Clafoutis is een heerlijk Frans dessert. De ‘echte’ clafoutis wordt met kersen gemaakt, maar ander fruit, bijvoorbeeld abrikozen, pruimen, nectarines of perziken, kan ook gebruikt worden. Het beslag lijkt wat op pannenkoekenbeslag, het eindresultaat is een heerlijk toetje vol fruit met een zachte gestolde binnenkant. Het is geen custard en geen cake, maar er ergens tussenin. Ik heb de afgelopen tijd enkele recepten uitgeprobeerd en deze beviel me heel goed. Er wordt eerst een dun laagje beslag in het bakblik gegoten, dat vervolgens een minuut of 5 in de oven gaat om te stollen voordat de rest van de ingrediĆ«nten toegevoegd wordt. Gebruik geen springvorm, het beslag is daar te dun voor, maar een dichte lage bakvorm. Het recept vond ik op Cooking with Amy.
Deze clafoutis viel zo in de smaak dat ik geen kans kreeg om er meerdere foto's van te maken. Voor ik het wist was alles op!
Clafoutis met kersen van Julia Child
Recept printen
Beslag:
- 300 ml (volle) melk
- 65 gram suiker
- 3 eieren
- 1 eetlepel vanille extract
- snuf zout
- 70 gram patentbloem
- 450 gram verse kersen, ontpit
- 65 gram suiker
- poedersuiker, om te bestrooien
- bakblik (geen springvorm), rond of vierkant van 20 – 22 cm, ingevet
Mix (met handmixer of garde) de melk, suiker, eieren, vanille extract, zout en bloem door elkaar.
Giet een dun laagje beslag (± 150 ml) in het bakblik. Zet het bakblik in het midden van de oven en laat het dunne laagje beslag in ongeveer 5 minuten stollen. Haal het bakblik uit de oven en verdeel de kersen over de bodem. Bestrooi met de suiker en giet de rest van het beslag erover. Bak in nog 45 - 55 minuten gaar. De clafoutis is gaar als een in het midden gestoken prikker er schoon uitkomt. Bestrooi met poedersuiker en serveer warm.
Eet smakelijk!
Beste Arden. Schat jij in dat je deze clafoutis in kunt vriezen? (Het gewenste antwoord is: Ja)
BeantwoordenVerwijderenVriendlijke groet, Rijk
ik heb het gister avond gemaakt, met frambozen uit de vriezer, heerlijk!!
BeantwoordenVerwijderen