Pagina's

28 december 2015

Oliebollen van de Eetschrijver

Oliebollen

Voor het zevende jaar op rij bak ik deze oliebollen. Het zijn echt de allerlekkerste die er bestaan, ik schreef er in 2010 ook al kort over in een ander recept voor oliebollen. Het recept van deze heerlijke bollen is van Gerrit Jan, de Eetschrijver. Nu moet ik gelijk wel bekennen dat ik niet helemaal zijn recept volg. De hoeveelheid kaneel en citroen in zijn recept vind ik echt veel te veel. Ik wil oliebollen en geen kaneel-citroenbollen ;-).

Vorig jaar bakte ik ze samen met mijn Russische schoondochter Anastasia, als een soort inburgeringscursusje zeg maar. Dit jaar zijn ook haar moeder en haar zus in Nederland en ga ik een flinke schaal bollen voor ze bakken. Mijn kerststol viel al erg bij ze in de smaak en ik ben heel benieuwd wat ze van deze Nederlandse traktatie vinden.

Als tip een weetje over kaneel: kaneel tast de werking van gist aan. Als je dus veel kaneel in een broodrecept gebruikt kun je het beste iets meer gist gebruiken.

Je hoeft echt geen rare capriolen uit te halen om het oliebollendeeg te laten rijzen, het kan gewoon op kamertemperatuur. Het zal ook niet inzakken door tocht (daar kan het wel van afkoelen en dat is niet de bedoeling) of als er iemand stampend door de keuken loopt of als een deur hard wordt dicht gegooid. Het zakt wel in als je het te lang laat rijzen. Dat moet je zien te voorkomen.

Niet iedereen houdt van de smaak van sukade. De sukade in de vulling kun je vervangen door rozijnen of krenten, stukjes gewelde abrikozen of gekonfijte sinaasappelschil.

Zo maak ik de oliebollen van de Eetschrijver.

Oliebollen (± 40 stuks, afhankelijk van hoe groot je ze maakt).

Deeg:
  • 75 gram verse gist (of 25 gram droge gist*)
  • 50 gram volle melk, ± 30 °C
  • 1 kilo tarwebloem
  • 30 gram suiker
  • geraspte schil van een ½ citroen (optioneel)
  • 750 gram koolzuurhoudend bronwater, op kamertemperatuur
  • 100 gram ei, op kamertemperatuur
  • 15 gram zout
  • 2 gram/1 theelepel kaneel
  • 50 gram roomboter, gesmolten en een beetje afgekoeld
Vulling: 
  • 200 gram rozijnen
  • 100 gram krenten
  • 100 gram sukade, in stukjes
  • 150 gram niet te zure appel (bijvoorbeeld Elstar), in blokjes
Verder nodig:
  • frituurpan 
  • 3 - 4 liter zonnebloemolie (geen frituurvet!)
  • ijsbolletjestang
  • vergiet of bord bekleed met keukenpapier

*Als je droge gist gebruikt kun je die gelijk bij de bloem doen. De melk voeg je dan samen met het bronwater toe. 

Wel (de avond van tevoren) de rozijnen en de krenten ± 15 minuten in lauw water. Laat ze (de hele nacht) uitlekken in een vergiet en dep ze voor gebruik nog even droog met keukenpapier of in een theedoek.

Deeg maken in een standmixer:
Los de verse gist op in de melk. Doe bloem, suiker en citroenrasp (optioneel) in de kom. Voeg het gistmengsel samen met het bronwater en de eieren toe aan de bloem terwijl de mixer langzaam draait. Gebruik de platte klopper en niet de deeghaak! Voeg als het vocht is opgenomen het zout, de kaneel en de gesmolten boter toe. Laat de mixer nog enkele minuten op een wat hogere snelheid draaien. Schraap eventueel de wand van de kom tussendoor schoon met een deegschraper. Meng er tot slot op een langzame stand de vulling door.

Dek de kom af met ingevet plastic folie of een douchemuts. Let erop dat de mixerkom groot genoeg is, het deeg gaat immers nog rijzen. Bij twijfel: verdeel het deeg over twee kommen. Laat het deeg op kamertemperatuur rijzen tot het ongeveer in volume is verdubbeld, 60 - 75 minuten.

Roer het deeg met een pollepel door. Het zal nu inzakken, geen paniek! Dit omroeren wordt ook doorslaan genoemd oftewel: je roert de lucht eruit. Dek de kom weer af en laat het deeg weer 20 - 30 minuten rijzen.

Verhit intussen de olie in een frituurpan (of pan) tot 180 ºC. Niet hoger en niet lager! Gebruik eventueel een thermometer.

Als het beslag weer voldoende gerezen is kan er gebakken worden: doop de ijsbolletjestang in de hete olie en schep vervolgens deeg uit beslagkom, beweeg hierbij de tang met beslag een paar keer langs de rand van de kom zodat het beslag een beetje wordt opgebold. Laat de bol in de hete olie glijden en herhaal dit nog drie of vier keer. Bak niet te veel oliebollen tegelijk, de olie zal dan te veel afkoelen.

Oliebollen van Cor

Bak de bollen in de hete olie in ± 6 minuten goudbruin en gaar. Draai ze halverwege het bakken om (dit gaat vaak vanzelf als je ze aantikt). Schep ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze in een vergiet op keukenpapier uitlekken.

Bestrooi de oliebollen voor het serveren door een zeefje met poedersuiker. Als je ze warm wilt serveren, zet de bollen dan ± 15 minuten in een op 100 ºC voorverwarmde oven (nooit in de magnetron!).

Prettige jaarwisseling! 

Oliebollen

27 opmerkingen:

  1. Ik heb gisteren oliebollen gebakken volgens je oude recept gaat ook prima ga misschien morgen toch wel eens proberen met koolzuur houdend water .

    Fijne jaarwisseling en een bakvol 2016 .

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Levine, Ik bak deze oliebollen ook al een paar jaar omdat jij ze aanraadt. Ze zijn inderdaad erg lekker! Goede jaarwisseling en succes met bakken. Groetjes, Marlous

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste levine ik ga dit jaar ook dit recept proberen maar ik zal er voor de liefhebbers ook een aantal zonder vulling moeten maken. kan ik simpelweg de vulling weglaten of is het verstandig het recept dan nog aan te passen. Voor de bollen met vulling doe ik meestal wat rum of essence bij het wellen dat geeft een heerlijke smaak

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dankjewel Levine! Ik ga ze ook weer bakken dit jaar, dit recept is zo lekker!
    Als variatie/test ga ik ook dit jaar een portie deeg van het recept van Yvette van Boven maken, van haar kerstafleveringen op tv van kort geleden. We zijn benieuwd!
    Groetjes Marjolein

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Frank, je hoeft het recept niet aan te passen als je ze zonder vulling bakt. Je kunt de rozijnen en krenten ook wellen in rum. Essence adviseer ik niet, dat is een chemisch goedje (en ik vind het niet lekker). Bakze!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankuwel voor de reaktie. Bedankt voor alle top recepten. En heel veel sucses in 2016

      Verwijderen
  6. Hoeveel oliebollen haal je ongeveer uit dit recept?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Inge, ligt eraan hoe groot je ze maakt. Ergens rond de 40 - 50 stuks.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Heerlijke oliebollen, Levine! Deze gaan in de herhaling :)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. beetje laat maar ik denk er opeens aan nu ik je nieuwe broodrecept las.
    Ik heb ze gemaakt volgens jouw recept en ze waren HEERLIJK.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wij hebben ook zoiets in Rusland. Wij noemen dat 'ponchiki'. Groetjes uit Brasschaat,België. Fijne feestdagen! Veronika.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoi Levine, vandaag voor de eerste keer dit recept gebruikt, om uit te proberen. Ik heb jaren kant en klaarmixen gebruikt, eigenlijk uit luiheid. Oliebollen waren superlekker! Morgen weer een lading bakken met dit heerlijke recept. Bedankt en fijne jaarwisseling

    BeantwoordenVerwijderen
  12. hoi levine
    ik heb halfvolle melk kan dat ook heb het namelijk al gekocht

    BeantwoordenVerwijderen
  13. @Catherine: ja hoor, gaat ook. Bakze!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Puik recept, vandaag voor het eerst geprobeerd. Sukade/citroen achterwege gelaten om enkele gezinsleden tegemoet te komen;) Ze zijn heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Vanmiddag staan bakken. Uit voorzichtigheid het halve recept gemaakt want ik bak ze voor het eerst in mijn leven. Maar man, wat een fool proof recept is dit! Heerlijk! Buiten staan frituren in een wok ;) Maar volgend jaar beslist weer en dan ook méér!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Haha wilde je posten dat MIJN BOLLEN HET LEKKERSTE ZIJN LOLLLL!!!
    Ik gebruik het recept uit het Kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool en zocht voor je de eerste druk verschijningsdatum van dit boek...
    Wat denk je... DE EERSTE DRUK GESCOORD voor een tientje...
    Het is uit 1910...
    Pappie zeer content!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik wil je recept gaan uitproberen. Maar dat met 100gram eieren hoe moet ik dat zien? Ik weeg de eieren voordat ik ze gebruik of moet ik de eieren op een andere manier afwegen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een ei weegt ca. 50 gram maar dat is afhankelijk van de grootte. Zet een kommetje op de weegschaal. Tarreren (op 0 zetten). Een ei erin doen. Het volgende ei in een ander kommetje liskloppen en er zoveel bij doen tot je 100 gram hebt.
      Succes.

      Verwijderen
  18. Bij de molen kreeg ik het advies om Amerikaans patentbloem te gebruiken. Is dit echt beter als tarwebloem?

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Hoi, kan ik ook inplaats van koolzuurhoudend bronwater melk ook gebruiken?
    Of worden ze dan minder lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Kun je dit recept ook gebruiken voor het bakken van oliebollen in de airfryer? Of evt oven? Of moet de samenstelling van het beslag dan anders zijn? En hoe lang moeten ze in de airfryer of evt oven? Op hoeveel graden?

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ook dit jaar zijn de bollen weer met veel enthousiastme ontvangen door manlief en de kids. De reservering voor volgend jaar hebben ze weer doorgegeven. Wederom bedankt voor dit mooie recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Jeeetje, Levine wat ben ik blij met je recept en uitleg. Voor het eerst in mn leven heb ik fatsoenlijke en heerlijke oliebollen gebakken. Hier thuis zijn ze laaiend enthousiast. Dank je wel!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Iedereen is enthousiast over dit recept hier in huis, dus volgend jaar weer!

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Als ik de helft oliebollen wil bakken kan ik dan alle ingrediënten ook door de helft doen

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Al van huis uit gedaan een deel van het water vervangen door bier

    BeantwoordenVerwijderen