Pagina's

04 april 2010

Mijn nieuwe oven: de Rofco B30

Afgelopen vrijdag, 2 april, was het dan eindelijk zover. Mijn nieuwe oven, de Rofco B30, werd afgeleverd. Deze oven heeft 3 bakvlakken van 48 x 48 cm van chamottesteen. De totale bakcapaciteit is 12 broden van 850 gram of 18 kleinere. De oven heeft 2 dampsleutels. Het is mogelijk ook alleen het bovenste bakvlak te verwarmen als je niet zoveel in 1 keer wilt bakken.

Rofco B30
De plek waar hij moet komen te staan was al leeggemaakt

Rofco B30
Op de afgesproken tijd kwam Micha van de firma Rofco met een bestelbus voorrijden


Rofco B30
De B30 weegt 78 kilo

Rofco B30
Een extra paar handen om mee te helpen tillen was daarom wel handig

Rofco B30
De laatste meters en dan ......

Rofco B30
over de drempel en naar rechts zo de keuken in

Rofco B30
Tada ......... daar staat ie dan

Rofco B30
Nog even de beschermfolie verwijderen .......

Rofco B30
en de oven is bijna klaar voor gebruik

Volgens mijn echtgenoot heeft de oven een soort van jaren 50 retro look

Rofco B30
Eerst de oven zo'n 2 uur op 250 ºC aangezet om het nog aanwezige vocht te laten verdampen en schoon te branden (dampsleutels open en van tijd tot tijd ook de deur even open gedaan) .
In die tijd heeft kregen we een zeer uitgebreide uitleg van Micha.

Nadat ook de bakplaten twee keer waren ingebrand was het tijd voor de 1e broden.
Op donderdagavond had ik daarvoor al een voordeeg (poolish) klaargemaakt.

Rofco B30
Het deeg heb ik laten rijzen in mijn nieuwe rijsmandjes en vlak voordat de broden de oven in gingen voorzichtig op schietplankjes "gekieperd" en met een scherp mes ingesneden. Vervolgens de broden in de op 230 ºC voorverwarmde oven geschoven en de wanden met water besproeid.
Door het kijkglas kon ik het deeg in de gaten houden.
Na zo'n 8 minuten begonnen de broden te kleuren en dat was het moment dat de temperatuur naar 50 ºC terug gedraaid kon worden. De broden worden verder bruin en gaar gebakken op de hitte van de stenen. De laatste 5 minuten heb ik de dampsleutels open gezet. De totale baktijd voor deze kleine broden (485 gram deeg per brood) was 30 minuten.

Rofco B30
Net uit de oven en de korsten knisperden en knasperden dat het een lieve lust was

Rofco B30
Zien ze er niet mooi rustiek uit?

Rofco B30
Gisteren onze weekendbolletjes volgens beproefd recept gemaakt. Op de bijbehorende en op maat gemaakte bakplaten van 47 x 47 cm passen met gemak 25 bolletjes van 65 gram. In 1 keer kan ik dus 75! bolletjes bakken.

Rofco B30
Het handige van de B30 is dat je ook alleen het bovenste bakvlak kunt verwarmen als je niet zoveel in 1 keer wilt bakken

Rofco B30
Eerst zo'n 8 minuten op 210 ºC en daarna de temperatuur teruggedraaid naar 50 ºC. Laatste 4 minuten dampsleutels open. Totale baktijd ± 20 minuten.

Rofco B30

Conclusie: de Rofco en ik zijn nu al vriendjes. Wat een geweldige oven!
Het is heel anders bakken dan in mijn gewone oven met boven- en onderwarmte of hete lucht. Het zal even wennen zijn, maar de eerste bakresultaten mogen er zijn!

Ik ben er niet 1/2 blij mee, ik ben er niet 3/4 blij mee, maar ik ben er helemaal blij mee :-).

33 opmerkingen:

  1. Wow, die oven en jouw broden zien er super uit!
    Is dit de kleinste maat oven of bestaat er nog een slagje kleiner?
    Want waar laat je die gebakte broden, deels in de vriezer misschien?
    Mocht ik ooit een grotere keuken kunnen krijgen, dan staat zo'n oven ook nog op mijn verlanglijstje :-)
    Veel bakplezier gewenst!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Arden hoor ik hier de loftrompet :-)

    Heel veel plezier met je nieuwe oven !

    En monigue je kunt kijken op de site van rofco www.rofco.be dan zie je diverse modelletjes .

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Arden van harte met je nieuwe aanwinst, de eerste bak-resultaten zien er prima uit. Nog veel plezier met je Rofco. Groetjes Wil V

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Gefeliciteerd met je nieuwe keuekenmaatje! Ik ben (on)gepast jalours. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. hoi Arden, wat leuk dat je nu je mooie oven hebt. jammer dat er geen geurknop op de Mac zit! maar nu genieten we ook volop mee. ik ben benieuwd wat voor lekkers je er allemaal uit zult toveren. heel veel plezier ermee!
    groeten, Tonia

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Gefeliciteerd met je oven, Arden. Maar ik maak me toch een beetje zorgen om ons achterblijvers. Ik heb het idee dat je nu een professional bent geworden en ons amateurs ver achter je zult laten. Zoals je zelf zegt gaat het heel anders in deze oven. Tot nu toe klopten je recepten altijd maar voortaan.....? Hoe zit dat met baktijden en hitte?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dat is een prachtige oven waar je jarenlang plezier van hebt.
    Heel veel geluk met dit mooie apparaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Van harte gefeliciteerd met je nieuwe vriendin en dat nog wel op de verjaardag van onze dochter ;-). Wat een prachtige broden haal je er uit, schitterend.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ha Levine, Als iemand zo'n oven waard is, dan ben jij het!!!
    Geniet er maar lekker van, het is je gegund.
    Groejes, Rian

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @Allemaal: geen zorgen over de recepten die nog komen gaan, ik blijf gewoon recepten plaatsen met de werkwijze voor een gewone oven, want die heb ik immers ook nog steeds.

    Wat ik ook ga doen is workshops broodbakken bij mij thuis geven want nu heb ik een oven die groot genoeg is om meerdere broden (12 - 16) tegelijk in te bakken. Alle recepten die ik ga gebruiken zijn ook te maken in een gewone oven. Over een tijdje volgen alle details hierover :-).

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hallo,

    Heel veel succes gewenst met uw/jullie nieuwe oven.
    Het (de bakartikelen) ziet er weer goed uit.

    groetjes van Hilda

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Een goede keus gedaan Arden,met je nieuwe ROFCO oven.De foto's van de eerste resultaten zien er veelbelovend uit.
    En je hebt er grootse plannen mee,wat betreft de voorgenomen workshops.
    Nogmaals heel veel plezier en succes gewenst
    Groetjes Cor.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Gefeliciteerd met uw oven een plaatje, mag ik u vragen is deze oven alleen geschikt voor het bakken van broden of ook voor taarten en biscuits?

    Alvast bedankt,
    groetjes Astrid

    BeantwoordenVerwijderen
  14. @Astrid: je kunt er van alles in bakken, dus ook taarten, cakes enz.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Van harte gefeliciteerd Arden. Ik hoop dat je er nog heel lang plezier van zult hebben.

    Groetjes johuls

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Proficiat met je aanwinst. Je enthousiasme werkt aanstekelijk. Snel weer baktijd!

    Groetjes,
    Jelle

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Hartelijk gefeliciteerd met je nieuwe aanwinst, Arden
    Dat je er maar lang veel plezier aan mag beleven.

    Groetjes, Iris.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Arden, al een paar keer de reportage bekeken. Helemaal geweldig!!! Geniet ervan. Prachtige broden ook weer.

    Groeten, Marianne.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Geweldig Arden; ik benijd je maar met deze oven komt jouw talent pas echt goed tot zijn recht.
    Je hebt het verdiend en geniet er maar lekker schaamteloos van!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Prachtig, wat een oven!
    Ik neem aan dat het op je site komt te staan wanneer je workshops gaat geven? Lijkt me namelijk erg leuk om aan mee te doen!

    BeantwoordenVerwijderen
  21. @Yvonne: uiteraard komt er een uitgebreid bericht over de workshops op mijn blog :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Zooooo! Indrukwekkend hoor! Mooi dat je alleen de bovenste gedeelte kan gebruiken, en ook dat je er cake en zo in kan bakken, en niet alleen brood. Zijn chamotte stenen hetzelfde als “quarry tiles”? Duurt het lang om de oven voor te verwarmen en de stenen heet te krijgen? En waar precies is het kijkraampje? Heel veel bak plezier ervan!!!

    Als ik dichterbij had gewoond, kwam ik zeker je workshops volgen! Wie weet, mocht ik in Ned op vakantie zijn, kan ik alsnog langs komen :o)

    Groetjes,
    Hanaâ

    BeantwoordenVerwijderen
  23. lol, wat doe je met 75 broodjes???
    Of kan je er ook andere dingen in bakken of grillen??
    Anke

    BeantwoordenVerwijderen
  24. @Anke: nou opeten bijvoorbeeld :-), of verkopen of weggeven of je collega's blij mee maken of de deelnemers aan mijn broodbakcursussen laten proeven. Je kunt er van alles in bakken, ook ovenschotels, maar ook 6 appeltaarten tegelijk. Grillen helaas niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Wat een mooie oven! Als hobby-bakker ben ik erg jaloers op je. Kun je aangeven wat zo'n oven ongeveer kost? Op de site van Rofco staan geen prijzen vermeld. Veel bakplezier toegewenst!

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Gaaf hoor! Zulke broden wil ik ook leren maken! Jammer genoeg zit de cursus voor juni bij Oldenhof vol. Ik hoop dat je later dit jaar nog een keer komt.

    Wil je met ons delen wat zo'n oventje ongeveer kost? De kleine varianten zijn ook leuk en als ik echt geleerd heb hoe ik een brood moet maken ben ik geïnteresseerd in zo'n oventje.

    Groet,
    Erik

    BeantwoordenVerwijderen
  27. @Erik, ik ga vanaf nu ook broodbakcursussen geven bij mij thuis. Info komt binnenkort op mijn weblog. Je kunt me ook een mail sturen als je nu al info wilt (zie e-mailadres linksboven). Enne, wil je de Rofco geen ovenTJE noemen? Dat is een belediging hoor, haha.

    @Erik en anoniem: ik weet geen prijzen van de andere modellen, de B30 die ik heb kost 1650 euro.

    BeantwoordenVerwijderen
  28. hoi Arden,

    waauw, lijkt me super zo'n oven. Ik vermoed echter dat die grondig boven mijn budget gaat.
    Ik had nog nooit van een pizzasteen gehoord, maar het lijkt me wel een goede tussenoplossing. Ben/was je nog steeds tevreden van de pizza-steen van 3-2-1-pizza? Zette je daar ook de broodvormen op of gebruikte je die enkel voor losse broden?

    nog een prettig weekend

    BeantwoordenVerwijderen
  29. @Vera: het is ook een super oven :-). Ik ben nog steeds tevreden met de pizzastaan van 3-2-1 pizza. Ik gebruik(te) hem meestal voor vloerbroden (loose broden), maar je kunt er ook broodvormen op zeten.
    Je kunt bij mij een workshop volgen en zelf bakken in de Rofco. Zie het bericht d.d. 2 juni 2010 op mijn weblog.

    BeantwoordenVerwijderen
  30. beste arden,ziet er geweldig uit!
    ben jaloers !heb je ook een deeg machiene?want met 8 a9 kilo deeg stoeien is niet niks

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Ik heb verschillende deegkneders: een KitchenAid heavy duty (1.5 kilo deeg), een Bear Teddy Varimixer (2.5 kilo deeg) en een Rofco kneder (4 kilo deeg). Zo kom ik een heel end :-).

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Wauw! In een woord geweldig! Wat is de oven groot zeg, wat zal jij weer lekker kunnen bakken zeg! Geniet ervan.

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Uhhh Fiona, je reageert op een bericht van bijna 5 jaar geleden .... ;-).

    BeantwoordenVerwijderen