Afgelopen week bakte ik een aantal tijgerbroden: wit, lichtbruin en bolletjes. Op
Facebook plaatste ik al een aantal foto’s van deze broden en de verzoeken om het recept stroomden binnen ☺.
Het recept komt uit het Bakboek. De klassiekers: een zeer uitgebreid bakboek met veel recepten, duidelijke uitleg en veel -ook stap-voor-stap- foto’s. Een aanrader!
Hieronder mijn versie van het recept. Ik heb een aantal wijzigingen aangebracht, zo wordt in het boek verse gist gebruikt en iets minder water in het tijgerpapje. Voor het bruine tijgerbrood heb ik 300 gram volkorenmeel en 200 gram tarwebloem gebruikt. Ook de werkwijze van het deeg maken heb ik anders opgeschreven dan in het boek.
Wil je bolletjes maken verdun dan het tijgerpapje nog iets meer (voeg meer water toe), dan wordt de tijgering minder grof.
Tijgerbrood
Deeg:
- 500 gram tarwebloem
- 10 gram instant gist (boek: 25 gram verse gist)
- 8 gram zout
- 275 gram water, lauwwarm
- 75 gram ongezouten zachte roomboter
Tijgerpapje:
- 75 gram rijstemeel (te vervangen door rijstebloem)
- 65 gram water, lauwwarm (boek: 60 gram)
- 2 gram droge gist (boek: 6 gram verse gist)
- 2 gram suiker
- 4 gram zonnebloemolie (boek: arachideolie)
- 2 gram zout
Verder:
- 1 broodbakblik van ± 25 cm, ingevet (boek: 2 vormen van 18 cm)
- zonnebloemolie om werkplek en kom mee in te vetten
Werkwijze standmixer/spiraalkneder/broodbakmachine: Doe bloem, gist, zout en water in de kom. Kneed met de deeghaak in 3 tot 4 minuten tot een stevig deeg. Voeg de boter in klontjes toe en kneed in nog ± 10 minuten tot een soepel deeg. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in met zonnebloemolie, neem een bolletje van het deeg af en trek dat al ronddraaiend uit tot een vliesje. Als het deeg snel scheurt is het nog niet goed gekneed.
1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg 20 – 30 minuten op een warme plaats rijzen.
Tijgerpapje: Meng alle ingrediënten in een kommetje tot een papje en laat dit afgedekt rijzen.
Vormen: Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek, druk de lucht eruit, bol het licht op en laat afgedekt 20 minuten liggen. Vorm er dan een brood van: rol het deeg met een deegroller van links naar rechts uit tot een rechthoek. Vouw de rechterkant tot net over het midden van het deeg, doe hetzelfde met de linkerkant. Rol het deeg weer uit (zorg ervoor dat het niet breder wordt dan het bakblik). Rol het deeg vanaf de bovenkant stevig op en knijp de naad dicht. Leg het deeg met de naad naar beneden in het ingevette bakblik.
2e rijs: Laat het deeg afgedekt op een warme plaats ± 20 minuten rijzen. Roer de lucht uit het tijgerpapje en laat het verder rijzen.
Tijgerpapje aanbrengen: Smeer de bovenkant van het deeg met een kwastje in met het tijgerpapje.
Laat het deeg verder rijzen totdat het bijna in volume verdubbeld is.
Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 200 °C.
Bakken: Bak het brood in 35 – 40 minuten gaar en bruin.
Los het brood direct na het bakken uit de vorm en laat het afkoelen op een rooster.
Bakken in een Rofco oven: Verwarm de oven voor op 230 °C. Bak het brood ± 10 minuten en verlaag dan de temperatuur naar 50 °C. Bak het brood in nog 25 – 30 minuten gaar en bruin. Zet de laatste 10 minuten de dampsleuven open.