om te gaan plakken, weet ook niet hoe dat komt. Schrob je blik goed schoon en de volgende keer invetten met zonnebloemolie, misschien dat dat helpt. Je hebt het blik toch niet vooraf ingebakken he? Want dat mag beslist niet met deze blikken.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi Levine,

    Ik heb een vraag over de 31 cm bakblikken waarover je het in deze post o.a. hebt. (Die van Oldenhof, met de gaatjes). Ik heb ze ook, maar het lossen blijkt regelmatig een groot probleem. Hoewel ik ze tevoren goed met zonnebloemolie invet, gebeurt het maar al te vaak dat het brood er niet uit wil. Een metalen spateltje biedt uitkomst, maar niet als het brood ook aan de onderkant helemaal vast zit. (Zojuist is bij het lossen de onderkant dus blijven zitten, grmbll!!!) Hoe kan het dat jij hier klaarblijkelijk geen last van hebt?
    Als ik het deeg door zaadjes heb gerold, gaat het trouwens een stuk beter!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Oeps, zie nu pas dat de vraag al gesteld was. Nu ja, dan weet je dat het vaker voorkomt!
    Kan het misschien zijn dat je met deze blikken even moet wachten voor je het brood lost?
    Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Mayken: zelfde antwoord als ik in 2009 heb gegeven. Heb nog nooit gehad dat er een brood in bleef plakken. Ik gebruik nu geen zonnebloemolie, maar zo'n spuitbusje invetter. Als je dat niet wilt gebruiken kan je het ook eens met boter proberen ipv zonnebloemolie. Nooit olijfolie gebruiken. Goed afwassen zodat alle resten olie verdwenen zijn en invetten met boter (of spuitbus invetter) voor het bakken. Daarna als het niet echt nodig niet afwassen maar uitvegen met keukenpapier.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hallo Mayken,

    Kan het niet zijn dat je het brood te lang en met een te hoge temperatuur bakt.

    Mvrgr,
    S.H

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Beste Levine,
    Heb je ervaring met silicon bak "blikken"? Ik heb er een van Tescoma, maar ik heb geen flauw idee of het werkt.
    Mvrgr,
    Ad

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ad: ik ben geen fan van siliconenbakvormen en zeker niet voor brood.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Beste Levine,
    Weet u zo ook of de cakeblikken van bouwhuis.com die gesiliconeerd zijn geschikt zijn voor broodbakken?
    Ik stuur even de link mee. dan kunt u eventueel kijken.

    http://www.bouwhuis.com/cakeblik-broodbusmodel-boerencake-gesiliconeerd-28cm

    Vr. gr. Chris

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Beste Levine,

    ik ontdek hier een uitgebreid artikel van jou over broodbakvormen. Ik heb enkele dagen geleden een blauwstalen broodbakvorm bij Oldenhof in Amersfoort gekocht (28cm €9,95). Ik dacht daarmee de ideale broodbakvorm gekocht te hebben. Nu zie ik dat jij toch andere vormen gebruikt, o.a. met gaatjes erin, ook van Oldenhof. Deze hadden ze overigens niet in Amersfoort. Heb ik nu toch de verkeerde vorm gekocht? Is dit zo een waarover je schrijft: "Lichtelijk chaotisch en altijd druk als ik ben, niks voor mij. Deze bakblikken moet je vertroetelen door ze voor het 1e gebruik in te branden (hele keuken onder de walm ...)".. Ik mag hem vast nu nog terugbrengen.. Zou jij me dat adviseren?

    BeantwoordenVerwijderen
  16. De blikken met gaatjes onderin verkopen ze al een tijd niet meer. Ik heb paar maanden geleden hetzelfde plaatstalen bakblik gekocht als jij nu hebt aangeschaft. Heb hem 2 x ingebrand (binnen- en buitenkant invetten met zonnebloemolie en dan in hete oven (230 C) half uurtje bakken. Laten afkoelen en herhalen. Na deze actie mag je het blik nooit meer afwassen, alleen schoonvegen. Is op zich een prima bakblik, al blijf ik de bakblikker prefereren die je niet hoeft in de branden.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. In zilverkleurige cakeblikken kleurt de korst inderdaad minder. Met zoete broden heb je daar iets minder last van omdat de suiker het kleuren van de korst bevorderd. Nog weer even in de oven zonder bakblik kan inderdaad helpen.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Dag Levine,

    Het bakblik van 30/31 cm ( te koop bij Oldenhof) waar je over schrijft, heeft Oldenhof niet meer.
    Ik zoek een bakblik van 30/31 cm dat niet ingebrand moet worden.
    Welke adviseer je?
    Ik heb een blik van Chicago metallic maar dat is 25 cm maar ik wil graag een grotere, maar dan wel een hele goede.


    Groetjes Hermina

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Hermina: kijk eens in de webshop van de Broodbakshop (http://www.broodbakshop.nl/). Daar verkopen ze verschillende maten broodbakvormen.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ik heb een broodbakblik van 20 cm maar voor het recept van de busbroden in het boek van Levine staan recepten in voor een groter bakblik.
    Omrekenen heb ik moeite mee.
    graag hulp

    BeantwoordenVerwijderen
  21. @Helena: in een broodbakblik van 20 cm gebruik je ± 400 gram bloem of meel. In mijn 1e boek Brood uit eigen oven' staat uitgelegd hoe de bakkersformule werkt. Je kunt van ieder recept de achterliggende formule uitrekenen en dan omrekenen naar de nieuwe hoeveelheid bloem/meel. Het uitgangspunt van iedere formule is de hoeveelheid bloem/meel die gebruikt wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. @Henk, ik ben geen expert wat bakblikken betreft en over dat bakken in aluminium schadelijk voor de gezondheid is heb ik nog nooit iets gehoord. Dit artikel heb ik in 2008 geschreven over de bakblikken die ik zelf gebruik. Inmiddels heb ik nog veel meer bakblikken dan toen. Ik gebruik nu ook wel plaatstalen bakblikken die eerst ingebrand moeten worden en dat gaat nu prima.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. heb lange tijd metalen en silicone bakvormen gebruikt, ze voldeden beide niet, de metalen blikken vragen speciaal onderhoud en de silicone vormen zijn niet vormvast,
    een jaar geleden kocht ik in een Delhaize winkel een aantal bakvormen gemaakt van aardewerk,aan de buitenzijde rood geƫmailleerd en aan de binnenzijde een donkere antiaanbaklaag. Prima resultaten.
    Ze vragen geen onderhoud, moeten niet ingevet worden en moeten niet gereinigd worden. De afmeting is geschikt voor het bakken van 2 broden op basis van 800 gr bloem/meel

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Hoi levine als ik allebei je boeken heb en ik wil de chicago vorm kopen welke heb ik dan het meest aan?
    Die van 21cm of 25cm?

    BeantwoordenVerwijderen