Heerlijk brood met een prachtige donkere kleur, zie ook de foto van het kruim (foto staat onderaan het recept). Dat komt doordat ik de rode wintertarwe van Slaege heb gebruikt. Ik ben echt fan van dit volkorenmeel. Het kan veel water opnemen en heeft een heerlijke smaak. Het is duurder dan ander volkorenmeel maar het geld naar mijn mening echt waard. Het is online o.a. te koop bij de Zuidmolen, Baktotaal en Molenmeel Montferland.
Je kunt uiteraard ook ander volkorenmeel gebruiken, de kleur van het brood en het kruim zal dan iets lichter worden. Hou bij ander volkorenmeel in eerste instantie ± 15 gram water achter. Dit kan je, als het deeg toch te stevig is, tijdens het kneden nog toevoegen.
De meeste desembroden worden als vloerbrood gebakken. Desembrood wordt vaak geassocieerd met ambachtelijke en traditionele bakmethoden en daar hoort bakken direct op de ovenvloer zonder bakvorm bij. Dat gezegd hebbende, desembrood kan uiteraard ook in een bakblik worden gebakken. Soms vind ik dat handiger. Het brood is makkelijker te snijden omdat de korst zachter is, het formaat van alle boterhammen is gelijk, het formaat past beter in de vriezer en de boterhammen passen beter in een broodtrommeltje.
Er is wel een 'maar' aan het bakken van desembrood in een bakblik: het bakblik kan door het zuur uit de desem aangetast worden. Niet ieder bakblik is dus geschikt om desemdeeg in te laten rijzen en in te bakken. Het rijzen van desemdeeg duurt ook nog eens langer dan van gistbrood, het zuur uit de desem komt dus langer in contact met het bakblik. Ik loste dat op door alle kanten van het bakblik met bakpapier te bekleden voordat het deeg erin gaat. Of dat nou echt voldoende helpt om het bakblik en het deeg te beschermen weet ik eigenlijk niet. Daarom heb ik onlangs deze herbruikbare inleg voor bakblikken gekocht. Deze inleg past in bakblikken van 20 - 38 cm. Heel handig!
Als je meer wil weten over bakblikken en zuurdesem lees dan het artikel op de website van Bakkerij Rémon: (Zuur)desem(deeg) en bakvormen/bakplaten. Hoe zit dat?
Ik bak dit brood in een bakblik van 21 x 11 cm en ook in een bakblik van 21,5 x 13 cm. Voordeel van het bakblik van 21,5 x 13 cm is dat het extra hoge zijkanten heeft. Je kunt dus ook met een grotere hoeveelheid deeg in dit blik bakken zonder dat het deeg over de zijkanten gaat hangen tijdens het bakken. Het brood op de foto's is in het bakblik van 21,5 x 13 cm gebakken.
Nog een belangrijke tip over het laten rijzen van brooddeeg: in onderstaand recept, en ook in mijn overige recepten, staan rijstijden. Ik zet daar altijd ± of ongeveer voor. Ik kan namelijk niet voorspellen hoe lang het deeg bij een ander moet rijzen. De tijd in het recept is dan ook een indicatie. Hoe snel of langzaam deeg rijst hangt mede af van de gebruikte hoeveelheid desem maar ook van de activiteit/sterkte van de desem, de deegtemperatuur en de omgevingstemperatuur. Mijn recepten gaan uit van rijzen op kamertemperatuur en die is bij mij rond de 20 graden. Is bijvoorbeeld de omgevingstemperatuur waarop je het deeg laat rijzen hoger dan zal het deeg sneller rijzen (en andersom). Kijk dus naar en voel aan het deeg. Het deeg is altijd leidend en niet de tijden die in een recept staan! Als je deeg te lang laat rijzen, dan zal het inzakken.
Het recept voor dit brood is afkomstig van de website Cook til delicious. Hieronder staat mijn versie van dit heerlijke brood.
Door de maple syrup wordt het brood een beetje zoet. Wil je dat niet dan kun je de hoeveelheid halveren. In plaats van maple syrup kan ook golden syrup of honing worden gebruikt.
Volkoren desembrood met maple syrup en havervlokken
- 24 gram actieve desem, 100% hydratatie (roggedesem, volkoren tarwe desem of tarwebloemdesem)
- 39 gram water, 20 - 25 °C
- 72 gram volkorenmeel (rode wintertarwe van Slaege)
- 11 gram suiker of lichtbruine basterdsuiker
- 60 gram havervlokken (geen havermout)
- 150 gram kokend water
- 177 gram water, 20 - 25 °C
- 34 gram zonnebloem- of olijfolie
- 45 gram maple syrup (of golden syrup of honing)
- de stijve desem
- 336 gram volkorenmeel (rode wintertarwe van Slaege)
- 30 gram (volle) melkpoeder (te koop bij o.a. de Zuidmolen)
- 8 gram zout
- het havervlokkenmengsel
- havervlokken voor de bovenkant
- broodbakblik van ± 21 cm, bekleed met bakpapier of een herbruikbare inleg voor bakblikken (zie de tekst bovenaan welk bakblik en herbruikbare inleg ik gebruik)
2. In de koelkast: Dek het deeg af en schuif het in een grote plastic zak (bv een grote diepvries ziplock zak). Zet het deeg vervolgens in de koelkast. Zorg ervoor dat de temperatuur van de koelkast niet hoger is dan 4 °C is. Laat het deeg 8 - 24 uur in de koelkast staan. Het zal niet of nauwelijks rijzen. Dat is prima. Het deeg kan direct uit de koelkast gebakken worden.
Dit artikel bevat affiliatielinks naar Bol.com. Als je via deze links bij Bol bestelt, krijg ik een kleine commissie. Dank!
Alles volgens recept gedaan.
BeantwoordenVerwijderenHeel veel werk voor klef brood
Wat jammer Mieke. Wellicht had je het iets langer moeten bakken. Iedere oven is anders.
BeantwoordenVerwijderenIk heb deze week dit brood gebakken, ipv melkpoeder heb ik meer volkorenmeel gebruikt.
BeantwoordenVerwijderenHet is erg goed gelukt en smaakte heerlijk; ik ga het zeker nog eens bakken.