Een belangrijke tip over het laten rijzen van brooddeeg: in onderstaand recept, en ook in mijn overige recepten, staan rijstijden. Ik zet daar altijd ± of ongeveer voor. Ik kan namelijk niet voorspellen hoe lang het deeg bij een ander moet rijzen. De tijd in het recept is dan ook een indicatie. Hoe snel of langzaam deeg rijst hangt mede af van uiteraard de gebruikte hoeveelheid gist maar ook van de deegtemperatuur en de omgevingstemperatuur. Mijn recepten gaan uit van rijzen op kamertemperatuur en die is bij mij rond de 20 graden. Is bijvoorbeeld de omgevingstemperatuur waarop je het deeg laat rijzen warmer dan zal het deeg sneller rijzen (en andersom). Kijk dus naar en voel aan het deeg. Het deeg is altijd leidend en niet de tijden die in een recept staan! Als je deeg te lang laat rijzen, dan zal het inzakken. Bij de 1e rijs/bulkrijs is dan niet meteen een probleem (tenzij je het echt veel te lang hebt laten rijzen). Een te lange 2e rijs/vormrijs is wel een probleem: het deeg zakt in met als gevolg een plat en meestal ook een compact brood.
Broodjes met zoete aardappel (12 stuks)
Deeg:- 200 gram semola rimacinata
- 200 gram tarwebloem (bv Amerikaanse patentbloem/Patent Extra)
- 7 gram zout
- 5 gram instant gist
- 10 gram suiker
- 250 gram zoete aardappel, gaar gestoomd en gepureerd
- 100 gram volle melk
- 55 gram ei
- 60 gram zachte ongezouten roomboter, in blokjes
- bakplaat bekleed met bakpapier of bakmatje
- semola voor de bovenkant of gesmolten roomboter
1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met olie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten van het deeg met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af met ingevet plasticfolie of een douchemuts en laat het deeg op kamertemperatuur in 60 - 90 minuten in volume verdubbelen. Het deeg is goed als je er met een vinger in prikt en het gat zichtbaar blijft.
2e rijs: Dek de bolletjes af en laat ze in 60 - 90 minuten op kamertemperatuur tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is goed als je er met een vinger op duwt, de afdruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.
Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 °C (boven-/onderwarmte) of 200 °C (hete lucht).
Bakken: Bestrooi de bolletjes door een zeefje met semola. Je kunt dit ook achterwege laten en ze na het bakken met zachte/gesmolten boter bestrijken. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de bolletjes in 10 – 12 minuten goudbruin. Laat ze op een rooster afkoelen.
De bolletjes zijn na de 2e rijs en vlak voor het bakken bestrooid met semola |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten