Pagina's

13 januari 2016

Brood met zaadjes en vlokken

Brood met zaadjes

De ingrediënten voor mijn broden haal ik werkelijk overal vandaan. Ik ben altijd op zoek naar weer iets nieuws. Zo kocht ik een tijdje geleden in de webshop van Bakery Bits onder andere malted wheat flakes en Red malt flour. Ik heb beide ingrediënten in dit brood verwerkt. Erg lekker!

De malted wheat flakes kunnen vervangen worden door havervlokken (of andere vlokken) die je eerst goudbruin roostert in de oven. De red malt flour kan vervangen worden door donker moutmeel. De smaak en kleur van het brood zal dan uiteraard anders zijn, maar het zal nog steeds een lekker brood worden.

Brood met zaadjes en vlokken
3 kleine broden of 2 grotere broden

Levain:
  • 30 gram desem op basis van tarwebloem, 100% hydratatie
  • 135 gram tarwebloem
  • 135 gram water, 20 °C
Zaden-/vlokkenmengsel:
  • 80 gram malted wheat flakes of geroosterde havervlokken
  • 40 gram (geroosterde) sesamzaadjes
  • 40 gram blond lijnzaad (donker lijnzaad kan uiteraard ook)
  • 125 gram koud water
Deeg:
 Verder: 
  • zonnebloemolie om handen, kom en werkplek mee in te vetten
  • twee of drie rijsmandjes
  • pizza-/broodbaksteen of een bakplaat
  • braadslede of laag bakblik
  • pizzaschep

    Havervlokken in de oven roosteren: Verwarm de oven voor op 180 °C en spreid de havervlokken in een enkele laag uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de havervlokken in 8 - 10 minuten goudbruin. Laat ze op een bord afkoelen.

    Tip: 80 gram havervlokken is weinig, rooster een grotere hoeveelheid, je kunt de geroosterde vlokken in een goed afsluitbare pot bewaren.

    Maak de levain ± 12 uur van tevoren: Roer desem, tarwebloem en water in een kom door elkaar. Dek de kom af en laat het mengsel op kamertemperatuur staan tot gebruik.

    Week het zaden-/vlokkenmengsel ± 12 uur van tevoren: Meng de vlokken, sesamzaadjes en lijnzaadjes in een schaaltje door elkaar en schenk het water erop. Dek het schaaltje af en laat het mengsel op kamertemperatuur staan tot gebruik.

    Deeg kneden in een standmixer: Doe levain, geweekte zaden-/vlokkenmengsel, 320 gram water, bloem, tarwemeel, roggemeel en moutmeel in de kom en kneed in ± 3 minuten door elkaar tot een ruw deeg. Dek de kom af en laat het mengsel ± 20 minuten rusten. Voeg gist en zout toe en kneed het deeg nog ± 5 minuten. Voeg de resterende 25 gram water langzaam tijdens het kneden toe.
    Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

    1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in 60 - 75 minuten tot dubbel volume rijzen.

    Vormen: Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie of met bloem bestrooide werkplek en duw de lucht eruit. Verdeel het deeg in het gewenste aantal stukken en bol de stukken deeg losjes op. Laat het deeg ± 20 minuten afgedekt rusten. Bol het deeg vervolgens nog een keer op om er ronde broden van te maken of vorm er batards van. Bestuif de deegstukken en de rijsmandjes met (rogge)bloem en leg het deeg met de naad naar boven in de rijsmandjes. Dek het deeg af met plastic folie.

    2e rijs: Laat het deeg op kamertemperatuur rijzen tot bijna in volume verdubbeld (± 60 minuten). Het deeg is goed als je er met een (natte) vinger op drukt, de afdruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.

    Oven voorverwarmen: Verwarm de oven met daarin een pizza-/broodbaksteen 1 uur voordat het brood erin gaat voor op 230/240 °C (boven- en onderwarmte) of 210/220 °C (hete lucht). Verwarm de braadslede mee.

    Bakken: Los het deeg voorzichtig uit de rijsmandjes op de pizzaschep. Snijd het deeg met een lame of een scherp mes in. Schuif het deeg met papier en al op de hete steen. Giet in de meeverwarmde braadslede ± 1,5 dl kokend water (pas op voor je handen!). Sluit direct de ovendeur.

    Tip: Als je geen pizza-/broodbaksteen hebt, kun je de broden ook op een bakplaat afbakken.

    Bak de broden 20 minuten, trek het bakpapier onder de broden vandaan en haal de braadslede uit de oven (pas op: er kan nog heet water in zitten). Verlaag eventueel de temperatuur (als de korst al erg gekleurd is) naar 200 °C en bak de broden in nog ± 20 minuten gaar en bruin. Leg de broden direct na het bakken op een rooster en laat ze afkoelen.

    Invriezen gaat prima! Laat het brood ontdooien en 'piep' het brood ± 6 minuten op in een op 200 °C voorverwarmde oven. Laat het brood enkele minuten afkoelen voor het snijden.



    Brood met zaadjes

    13 opmerkingen:

    1. Ik heb het gevoel dat mijn leven tekort is om alle heerlijkheden die ik bij (OA) jou zie te bakken...nu weer zo'n JA ik wil brood :) Mooi Levine en dank voor het delen.

      BeantwoordenVerwijderen
    2. Weer een prachtig en origineel brood, al ben ik zelf geen fan van mout. Waarom week je de vlokken en zaden voor gebruik? Bedankt voor de tip van Bakery Bits. Word hebberig van hun assortiment!

      BeantwoordenVerwijderen
    3. @Marc, dan nemen ze geen vocht meer op tijdens het kneden en rijzen.

      BeantwoordenVerwijderen
    4. dag Levine,

      Lijkt mij een heerlijk brood! Ga ik van het weekend maken.
      Maaar, ik heb geen frans bloem. Kan ik i.p.v. T65, gewoon tarwebloem van de molen gebruiken?
      Ik heb alleen roggedesem. Werkt dat hetzelfde als tarwedesem voor dit brood? Ik begrijp wel dat de smaak net wat anders zal zijn, maar zou dat een nadeel zijn? Tarwedesem gaat bij mij maar zeer moeizaam, terwijl mijn roggedesem zo gemakkelijk in onderhoud is, tenminste, voor mij. Ik gebruik één derde tarwebloem en tweederde roggemeel.
      hartelijke groet,
      Siesie

      BeantwoordenVerwijderen
    5. Je kunt tarwebloem van de molen gebruiken. Je kunt de levain maken van de roggedesem, dus 30 gram roggedesem aanvullen met 135 gram tarwebloem en 135 gram water. Bakze!

      BeantwoordenVerwijderen
    6. \Dank je wel. Handig om te weten dat tarwedesem zo gemakkelijk is te maken op basis van de roggedesem.
      Siesie

      BeantwoordenVerwijderen
    7. Ben net bij de molen geweest, maar ze hebben geen lemaire meel. Ze weten niwt wat dat is. Kan ikzelf bloem en meel mengen in de verhouding h.o.h. of is dat net wat anders?
      Dank je wel
      Groet, Siesie

      BeantwoordenVerwijderen
    8. Ben net bij de molen geweest, maar ze hebben geen lemaire meel. Ze weten niwt wat dat is. Kan ikzelf bloem en meel mengen in de verhouding h.o.h. of is dat net wat anders?
      Dank je wel
      Groet, Siesie

      BeantwoordenVerwijderen
    9. Sorry, bovenvermeld bericht heb ik per vergissing dubbel verzonden. Soms gaat dat zo maar!!!ik kon het ook niet meer wissen.
      En, ik heb jouw bericht over de desem niet goed geinterpreteerd! Dit is nog gemakkelijker. Dus gewoon roggedesem gebruiken. Dank je wel.
      groetjes, Siesie

      BeantwoordenVerwijderen
    10. Gebuild of lemaire meel is gedeeltelijk uitgezeefd volkorenmeel, je bakt er lichtbruin brood mee. Je kunt ook een mengsel maken van bloem en volkorenmeel.

      BeantwoordenVerwijderen
    11. wat is dit een mooi en heerlijk brood geworden!Dat wil ik je even laten weten na al mijn vragen!! Bedankt Levine!
      Siesie

      BeantwoordenVerwijderen