Pagina's

07 augustus 2007

Krentenbrood / Dutch Currant Bread

Krentenbrood / Dutch Currant Bread

Mijn echtgenoot eet iedere dag braaf de boterhammen op (tenminste dat denk ik .....) die ik hem besmeerd en wel in zijn lunchpakket meegeef. Hij heeft eigenlijk nooit klachten, maar de laatste tijd moppert hij wel eens: "ik krijg nooit meer van dat lekkere krentenbrood mee!"
Ach ja ..... het is inderdaad alweer een tijd geleden dat ik dat gebakken heb. Gisteren heb ik daarom maar weer eens een paar sneetjes versgebakken krentenbrood in zijn lunchpakket gedaan en ik weet niet of het daardoor kwam, maar 's avonds had hij een opmerkelijk goed humeur :-).

Krentenbrood
  • 475 gram tarwebloem
  • 6 gram instant gist
  • 20 gram suiker
  • 1 ¼ theelepel kaneel (optioneel)
  • 9 gram zout
  • 50 gram ei
  • 30 gram zachte ongezouten roomboter
  • 120 gram karnemelk
  • 135 gram water, kamertemperatuur
  • 300 gram krenten, geweld en goed drooggemaakt
  • broodbakblik van 29 x 12 x 8,5 cm of 30 x 10,5 x 8,5 cm, ingevet
Deeg kneden in standmixer/spiraalkneder/broodbakmachine: Doe alle ingrediënten voor het deeg behalve de krenten in de kom en kneed in 10 - 15 minuten tot een soepel en licht kleverig deeg. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Dek de kom af en laat het deeg 15 minuten rusten. Kneed er vervolgens (met de machine of met de hand) de krenten door.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met olie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af (met bv douchemuts) en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten in volume verdubbelen. Het deeg is goed als je er met een vinger in prikt en het gat blijft zichtbaar. 

Vormen: Laat het deeg uit de kom op de werkplek vallen (eventueel werkplek eerst met een klein beetje bloem bestrooien of heel licht met olie invetten). De mooie kant van het deeg ligt nu op het werkoppervlak. Druk de lucht uit het deeg en vorm het tot een bal door de zijkant van het deeg rondom naar het midden te vouwen. Draai de deegbal om en laat afgedekt ± 20 minuten rusten. 

Vorm er vervolgens een busbrood van, klik hier voor een filmpje of hier voor een fotoserie.

2e rijs: Dek het deeg af en laat het in 60 - 90 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is goed gerezen als je er met je vinger op drukt, de indruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert. 

Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 180 ºC (boven-/onderwarmte).

Bakken: Bak het brood in 35 - 40 minuten gaar en bruin. Leg er als de bovenkant te donker dreigt te worden een velletje aluminiumfolie over (na ± 20 minuten).

Los het brood direct uit het bakblik op een rooster en laat het volledig afkoelen voordat je het gaat snijden.

Krentenbrood / Dutch Currant Bread

35 opmerkingen:

  1. hm, eigenlijk best een goed idee, ik weet hier wel meer smachtende broodtrommeltjes, waaronder die van mijzelf.
    ga ik dit weekend gelijk maken, tesamen met de hartige broodjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Arden,

    Je moet vaker krentenbrood bakken, als je man ’s avonds zo goede humeur heeft. :-)
    We zijn ook gek op krentenbrood. De vorige keer heb ik de krenten vervangen door een mengsel van gehakte amandelen en gedroogde vijven. En het was verrukkelijk!

    Ik heb je weblog goed bekeken en ziet er goed uit. Wat kan je brood bakken!!!! Ongelofelijk! Just keep going!!
    Leuk dat je dochter weer thuis is. Geniet ervan!

    Groetjes,
    Gabriella
    (www.gabriellaskeuken.blogspot.com)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. I just made this currant bread and it is a great success! I love it so much -- have written about it and linked to you from my blog. Thanks so much for the recipe. I'm eager to try more.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een superrecept!
    In ons gezin met pubers "leefde" dit brood maar 1 dag.Een toppertje dus. Bedankt Arden!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Great recipe. I found "Dutch currant bread" here in New Zealand, where there appear to be a lot of Dutch settlers. I wonder why so many Dutch people come here? I have met at least a dozen people from Netherlands since I have been coming to NZ the last few years. Many still have their accents so this is not a migration from a hundred years ago. They came fairly recently--1950s, 60s, and still later.
    In any case, it is a great thing because I love Dutch things. I try to get to Netherlands every year to enjoy the country and to see friends. Now I am going to make the currant bread!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi- bedankt hiervoor. Had net Krentebrood gebakken en een amerikaanse vriendin wilde het recept. Nu hoef ik het niet te vertalen:-) Heb je ooit krentebollen gemaakt? Ik vraag me al zo lang af hoe je die zacht kunt houden zoals uit de winkel ipv dat het harde broodjes worden? Ik woon in het buitenland en heb soms zo'n zin in een zacht krentebolletje. Als je een recept hebt zou dat leuk zijn voor de blog. Nu ga ik snel verder snuffelen hier. Er staan zoveel lekkere dingen!
    Anneloes

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Anneloes: ik maak regelmatig krentenbollen. Er staan 2 recepten op mijn weblog.
    1. Krentenbollen: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2009/07/krentenbollen.html
    2. Rozijnen-krentenbollen: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2006/10/rozijnen-krentenbollen.html

    Succes met bakken :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. HEEL hartelijk bedankt- Ik had dus duidelijk nog niet lang genoeg rondgesnuffeld op je blog. Ik ga allebei de recepten proberen & nog veel meer van dit blog! Wij wonen in Egypte en missen soms de nederlandse bakker zo. Ik heb een broodbakmachine maar nooit zulke goede resultaten mee gehaald. Mijn krentenbrood van vanmiddag is prima gelukt (was een ander recept) en heb helemaal zin om vaker te bakken.
    Bedankt en fijne pasen gewenst.
    Anneloes

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Vandaag voor het eerst dit krentenbrood geprobeerd. En meteen maar een rolletje spijs er in gedaan.
    Dat had ik beter niet kunnen doen, want nu willen ze hier in huis niets anders meer eten... ;-)

    Ik ben helemaal verslaafd aan je recepten, Arden, ook je broodjes met polenta zijn hier in huis een grote hit.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Op oudjaarsdag dit recept voor krentenbrood gemaakt.
    Ik heb in plaats van bloem, 200 gr roggemeel en 300 gr tarwemeel gebruikt. Verder heb ik het recept gevolgd.
    Het resultaat was prachtig en geweldig lekker!
    Mijn vrouw, die erg graag oliebollen eet, heeft de bollen laten staan voor dit krentenbrood.
    Bedankt voor het recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Waarom leg je het deeg in een met olie ingevette kom en zorg je dat alle kanten met olie bedekt zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Dan plakt het deeg niet aan de kom als je het eruit haalt na de 1e rijs. 1 x keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn: dan droogt het deeg niet uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hai Levine,

    Vandaag maakte ik dit lekkere krentenbrood voor de tweede keer. Afgezien van het "losprobleem", waar ik nog steeds niet helemaal uit ben, was ik ook nu weer verbaasd over de bleke zijkanten en onderkant van het brood: het is wel gaar maar zacht, zonder bruine korst. (De bovenkant is wel mooi bruin en krokant). Ik dacht bij het eerste brood dat dat mogelijk kwam door de boter waarmee ik het blik had ingesmeerd, maar nu ik het weer met zonnebloemolie heb gedaan, heb ik dus hetzelfde effekt. Bij het brood met pompoenpitten en het volkoren-semolinabrood, die ik in dezelfde (oldenhof-gaatjes)vorm bak, krijg ik wel een krokante zij- en onderkant. Snap jij dit?

    BeantwoordenVerwijderen
  14. ik heb jou brood verandert in broodjes, ze zijn heel lekker! bedankt...
    later kwam ik achter dat er ook en recept voor rozijnen en krentenbollen bestaat...maar, ze verschillen niet veel van elkaar.

    Groetjes, B.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Apetito: dat kan heel makkelijk, doe ik ook weleens :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik heb een recept voor noten-vijgenbrood op mijn blog geplaatst, dat geinspireerd is door jouw recept voor krentenbrood. Ik heb dit gemeld op mijn blog. Ik hoop dat dit zo oké is.
    De link naar het recept is: http://spaarcentjekookt.blogspot.nl/2013/01/noten-vijgenbrood.html

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Als er geen karnemelk in de buurt is hoe kan dit vervangen worden?

    (Ik heb hier in Zweden geen karnemelk)

    BeantwoordenVerwijderen
  18. @Roel: je kunt ook gewone melk gebruiken of zelf "zure" melk maken. Hoe je dat doet staat beschreven in dit recept http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2009/09/appelcake.html

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Kan ik dit deze krentenbrood ook in bbm (Panasonic) maken met dezelfde verhouding aan ingredienten?

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ik denk dat de hoeveelheid te veel is voor de Panasonic. Het is een groot brood.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Hi levine,

    I love your website as it contains a lot of good quality info.
    I left Holland 44 years ago and just saw your recipe for "KrenteBrood".

    It would seem that even the Dutch are "tightening their Belts" as the Krentebrood that you display is "Just not what I'm used to".

    We always got Krentebrood made in Bunschoten/Spakenburg which contained about 50% dried "Krenten & Rozijnen".

    As we used to declare as kids: "To find the fruit in the Krentebrood displayed, we would need a "Fiets" to get to the next bit of fruit.

    All the same, the krentebrood displayed contains about 200% more fruit than when we buy the Australian version locally here.

    Good luck with your websire and keep up the good work.

    P.S. - I am looking for a recipe of tradirional "RoggeBrood".
    In my day, this was a square brick of moist rye sliced very thinly and wroppaed in alfoil.

    Cheers,

    Ton Lagerweij
    tonlag123@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  22. @Sheila: je kunt "zure melk" maken door 105 ml karnemelk aan te vullen met 15 ml citroensap. Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Dit brood nu voor de vierde keer gemaakt en steeds loop ik tegen hetzelfde probleem aan. Het deeg is zo plakkerig dat het wel kauwgom lijkt. Dit werkt niet prettig en het brood laat zich zo ook niet vormen. Mijn kinderen vinden het steeds erg lekker, maar ik heb het gevoel dat het nog wel luchtiger kan. Ik maak het in de bbm. Ik gebruik minder vocht, dan in het recept aangegeven, want ik meet af in een maatbeker en als ik inhoud weeg is dat altijd minder. Is het deeg gewoon zo plakkerig of doe ik iets fout?

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Niet iedere bloem is hetzelfde. Waarschijnlijk gebruik je bloem die minder vocht aan kan. Volgende keer dus minder vocht gebruiken. Het is wel zo hoe meer vocht hoe luchtiger het brood kan worden. Maatbekers wijken vaak af, daarom is het beter om het vocht te wegen.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Henriette de Vries23 januari, 2015 19:22

    Hallo, heb je ook een recept voor krentenbrood zonder het ei en de (karne)melk ? Helaas heb ik voedselallergie en mag ik dat dus niet hebben. Toch zou ik wel graag eens een krentbrood willen maken !
    Mail: famrdevries@gmail.com.

    Dank je wel !

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Hoi Levine,

    Ik ben het krentenbrood weer eens aan het maken, maar nu met speltmeel als ik het deeg kneed blijft het tussen oliebollenmix en deeg hangen. Nu heb ik dat opgelost door meer speltbloem toe te voegen, maar ik ben benieuwd of jij hier ook nog tips hebt. Ik wil het suiker ook kunnen vervangen door accaciasiroop.

    Hartelijke groet,
    Wouter

    BeantwoordenVerwijderen
  27. @Wouter, als het deeg te nat/kleverig is dan kun je beter iets minder water gebruiken dan bloem toevoegen. Je kunt gerust de suiker vervangen door accaciastroop. Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Erg lekker! Van genoten. Vanavond bak ik dit brood nogmaals

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Hallo Levine,

    Ik heb dit brood nu 3x gemaakt maat het is erg droog na het bakken. Terwijl het net niet nat meer wordt gevormd want blijft vrij nat als ik de hoeveelheden vocht aan houd.
    Ik volg helemaal het recept. Kan jij me misschien helpen?
    Ik vroeg me wel af of de rozijnen niet eerst geweld moeten worden, dat die misschien de boosdoener zijn? Dat het vocht van het brood daar heen gaat?

    Ik hoop dat je me kunt helpen.
    Groeten, Rinus

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Beste Levine,

    Zou ik dit brood ook met een poolish kunnen maken? Ik denk dan aan een poolish met al het water met evenveel bloem (180 gram beide) en 1,5 gram gist. ik zou dan wel een deel van de bloem door Rogge en meel vervangen (15-20 gram elk).
    De volgende dag dan de rest toevoegen en ook weer 1,5 gram gist. Dus totaal 3 gram ipv 6 gram gist.
    Denk je dat dit mogelijk is?
    Alvast bedankt en groeten Jolanda

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Ik heb dit brood gebakken met speltbloem en het is ingezakt tijdens de twwede rijs
    Hoe kan dat

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen