Pagina's

31 juli 2009

Supersnel toetje: yoghurt met lemon curd en frambozen

Yoghurt met Lemon curd en frambozen

Dit snelle en superlekkere toetje maakte ik een tijdje geleden voor het eerst. Mijn dochter had ons uitgenodigd om te komen eten in haar nieuwe huis. Ze zat nog midden in de verhuizing, ze had alleen tijd voor het hoofdgerecht, het toetje mocht mams maken. Het viel zo in de smaak dat we - zowel dochterlief als ik - het nog regelmatig maken.

Yoghurt met lemon curd en frambozen
  • ½ liter Griekse yoghurt
  • ± 6 volle eetlepels lemon curd
  • 2 bakjes frambozen
Schep de lemon curd door de yoghurt. Verdeel over 4 dessertschaaltjes en garneer met de frambozen. Strooi er eventueel nog wat poedersuiker over en serveer meteen.

Het hoofdgerecht was trouwens ook heel erg lekker: gebakken vis in serranoham met salie-citroen-botersaus en daarbij gekookte nieuwe aardappeltjes in de schil. Complimenten voor mijn dochter!

Vis in serranoham met salie-citroen-botersaus

Eet smakelijk!

30 juli 2009

Varkensvlees met zoet-zure saus

Varkensvlees met zoet-zuur saus

Bijna alles in 1 pan, alleen de rijst voor erbij moet je nog even apart koken. Lekker, makkelijk en snel klaar.

Varkensvlees met zoet-zure saus
  • 1 klein blikje ananastukjes, sap opgevangen
  • 60 ml water
  • 30 ml/2 eetlepels (rijst)azijn
  • 30 ml/2 eetlepels Chinese sojasaus (geen ketjap)
  • 15 ml/1 eetlepel vloeibare gula djawa (palmsuiker) of bruine basterdsuiker
  • 15 ml/1 eetlepel zoete chilisaus
  • 1 eetlepel maizena
  • 450 gram varkenshaas, in plakjes
  • 2 eetlepels arachide of zonnebloemolie
  • 6 bosuitjes, in ringetjes
  • 1 gele paprika, in schuine stukjes
  • 1 rode paprika, in schuine stukjes
  • 150 gram peultjes, afgehaald
Roer ananassap (± 80 ml), water, azijn, sojasaus, gula djawa, chilisaus en maizena door elkaar tot een sausje.

Laat een wok gloeiend heet worden. Voeg 1 eetlepel arachideolie toe en laat heet worden. Voeg het vlees toe, roerbak 3 - 4 minuten en haal uit de pan. Verhit nog een eetlepel olie en roerbak de bosuitjes, gele en rode paprika en de peultjes ± 5 minuten (de groente moet knapperig blijven). Voeg het vlees en de ananastukjes toe en roer door elkaar. Voeg het sausje toe en laat al omscheppend binden.

Serveer er rijst bij.

29 juli 2009

Kersencake met kaneel

Kersencake met kaneel

Kersencake met kaneel
Recept printen

Cake:
  • 140 gram zelfrijzend bakmeel
  • ½ theelepel kaneel
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • snufje zout
  • 1 groot ei, los geklopt
  • 60 ml melk
  • 85 gram ongezouten roomboter, gesmolten
  • 350 gram verse kersen, ontpit
Bovenlaag:
  • 25 gram patentbloem
  • ¼ theelepel kaneel
  • 25 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 25 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur en in kleine stukjes
Verder:
  • vierkante of ronde bakvorm van 20 cm, ingevet
  • poedersuiker om te bestrooien
Verwarm de oven voor op 180 °C.

Doe de ingrediënten voor de bovenlaag in een kleine kom. Wrijf met je vingers de boter erdoor tot een kruimelig geheel. Dit kan ook in een kleine foodprocessor gedaan worden. Ik heb daarvoor de kleinste kom van mijn Magimix gebruikt. Zet apart tot gebruik.

Zeef het zelfrijzend bakmeel, kaneel, basterdsuiker en zout boven een kom. Maak een kuiltje in het midden en voeg het ei, melk en gesmolten boter toe. Mix vanuit het midden met een handmixer goed door elkaar tot een dik beslag. Verdeel het beslag over de bakvorm, strijk de bovenkant met de achterkant van een lepel glad.

Verdeel de ontpitte kersen over het beslag, duw ze er een klein beetje in.

Kersencake met kaneel

Strooi de bovenlaag over de kersen.

Kersencake met kaneel

Bak de cake in 30 - 35 minuten gaar. De cake is gaar als een in het midden gestoken prikker er droog uitkomt. Laat in de bakvorm afkoelen.

Kersencake met kaneel

Bestrooi voor het serveren met wat poedersuiker.

Kersencake met kaneel

Kersencake met kaneel

Eet smakelijk!

Bron: GoodFood

28 juli 2009

Clafoutis van Julia Child

Clafoutis met kersen van Julia Child

Clafoutis is een heerlijk Frans dessert. De ‘echte’ clafoutis wordt met kersen gemaakt, maar ander fruit, bijvoorbeeld abrikozen, pruimen, nectarines of perziken, kan ook gebruikt worden. Het beslag lijkt wat op pannenkoekenbeslag, het eindresultaat is een heerlijk toetje vol fruit met een zachte gestolde binnenkant. Het is geen custard en geen cake, maar er ergens tussenin. Ik heb de afgelopen tijd enkele recepten uitgeprobeerd en deze beviel me heel goed. Er wordt eerst een dun laagje beslag in het bakblik gegoten, dat vervolgens een minuut of 5 in de oven gaat om te stollen voordat de rest van de ingrediënten toegevoegd wordt. Gebruik geen springvorm, het beslag is daar te dun voor, maar een dichte lage bakvorm. Het recept vond ik op Cooking with Amy.

Deze clafoutis viel zo in de smaak dat ik geen kans kreeg om er meerdere foto's van te maken. Voor ik het wist was alles op!

Clafoutis met kersen van Julia Child
Recept printen

Beslag:
  • 300 ml (volle) melk
  • 65 gram suiker
  • 3 eieren
  • 1 eetlepel vanille extract
  • snuf zout
  • 70 gram patentbloem
Vulling:
  • 450 gram verse kersen, ontpit
  • 65 gram suiker
Verder:
  • poedersuiker, om te bestrooien
  • bakblik (geen springvorm), rond of vierkant van 20 – 22 cm, ingevet
Verwarm de oven voor op 180 °C.

Mix (met handmixer of garde) de melk, suiker, eieren, vanille extract, zout en bloem door elkaar.

Giet een dun laagje beslag (± 150 ml) in het bakblik. Zet het bakblik in het midden van de oven en laat het dunne laagje beslag in ongeveer 5 minuten stollen. Haal het bakblik uit de oven en verdeel de kersen over de bodem. Bestrooi met de suiker en giet de rest van het beslag erover. Bak in nog 45 - 55 minuten gaar. De clafoutis is gaar als een in het midden gestoken prikker er schoon uitkomt. Bestrooi met poedersuiker en serveer warm.

Eet smakelijk!

27 juli 2009

Krentenbollen

Krentenbollen

Daar ben ik weer. Dat er de afgelopen anderhalve week op mijn blog geen berichten verschenen kwam doordat we in het buitenland vertoefden. Dit keer in Duitsland, in Berlijn om precies te zijn. We hadden eigenlijk geen vakantieplannen, maar "opeens" zaten we toch in het vliegtuig. We hebben ons daar prima vermaakt, onze geschiedenislessen weer opgehaald en lekker - en ook nog eens voor schappelijke bedragen - gegeten. Echt gewinkeld hebben we daar niet, maar natuurlijk heb ik wel wat dingen meegenomen. Onder andere twee broodbakboeken en een zakje Brotgewürz kruiden. Met die kruiden heb ik al eens lekkere broodjes gebakken. Het recept daarvoor is te vinden bij Koekje van eigen deeg. Die gaan dus weer in de herhaling.

Op de heenweg naar Berlijn had ik een paar krentenbollen meegenomen want een krentenbolletje gaat er altijd wel in. Lekker met een lik roomboter en happen maar. De bollen kunnen prima ingevroren worden. Handig om in voorraad te hebben! Je maakt er in een handomdraai rozijnenbollen van door de krenten te vervangen door rozijnen.

Krentenbollen (12 - 15 stuks)
  • 300 gram krenten
  • 450 gram tarwebloem
  • 6 gram droge gist
  • 25 gram suiker
  • 30 gram (volle) melkpoeder
  • 30 gram zachte ongezouten roomboter
  • 270 gram water, lauwwarm
  • 8 gram zout
  • ongezouten roomboter om de bollen mee te bestrijken na het bakken
Doe de krenten in een steelpan en voeg water toe tot de krenten net onderstaan. Breng aan de kook en zet het vuur uit. Laat de krenten in een vergiet uitlekken. Vouw een stuk keukenpapier dubbel en spreid de krenten daarover uit. Dep ze goed droog met een tweede stuk keukenpapier.

Deeg kneden in een standmixer/spiraalkneder: Doe alle ingrediënten, behalve de krenten, in de kom en kneed met de deeghaak in ± 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat, het mag nog iets aan de bodem plakken. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

Het deeg kan ook in de broodbakmachine gekneed worden: Kneed 10 - 15 minuten op bijvoorbeeld de pizzastand en volg het recept hieronder vanaf het toevoegen van de krenten en de 1e rijs.

Krenten toevoegen: Druk het deeg met je vingers of een deegroller op een licht met olie ingevette werkplek uit tot een rechthoek. Verdeel de helft van de krenten over de deeglap, laat de randen vrij. Vouw de linkerkant van het deeg tot net over het midden, doe dat ook met de rechterkant. De deegranden overlappen elkaar nu iets. Druk de naden dicht. Draai het deeg en herhaal het uitdrukken/-rollen. Verdeel de andere helft van de krenten erover, weer vouwen en naden dichtdrukken. Op deze manier worden de krenten mooi over het deeg verdeeld.

Krentenbollen

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom. Dek de kom af met een douchemuts of plasticfolie en laat het deeg in ± 1 uur in volume verdubbelen.

Vormen: Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek. Druk de lucht eruit en verdeel het met een deegsteker in 12 - 15 gelijke stukjes.

Krentenbollen

Bol de stukjes deeg op en laat ze ± 10 minuten afgedekt liggen.

Krentenbollen

Bol de bolletjes deeg nogmaals op. Leg ze ± 5 cm uit elkaar op een met een bakmatje/bakpapier beklede bakplaat (of verdeel ze over 2 bakplaten). Dek de bakplaat af met ingevet plasticfolie.

2e rijs: Laat de krentenbollen in ± 1 uur tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is goed als je er met een vinger op drukt, de afdruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.

Oven voorverwarmen: Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 200 ºC.

Bakken: Bak de krentenbollen in het midden van de oven in ± 15 minuten gaar en bruin. Bestrijk ze direct na het bakken met zachte roomboter. Laat ze op een rooster afkoelen. Bak - als je het deeg over twee bakplaten hebt verdeeld - de tweede bakplaat direct na de 1e. De krentenbollen kunnen goed ingevroren worden.

15 juli 2009

Havervlokkenbrood

Havervlokkenbrood

Een lekker broodje voor de dagelijkse lunch.

Havervlokkenbrood
  • 300 gram tarwebloem
  • 100 gram volkorenmeel
  • 100 gram kamutmeel (te vervangen door volkorenmeel)
  • 75 gram fijne havervlokken
  • 6 gram droge gist
  • 20 gram (volle) melkpoeder
  • 20 gram zonnebloemolie
  • 30 gram golden syrup (te vervangen door honing)
  • 345 gram water, lauwwarm
  • 10 gram zout
Deeg kneden in standmixer: Doe alle ingrediënten, behalve het zout, in de kom van de KitchenAid/standmixer. Meng met de platte klopper of een houten lepel door elkaar en kneed vervolgens met de deeghaak in ± 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat.

Het deeg kan ook in de broodbakmachine gemaakt worden: kneed 10 - 15 minuten op bijvoorbeeld de pizzastand en volg het recept hieronder vanaf de 1e rijs.

1e rijs: Vet een kom in met wat olie en leg het deeg hierin, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Laat afgedekt in 60 - 90 minuten tot dubbel volume rijzen.

Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Sla het deeg door (= lucht eruit drukken, niet kneden) en vorm het tot een losse bal. Laat afgedekt 15 minuten liggen. Druk het deeg vervolgens met je vingers uit tot een ovaal en vorm er een batard van.

2e rijs: Leg het deeg op een met een bakmatje of bakpapier beklede bakplaat, dek af met ingevet plastic folie en laat het in ± 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met je vinger op drukt en het veert langzaam terug.

Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 º

Bakken: Bak het brood 20 minuten en verlaag dan de temperatuur naar 200 ºC. Bak in nog 15 - 20 minuten gaar en bruin (totale baktijd 35 - 40 minuten). Leg het brood direct op een rooster en laat het volledig afkoelen voordat je het gaat snijden.

09 juli 2009

Varkenshaas in soja-/hoisinsaus

Varkenshaas in soja-/hoisinsaus

Zorg ervoor dat als je dit gerecht gaat klaarmaken alles voorgesneden klaar staat, dan kan je snel werken. De waterkastanjes geven er een lekkere "crunch" aan.

Varkenshaas in soja-/hoisinsaus
Recept printen
  • 450 gram varkenshaas, in reepjes
Marinade:
  • 2 theelepels maizena
  • 1 ½ eetlepel Chinese sojasaus
Sausje:
  • 2 theelepels maizena
  • 4 eetlepels Chinese sojasaus
  • 60 ml water
  • 4 theelepels hoisinsaus *
Verder:
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 eetlepel arachideolie
  • 250 gram champignons, in plakjes
  • 4 bosuitjes, in ringetjes
  • 1 klein blik waterkastanjes, in schijfjes * (optioneel)
  • 3 teentjes knoflook, fijn gehakt
  • 2 theelepels verse gember, fijngehakt
  • ¼ - ½ theelepel chilipeper uit de molen
  • 2 eetlepels vers geperst sinaasappelsap
* waterkastanjes en hoisinsaus zijn verkrijgbaar bij de toko/Aziatische winkel.

Maak de marinade door de maizena los te roeren met de sojasaus. Voeg de reepjes varkenshaas toe, roer goed om en laat ± 15 minuten staan.

Maak het sausje door de maizena los te roeren met de sojasaus, het water en de hoisin saus. Zet even apart.

Laat een wok gloeiend heet worden. Voeg de sesamolie en de arachideolie toe en laat heet worden. Voeg het vlees toe en roerbak 3 - 4 minuten. Voeg de champignons toe en schep om. Voeg vervolgens de bosuitjes, waterkastanjes, knoflook, gember en chilipepeper toe. Roerbak ± 2 minuten. Voeg het sausje toe en laat al omscheppend binden. Voeg als laatste het sinaasappelsap toe.

Serveren met rijst.

Eet smakelijk!

Nog een recept met hoisinsaus: Kip uit de wok met sinaasappel-hoisinsaus

08 juli 2009

Earl Grey Tea Rolls

Earl Grey Tea Rolls

Als vocht in deze broodjes wordt Earl Grey Thee gebruikt en dat geeft er samen met de geraspte limoenschil een aparte smaak aan. Lekker bij bijvoorbeeld een High Tea met hartig beleg erop. Maak er dan "1-haps" broodjes van, ter grootte van een golfbal. Of serveer ze in een groter formaat bij de lunch. Kortom: je kunt er alle kanten mee uit. Ook jam smaakt er prima op.

Earl Greay is een melange van zwarte thee, op smaak gebracht met bergamotlolie, gewonnen uit de schil van de vruchten van de citrusachtige bergamotplant.

Earl Grey Tea Rolls
  • 2 1-kops zakjes Earl Grey thee
  • 240 ml kokend water
  • 25 gram suiker
  • 7 gram droge gist
  • ± 345 gram tarwebloem
  • 25 gram zachte ongezouten roomboter
  • 7 gram zout
  • geraspte schil van 2 limoenen
Om te bestrijken:
  • zachte of gesmolten boter

Giet het kokende water over de theezakjes en laat 15 minuten trekken. Haal de zakjes eruit (even uitknijpen) en laat de thee tot kamertemperatuur afkoelen.

Werkwijze deeg kneden in standmixer:
Doe de suiker en de gist in de kom en voeg de thee toe. Voeg 70 gram bloem toe en mix met de platte klopper tot een glad beslag. Voeg de boter, het zout, geraspte limoenschil en nog wat bloem toe. Mix 2 minuten. Voeg de resterende bloem in gedeelten toe. Kneed nu met de deeghaak in ± 10 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat. Voeg als het deeg te nat is nog wat bloem toe of als het te droog is nog wat water.

Vorm een bal van het deeg en leg de deeegbal in een licht met olie ingevette kom, dek af met plastic folie en laat tot dubbel volume rijzen (45 -60 minuten).

Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek en verdeel met een deegsteker in gelijke stukjes. Ik heb het deeg in 16 stukjes verdeeld van ± 37 gram. In het boek worden de bolletjes nog kleiner gemaakt, namelijk 32 stuks. Bol de stukjes deeg goed op.

Earl Grey Tea Rolls

Earl Grey Tea Rolls

Leg ze 2,5 cm uit elkaar op een met een bakmatje/bakpapier bekleedde bakplaat. Afdekken met ingevet plastic folie. Laat ze tot bijna dubbel volume rijzen in ± 1 uur.

Verwarm intussen de oven voor op 190 ºC. Bak de broodjes in 15 - 20 minuten gaar en bruin.
Bestrijk ze direct nadat ze uit de oven komen met boter. Af laten koelen op een rooster.

Earl Grey Tea Rolls


Bron: Bernard Clayton's Complete Book of Small Breads