Pagina's

13 december 2009

Kerstbrood met marsepein

Kerstbrood met marsepein

Dit is 1 van de broden die ik voor het "Kerststol event" voor de collega's van mijn echtgenoot heb gebakken. Het event was wederom een groot succes en dit brood was als eerste verdwenen. 1 van de proevers mailde dat het zo lekker was dat hij per ongeluk een stukje van zijn duim erbij op gegeten had ......(lijkt me nou weer niet lekker, maar ik beschouw het als een compliment).

Als vulling heb ik "Luxury mixed fruit, soaked in rum" gebruikt. Ik kocht het - tezamen met allerlei andere lekkere dingen - bij Kelly's Expat Shopping in Den Haag. Je kunt er ook online winkelen, altijd handig voor als je niet in de buurt woont. Je kunt natuurlijk ook zelf de rozijnen eerst in rum, cognac of vieux laten wellen of - als je geen drank wilt gebruiken - in sinaasappelsap. Dep de rozijnen eerst goed droog voordat je ze gaan gebruiken.

Luxury Mixed Fruit

Marsepein is verkrijgbaar bij notenkramen en bij de groothandel, bijvoorbeeld de Sligro/Ven. Het kan uitstekend vervangen worden door met wat ei aangemaakte amandelspijs.

Ik heb het brood in een brede bakvorm van 25 x 15 cm gebakken, maar het kan ook in een iets langere en smallere bakvorm of direct op een bakplaat in de vorm van een stol gebakken worden.

Kerstbrood met marsepein

Deeg:
  • 375 gram tarwebloem
  • 50 gram suiker
  • 7 gram droge gist
  • ½ theelepel kaneel
  • ¼ theelepel gemberpoeder
  • 1/8 theelepel piment
  • mespunt nootmuskaat
  • mespunt gemalen anijs
  • 50 gram gesmolten boter, afgekoeld tot lauw
  • 160 gram (volle) melk, lauwwarm
  • 1 groot ei, losgeklopt
  • 7 gram zout
Vulling:
  • 75 gram blauwe rozijnen
  • 75 gram gele rozijnen
  • ± 60 ml rum, cognac, vieux of sinaasappelsap
  • 25 gram gekonfijte sinaasappelschil, in stukjes (oranjesnippers)
  • 50 gram bigareaux, in stukjes
  • 50 gram amandelen, grof gehakt
  • 300 – 400 gram marsepein (of amandelspijs, aangemaakt met wat ei)
Verder:
  • 1 ei, losgeklopt met 1 eetlepel melk
  • geschaafde amandelen
  • bakblik van ± 25 x 15 cm, ingevet
  • poedersuiker
Week de rozijnen in de drank of in het sinaasappelsap. Hoe langer hoe lekkerder!

Doe de tarwebloem, suiker, droge gist en de kruiden in de kom van de KitchenAid/standmixer of in een grote schaal als je het deeg met de hand wilt kneden. Roer met een pollepel door elkaar. Voeg de gesmolten boter, de melk en het ei toe en meng er met een pollepel doorheen. Kneed met de deeghaak of met de hand in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg. Voeg halverwege het kneden het zout toe. Voeg nog wat tarwebloem toe als het deeg te nat is of wat lauwwarme melk als het deeg te droog is.

1e rijs:
Doe het deeg in een licht met olie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn. Laat afgedekt in ongeveer 1 uur tot dubbel volume rijzen.

Vulling:
Meng intussen voor de vulling de goed droog gedepte rozijnen, oranjesnippers, bigareaux en de amandelen in een schaaltje door elkaar.

Stort het deeg op een met wat olie ingevette werkplek en rol met een deegroller uit tot een lap ter grootte van een A4. Verdeel 1/3 van de vulling over de deeglap, laat de randen vrij. Vouw de linkerkant van het deeg tot net over het midden, doe dat ook met de rechterkant. De deegranden overlappen elkaar nu iets. Druk de naden met een deegroller (of met je vingers) dicht.
Draai het deeg en herhaal het uitrollen, vulling erover, vouwen en naden dichtdrukken nog twee keer. Kijk voor foto's van deze handeling bij het recept voor de Kerststol met marsepein.

Laat het deeg afgedekt ± 15 minuten rusten voor je verder gaat.

Vormen:
Rol het deeg uit tot een rechthoek, even breed als het bakblik. Bestrijk het deeg met wat losgeklopt ei. Vorm de marsepein tot een rol en leg die op het deeg. Rol het deeg samen met de marsepein op en knijp de ondernaad en zijnaden dicht. Leg het deeg met de naad naar beneden in het bakblik.

Kerstbrood met marsepein3

2e rijs:
Dek het deeg af met ingevet plastic folie en laat op kamertemperatuur in ± 1 uur tot bijna dubbel volume rijzen.

Verwarm intussen de oven voor op 180 – 190 °C.

Bestrijk het brood met losgeklopt ei en bestrooi met geschaafde amandelen.

Kerstbrood met marsepein

Bakken:
Bak het brood in 35 – 40 minuten gaar en bruin. De 1e 20 minuten onderin de oven, daarna in het midden van de oven. Dek zonodig na ± 30 minuten af met aluminiumfolie. Leg de stol na het bakken op een rooster en laat afkoelen. Voor het serveren bestrooien met poedersuiker.

Meer kerststollen:
- Amandelkerststol
- Kerststolletjes
- Kerststol van mrs. Kostyra
- Kerststol met marsepein
- Kerststol, kerstbroodjes of kerstrolletjes
- Kerststol of krans met amandelspijs
- Kerststol met gekonfijte citroenschil
- Kerststol met 'rumrozijnen' en kaneel
- Kerststol met fruitmix, geraspte sinaasappelschil en kardemom
- Pandoro di Verona (Italiaans kerstbrood)
- Panettone

Eet smakelijk!

4 opmerkingen:

  1. That looks lovely Arden! I don't have my blog anymore but I still read yours when I get time. Maybe I should make Kerststol this year - if I do I will make your recipe :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een leuke blog!
    Ik bak vaak brood,vind vaak dat
    er niet zo veel mensen die hetzelfde hobby hebben. Maar nu dat je blog ontdekt! Wat een verrasing!

    Camay

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Arden, ik heb vandaag een kerststol gemaakt, gebaseerd op dit recept. Heb i.p.v. bigarreaux, cranberries met kersensmaak gebruikt.
    Heb hem nog niet geproefd, maar hij zag er lekker uit (foto op mijn nog bescheiden blogje te zien).
    Fijne feestdagen en bedankt weer voor de lawine aan stolrecepten :-)

    Monique

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ha Arden,

    Dit kerstbrood was weer een topper!
    Een waar pronkstuk tijdens het kerstontbijt.
    Bedankt!

    Groetjes, Rian

    BeantwoordenVerwijderen