Soms kom ik recepten tegen die ik
echt onmiddelijk wil maken. Dat lukt natuurlijk niet altijd, maar vandaag wel! Ik heb het hier over
Japanese Melon Pan, zoete broodjes die in Japan erg populair zijn. Het is een briocheachtig broodje bedekt met een laagje koekjesdeeg. Je moet wel een beetje van gefröbel houden als je ze wilt maken, maar tegen de tijd dat je halverwege bent heb je de slag te pakken.
Maak eerst het koekjesdeeg en laat dat in de koelkast opstijven terwijl je het brooddeeg maakt en laat rijzen (1e rijs). Het koekjesdeeg is erg zacht, als je het niet goed laat opstijven is het moeilijk uit te rollen zonder dat het overal aan blijft plakken.
Het zijn erg lekkere en vooral ook zoete broodjes. Lekker bij het ontbijt of een kopje thee/koffie. Je kunt ze zo eten of opensnijden en besmeren met wat boter en/of jam. De korst is licht knapperig en het broodje zelf is zacht en heeft een mooie structuur.
Het recept vond ik op de weblog
Happy Home Baking. Ik heb minder gist en minder vocht gebruikt en de werkwijze iets aangepast. De broodjes heb ik voor de 2e rijs verdeeld over 2 bakplaten en na elkaar gebakken.
Japanese Melon Pan (12 stuks)Recept printen (met foto's)Recept printen (zonder foto's)Koekjesdeeg - 80 gram ongezouten zachte roomboter
- 90 gram fijne kristalsuiker
- 80 gram ei, losgeklopt
- 200 gram patentbloem
- 2 gram bakpoeder
- ½ theelepel vanille extract
Broodjesdeeg- 300 gram tarwebloem
- 4 gram droge gist
- 35 gram fijne kristalsuiker
- 5 gram zout
- 6 gram (volle) melkpoeder
- 180 gram water, kamertemperatuur
- 30 gram ongezouten zachte roomboter
- fijne kristalsuiker om te garneren
Koekjesdeeg:Mix de boter en suiker in een standmixer of met een handmixer luchtig en lichtgeel. Voeg het losgeklopte ei in 3 gedeelten toe. Blijf na iedere toevoeging mixen totdat het ei volledig is opgenomen. Mix het vanille extract erdoor.
Zeef de patentbloem met het bakpoeder boven de kom en roer het voorzichtig met een spatel door het deeg.
Vet je handen in met wat olie en verdeel het deeg in 12 gelijke stukjes (± 36 gram). Leg op een bord en zet afgedekt in de koelkast om op te stijven (minimaal een half uur).
Broodjesdeeg:Werkwijze deeg maken in standmixer: roer de tarwebloem, suiker, melkpoeder en de gist door elkaar. Voeg het water toe en kneed met de deeghaak in ± 5 minuten tot een soepel deeg. Voeg dan het zout en de zachte boter in stukjes toe. Het lijkt nu een geweldige knoeiboel te worden, maar blijf kneden, de boter wordt dan opgenomen in het deeg. Kneed het deeg in nog ± 10 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat. Het deeg kan uiteraard ook in de broodbakmachine gemaakt worden. Kies een stand die gelijk begint met kneden en volg verder onderstaande beschrijving.
Doe het deeg in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, dek de kom af en laat het op kamertemperatuur in ± 1 uur tot dubbel volume rijzen.
Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek, verdeel het in 12 gelijke stukjes (± 46 gram) en maak er bolletjes van. Dek de bolletjes deeg af met plastic folie of een bakmatje terwijl je de broodjes vormt.
Links het koekjesdeeg, rechts het broodjesdeeg
Vet 2 velletjes plastic folie in met wat olie. Neem 1 bolletje koekjesdeeg uit de koelkast (laat de rest in de koelkast; neem er steeds 1 bolletje uit). Leg dit tussen de ingevette velletjes plastic folie en rol het met een deegroller uit tot een rondje.
Haal het bovenste velletje folie eraf.
Pak een deegbolletje, bol dit nog een keer op (als het goed opgebold is zie je aan de onderkant een mooie "naveltje") en leg het met de bovenkant (bolle kant) naar beneden op het koekjesdeeg.
Trek de zijkanten van het folie omhoog zodat het koekjesdeeg zich om het bolletje vouwt.
Duw het deeg voorzichtig vast tegen het deeg. Let erop dat de bodem niet bedekt wordt met koekjesdeeg, er moet ruimte zijn voor het deeg om te rijzen.
Doe wat suiker in een kommetje en rol de bovenkant van het bolletje door de suiker.
Herhaal dit met alle bolletjes en leg ze ± 4 cm uit elkaar op een bakplaat, de broodjes mogen niet tegen elkaar aan rijzen/bakken.
Kerf met de botte kant van een mes het koekjesdeeg voorzichtig in, niet tot op het brooddeeg insnijden. Je kunt ook een koekjessteker met een motiefje gebruiken.
Laat de broodjes afgedekt in ± 45 minuten tot
bijna dubbel volume rijzen.
Verwarm intussen de oven voor op 180 ºC.
Bak de broodjes in 15 - 20 minuten gaar en lichtbruin. Laat ze afkoelen op een rooster.
Eet smakelijk!