Pagina's

28 mei 2013

Volkorenbrood

Volkorenbrood-8

Regelmatig krijg ik het verzoek voor een recept voor een gewoon volkorenbrood. Nou, hier is het dan: een brood zonder poespas en gemaakt met alleen volkorenmeel en verder water, gist, zout en een klein beetje boter. Wisten jullie trouwens dat brood alleen volkoren mag heten als er uitsluitend volkorenmeel in is verwerkt? Donkere broden die je bij de bakker en supermarkt ziet zoals Pain de Boulogne of Waldkorn zijn geen volkorenbroden maar een mengsel van verschillende granen en gekleurd met moutpoeder. Dat is helemaal niet erg en ook lekker, maar het is geen volkorenbrood. Ik heb het brood op de foto's gemaakt met het volkorenmeel Volkoren Natuur van de Zuidmolen. Dit meel heeft een hoog eiwitgehalte. Als je ander volkorenmeel gebruikt kan het brood compacter en/of lager uitvallen. 

Dit volkorenbrood wordt met een voordeeg gemaakt. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet. Het enige dat je niet moet vergeten als je dit brood wilt gaan maken is de avond van tevoren (of 's morgens vroeg als je 's avonds het brood wilt bakken) het voordeeg te maken. Met een deel van de ingrediënten wordt een deegje gemaakt dat vervolgens een aantal uren "rijpt". Het voordeel van een voordeeg is dat het brood meer smaak krijgt, het blijft langer vers en je hoeft het uiteindelijke deeg minder lang te kneden. Zodra bloem of meel in aanraking komt met vocht begint namelijk het vormen van de glutenstrengen: het voordeeg kneedt zichzelf. Hoe makkelijk is dat! Zou je het uiteindelijke deeg vervolgens nog een keer lang kneden (zeker in een kneedmachine) dan heb je kans dat het deeg overkneed raakt. Het deeg verandert dan van soepel en elastisch in een slap onhandelbaar en kleverig deeg.

Een voordeeg waarin gelijke hoeveelheden bloem en/of meel en vocht wordt gebruikt wordt een poolish genoemd. Naast bloem/meel en water wordt een klein beetje gist toegevoegd. Een poolish bevat geen zout.

Dit recept is met mijn toestemming ook geplaatst op de website van de Broodbakshop.

Volkorenbrood-7


Volkorenbrood

Poolish:

  • 250 gram volkorenmeel (ik heb volkoren natuur van de Zuidmolen gebruikt)
  • 250 gram water, kamertemperatuur
  • 1,5 gram instant gist

Deeg:

  • de poolish
  • 80 gram water, 20 – 25 °C
  • 250 gram volkorenmeel (ik heb volkoren natuur van de Zuidmolen gebruikt)
  • 2,5 gram instant gist
  • 9 gram zout
  • 15 gram zachte ongezouten roomboter (of zonnebloemolie)

Verder:

  • zonnebloemolie om handen, kom en werkplek in te vetten
  • broodbakblik van 23 – 25 cm, ingevet

Maak de poolish 6 - 8 uur van tevoren: Meng het volkorenmeel met het water en de droge gist in een kom door elkaar. Let erop dat de kom groot genoeg is. Dek de kom af met plasticfolie of een douchemuts en laat het mengsel 6 – 8 uur op kamertemperatuur staan. In die tijd gaat het mengsel bubbelen en rijzen. Let erop dat je de poolish gebruikt voordat hij weer in gaat zakken.
 
Werkwijze deeg kneden in standmixer/spiraalkneder/broodbakmachine: Doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom en kneed met de deeghaak in ± 10 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: neem een bolletje van het deeg en trek dat voorzichtig al ronddraaiend uit tot een vliesje (denk aan een kauwgombel). Kneed het deeg nog een paar minuten als het snel scheurt en probeer het weer. In dit filmpje kun je zien wat ik bedoel met vliesje trekken. Het geeft niet als het deeg na het kneden nog een beetje plakt. De vezels in het volkorenmeel nemen tijdens het rijzen het vocht verder op.
  
Werkwijze deeg met de hand kneden: Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en roer met een pollepel door elkaar tot alles goed gemengd is. Stort het deeg op de werkplek en kneed met de hand in ± 15 - 25 minuten tot een soepel deeg. Weersta de neiging om meel toe te voegen, het deeg wordt tijdens het kneden vanzelf minder plakkerig! Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: neem een bolletje van het deeg en trek dat voorzichtig al ronddraaiend uit tot een vliesje (denk aan een kauwgombel). Kneed het deeg nog een paar minuten als het snel scheurt en probeer het weer. In dit filmpje kun je zien wat ik bedoel met vliesje trekken. Het geeft niet als het deeg na het kneden nog een beetje plakt. De vezels in het volkorenmeel nemen tijdens het rijzen het vocht verder op.
 
1e rijs: Vorm een bol van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom. 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af met ingevet plasticfolie of een douchemuts en laat het deeg ± 45 minuten op kamertemperatuur rijzen. Het hoeft niet helemaal in volume te verdubbelen.
 
Vormen: Laat het deeg voorzichtig uit de kom vallen (maak het deeg zo nodig eerst met een deegschraper los van de kom) op een licht met bloem bestrooide of heel licht met olie ingevette werkplek. De mooie kant die bovenop in de kom lag ligt nu op het werkoppervlak, Druk de lucht er een beetje uit en bol het deeg dan losjes op door de zijkant rondom naar het midden te vouwen en vast te knijpen. Draai het deeg met behulp van een deegsteker om en dek het af (je kunt de kom er overheen zetten). Laat het deeg ± 20 minuten rusten. Ter verduidelijking kun je dit filmpje kijken: in het filmpje laat ik zien hoe je het deeg opbolt en wat het verschil in opbollen is tussen steviger en natter deeg. 

  
Vorm vervolgens het deeg tot een brood:
  1. Rol het deeg (van links naar rechts) met een deegroller uit tot een rechthoek.
  2. Vouw de rechterkant tot net over het midden van het deeg, doe hetzelfde met de linkerkant.
  3. Rol het deeg weer met een deegroller uit (niet breder dan het bakblik).
  4. Rol het deeg vanaf de bovenkant stevig op en knijp de naad dicht.
  5. Leg het deeg met de naad naar beneden in een ingevet bakblik.
 Klik hier voor een filmpje of hier voor een fotoserie.
 
Volkorenbrood-3


2e rijs: Dek het deeg af met ingevet plasticfolie en laat het op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is klaar voor de oven als je er met een vinger op drukt, de indruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.
 
Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 230 °C (boven- en onderwarmte). Als je met hete lucht wilt bakken verlaag dan de temperatuur met 20 °C of volg de gebruiksaanwijzing van de oven.
 
Volkorenbrood-4

Bakken: Snijd desgewenst de bovenkant van het brood met een scherp mes of een lame in. Zet het bakblik op een bakplaat in de oven en spuit met een plantenspuit water op de wanden van de oven. Sluit direct de ovendeur. Bak het brood 20 minuten en verlaag dan de oventemperatuur naar 200 °C. Bak het brood in nog 20 minuten gaar en bruin (totale baktijd: 40 minuten).
 
Stort het brood direct na het bakken uit het bakblik op een rooster en laat het volledig afkoelen voordat je het gaat snijden.

Volkorenbrood-6

Mooie ovenrijs!


Bron: aangepast recept van Katrin's Blog

64 opmerkingen:

  1. Ga ik zeker eens proberen!
    Ik maak alleen broden van 750 gr bloem totaal....moet de polish dan ook meer zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fijn zo'n basisbrood. Ik heb al wel eens volkorenbrood gemaakt, maar dat was zonder poolish. Ik was beretrots en het smaakte ook heerlijk. Het rijzen duurde wel heel lang. Ga deze ook zeker eens proberen. Gr, Gerry

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik neem aan dat je ook verse gist kunt gebruiken?

    X 3 toch?

    Groet, Willeke

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bedankt voor het recept. Ik ga het binnenkort zeker een proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Arianne: ja, dan moet de poolish ook meer zijn anders klopt het recept niet meer. Het is een kwestie van omrekenen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Beste Levine,

    Misschien een gekke vraag. In het recept staat volkorenmeel. Als ik meel koop (bij een molen) staat er op het pak alleen meel. Ik ga er altijd vanuit dat meel, volkorenmeel is, maar klopt dat eigenlijk wel?
    Verder vroeg ik mij af of ik ook speltmeel voor bovenstaand recept kan gebruiken.

    Met vriendelijke groet, Katinka

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Kan de boter vervangen worden door olie?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @Naomie: ja, dat staat ook aangegeven bij de ingredienten bij het recept .......

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Bedankt, zag het inderdaad later ook.
    Het brood is heerlijk geworden, alleen kwam het er niet in zijn geheel uit de vorm. Meestal doe ik behalve olie ook wat meel in de bakblik, zou dat het zijn geweest?
    Maar de smaak is prima! Bedankt voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Bedankt, een makkelijk en goed recept. En een goeie aanvulling van al die andere heerlijke recepten op je site!
    groeten,
    greet

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hallo Levine,
    Ik heb dit brood gemaakt, alleen met 1/3 bloem en 1/3 volkorenmeel. Het is erg lekker brood geworden. Het enig wat ik jammer vind is dat het brood een beetje brokkelig is van binnen. Ik gebruik de broodmachine voor het kneden en de eerste rijs. Zou het komen doordat het dan te lang (30 min) gekneed wordt?
    groeten, Hike

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik bedoel natuurlijk 1/3 bloem en 2/3 volkorenmeel.
    Hike

    BeantwoordenVerwijderen
  13. @Hike: als je gewoon het programma van de broodbakmachine gebruikt zou het niet te lang worden gekneed. Misschien is je meel dorstig en moet je iets meer water toevoegen? Het hoort zeker niet brokkelig te zijn. Brood met veel volkorenmeel is wel wat ruller dan brood van alleen bloem.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. @Naomi: het kan zijn dat je bakblik dan opnieuw moet worden ingebrand. Bloem in het bakblik bij brood hoeft niet, alleen invetten zou voldoende moeten zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hoi,
    Fijn zo'n recept. Zou het ook lekker kunnen zijn met i.p.v tarwemeel alleen tarwebloem te gebruiken? Ik heb nog nooit zelf een brood gebakken en hier dus geen ervaring mee. Worden de verhoudingen water e.d dan ook anders?
    Groetjes,

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Je kunt dit brood ook met tarwebloem maken, dan krijg je een wit brood. Gebruik dan 50 gram water ipv 80. Verder blijft het recept hetzelfde.
    Als je een lichtbruin brood wilt maken gebruik je half volkorenmeel/half tarwebloem.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Dag Levine,
    Ik ben sinds kort aan het broodbakken en al helemaal verslaafd. Met dit recept bakte ik gisteren een prachtig, perfect gelukt brood. Ik had de poolish overdag in een koele kamer 6 uur laten staan. In je recept heb je het over eventueel de avond van te voren maken, maar dan staat het al gauw een stuk langer dan die 6-8 uur. Ik heb het vannacht uitgeprobeerd (weer in die koele kamer, al is het op dit moment natuurlijk geen heel koel weer), maar ik zag vanochtend dat het toch al wat aan het inzakken was. Ben desondanks toch maar met het proces doorgegaan om te kijken wat er gebeurt. Moet het kouder staan als je het een uurtje of 10 wilt laten staan? Of in de koelkast? Maar dat is misschien weer te koud?

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Beste Levine, afgelopen maandag voor het eerst gewerkt met een poolish. Ging fantastisch. Daarom vandaag ook weer een zelfde brood gebakken. Dit wordt een blijvertje. Ik ga morgen nog om een broodblik, zodat ik er voortaan twee tegelijk kan bakken.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. @Bernadette: je kunt ook koud water gebruiken en/of iets minder gist in de poolish, dan kun je hem langer laten staan. Op een koelere plek laten staan kan ook helpen. Als de poolish en klein beetje aan het inzakken is is meestal geen probleem.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Beste Levine,

    Ik vind het moeilijk om 1,5 gr. gist op een weegschaal af te meten. Hoeveel is dit bijv. op een eetlepel? (ik woon in de V.S.). En hoeveel is 2,5 gr. gist?
    B.v.d.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. 1,5 gram instant droge gist = 1/2 theelepel, 3 gram gist = 1 theelepel, 2 1/4 theelepel = 7 gram = 1 zakje instant droge gist.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Beste levine,

    Ik heb dit brood net gemaakt. Toen ik het testte tijdens de 2e rijs was het deeg flink gerezen en uitgezakt (zonder bakblik),maar bleef mijn vinger zelfs plakken aan het deeg.ook zag ik er belletjes inzitten. Het leek niet beter te worden dus na 75 min toch de oven in. Het bleef erg uitgezakt. Het brood is wel aardig van smaak, maar volgens mij is er toch iets fout gegaan. Heb jij een idee waar het aan zou kunnen liggen waarom het nog zo plakte tijdens de tweede rijs? Nou moet ik erbij zeggen dat het na het kneden ook nog wat plakkeriger was dan ik gewend was, terwijl ik wel een degelijk vlies kon trekken.

    Alvast bedankt,
    Julia

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Julia: als deeg uitzakt heb je het waarschijnlijk niet stevig genoeg gevormd/op spanning gebracht. Deeg mag best kleven, niks mis mee. Dit deeg is niet erg nat, het kan zijn dat het meel dat je gebruikt hebt iets minder water aankan.

    Je hebt het waarschijnlijk te lang laten rijzen, dan zal het nooit verder rijzen/omhoog komen in de oven.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Dag Levine

    bedankt voor je supersnelle reactie. Het gaat nu beter en bovendien ben ik erg enthousiast over de textuur, komt vast door de roomboter. De smaak is ook idd beter dan normaal gistbrood.

    Kun je het volkorenmeel ook geheel vervangen door roggemeel?

    groetjes Julia

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Hallo Levine,

    Hartelijk dank voor het recept. Ik heb het recept nu een paar keer geprobeerd, maar ik ben niet helemaal tevreden over het eindresultaat. Ik denk (weet) dat het te maken heeft met het soort meel dat ik gebruik (volkorenmeel AH). Ik zou graag willen weten welk volkorenmeel(naam/merk) jij gebruikt voor dit brood, zodat ik nog meer kan genieten van dit brood.

    Ik ben nog een beginnende broodbakker, dus alle tips en trucs zijn welkom.

    Dank je wel!
    Sarah

    BeantwoordenVerwijderen
  26. @Sarah: ik gebruik meestal volkorenmeel (volkoren natuur) van de Zuidmolen. Je kunt ook glutenpoeder toevoegen aan het meel van AH. Behalve aan het meel kan het ook nog andere oorzaken hebben dat het niet naar je zin is. Bijvoorbeeld: te kort of te lang gekneed, te lang laten rijzen.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Levine,

    Bedankt voor je snelle reactie! Ik ga het eens proberen met de meel van de Zuidmolen en ook beter op het proces (kneden en rijzen) letten. Bedankt voor de tip!

    Sarah

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Hoi Levine,

    Kan je dit ook zonder poolish maken? Ik werk namelijk lange dagen en ben niet binnen de 8 uur weer thuis waarin je de poolish moet gebruiken..

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Aart: nee, dat kan niet want dan klopt het recept niet meer. Je kunt wel de ingrediënten van de poolish aan de resterende ingrediënten toevoegen. Wat je ook kunt doen is de poolish dag van tevoren maken, 1 uur op kamertemperatuur laten staan en dan in de koelkast zetten totdat je hem gaat gebruiken. Gebruik dan warmer water in het deeg, de poolish is immers koud. Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Bedankt Levine! Ik ga het proberen, ik heb al een hele hoop opgestoken van alles wat op je site te lezen is! Heb ook al een aantal broden en broodjes gebakken en tot nu toe lukken ze fantastisch (waar het voorheen vaak niet goed lukte) heerlijk om je eigen vers gebakken brood te eten!

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Hoy Levine,na talloze jaren zoeken om een recept voor brood te maken,ben ik op je site beland,en ik moet zeggen dat het heel interesant is wat je daar publiceert,ben dadelijk gaan zoeken"brood bakken".
    Heb de recept uitgeprobeert van volkorenbrood met zaadjes en pitten,dat is de eerste keer dat mij een brood lukt,heel lekker moet ik zeggen,ik denk dat ik toch iets fout heb gedaan,toen ik het deeg in de bakvorm heb gelegd heb ik het platgedrukt en dat mocht zeker niet he?ik heb nog een vraag,voor 5kg bloem hoeveel polish heb ik nodig,of hoe word dat uitgerekent per kg bloem,is de proceduur hetzelfde met andere soorten meel?alvast bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen


  32. Hoy Levine,na talloze jaren zoeken om een recept voor brood te maken,ben ik op je site beland,en ik moet zeggen dat het heel interesant is wat je daar publiceert,ben dadelijk gaan zoeken"brood bakken".
    Heb de recept uitgeprobeert van volkorenbrood met zaadjes en pitten,dat is de eerste keer dat mij een brood lukt,heel lekker moet ik zeggen,ik denk dat ik toch iets fout heb gedaan,toen ik het deeg in de bakvorm heb gelegd heb ik het platgedrukt en dat mocht zeker niet he?ik heb nog een vraag,voor 5kg bloem hoeveel polish heb ik nodig,of hoe word dat uitgerekent per kg bloem,is de proceduur hetzelfde met andere soorten meel?alvast bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Mary: je mag het deeg gerust plat drukken als je het in de vorm hebt gelegd. Als je met 5 kilo meel wilt gaan bakken is het een kwestie van rekenen :-).

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Hi Levine, wa een prima beschreven recept, ga ik zeker na-bakken! Ik bak veel brood, blog daar ook over en probeer ook graag allerlei nieuwe dingen. Ik heb zelf ook heel goede ervaringen met een zout/water/gist mengsel als rijsmiddel wat uitstekend lukt.Lieve groeten van Joan uit München

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Ik heb dit recept tot op de letter gevolgd alleen komt m'n brood wat klein en compact uit de vorm. Ik vind m niet zo luchtig en zacht. Lijkt zelfs nat beetje in midden. Wat heb ik fout gedaan. Ik heb een bakvorm van 30cm ligt t daaraan?

    BeantwoordenVerwijderen
  36. Sam: een bakblik van 30 cm kan te groot zijn en dan wordt het brood niet zo hoog. Als het brood compact is heb je het niet lang genoeg gekneed of je hebt het te lang laten rijzen. Nat in het midden: niet lang genoeg gebakken of op te lage temperatuur. Iedere oven is anders.

    BeantwoordenVerwijderen
  37. Hoi levine. Ik wil heel graag dit recept uitproberen maar ik heb alleen 1 bakblik van 35cm. Kan je me aub vertellen hoeveel ik daarvoor moet gebruiken.

    alvast bedankt.
    ouissam

    BeantwoordenVerwijderen
  38. Dag Levine,
    Kan ik dit volkorenbrood ook maken volgens de methode van Peter Reinhart's Many Seed Bread? Dus alle ingredienten met de klopper mengen gedurende 2 min. Dan 5 min. laten staan.Dan verder met de kneedhaak gedurende 6 min. Bal vormen en 1 x keren in met olie ingevette kom en de 1e rijs in de koelkast laten staan. Het Man Seed Bread vind ik zo smakelijk en de structuur prachtig. Kan het trouwens ook met desembroden?
    Bedankt voor jouw antwoord.
    Vriendelijke groet,
    Siesie

    BeantwoordenVerwijderen
  39. Siesie, het deeg voor dit brood wordt met een voordeeg gemaakt. Dat is weer een andere werkwijze dan het many seed bread. Het voordeeg maak je een aantal uren van tevoren en daar voeg je de overige ingrediënten aan toe. Bij dit brood zou ik het dus niet doen.
    Verder kun je bijna ieder deeg in de koelkast laten "overnachten".

    BeantwoordenVerwijderen
  40. Dag Levine,
    Ik zou dit brood graag eens maken met speltmeel. Ik weet dan alleen niet hoeveel water ik dan bij de polish en later bij het deeg moet doen. Dit recept met volkorenmeel is geweldig! Ik heb alleen nog 4 kilo speltmeel staan :)
    Groetjes Naomi

    BeantwoordenVerwijderen
  41. Naomi: in principe kun je het recept aanhouden. Hou een beetje water achter als je het deeg gaat kneden. Kun je altijd nog toevoegen als het deeg te droog is. Let erop dat je korter kneed met speltmeel.

    BeantwoordenVerwijderen
  42. We gebruiken dit recept om speltbroden te bakken.
    Hebben het recept daarvoor wel aangepast omdat wij spelt volkoren en bloem gebruiken en geen olie.

    Heerlijk

    BeantwoordenVerwijderen
  43. Joehoe, wat een super recept. De smaak was fantastisch.
    Alleen was het brood best compact en ietsje klef. Nu bezig met poging nummer 2. Hopelijk helpt het dat ik iets langer heb gekneed en laat het wat korter rijzen dan bij brood nr 1.
    Groetjes
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  44. Hi Levine!

    Omdat ik binnenkort naar Frankrijk terug verhuis, maar stokbrood na een tijdje echt niet meer lekker vind(soms heb je gewoon zin in een bruin broodje met pindakaas!), ben ik sinds kort bezig met het bakken van brood om zo in Frankrijk uit de voeten te kunnen. Een paar dagen geleden maakte ik jouw witbrood(3) en die was supergoed gelukt! Nu wil ik aan de slag met het volkorenbrood. Probleem is alleen dat ik een bakblik heb gekocht van 30cm. Ik kwam er na wat speuren achter dat een deeg met 600 gram bloem het juiste resultaat geeft voor zo'n blik. Nu heb ik zojuist ook de bakkersformule ontdekt en ben ik op het rekenen geslagen. Omdat ik echter nog niet helemaal zeker ben van alles, zou ik je willen vragen of de verhoudingen zoals ik ze hier heb dan zouden kloppen?

    poolish:
    325 gr volkoren meel
    3.5 gram gist
    102 gram water

    deeg:
    325 gram volkoren meel
    5.6 gram gist
    13 gram zout
    20-30 gram zonnebloemolie( hier twijfel ik nog het meest over!)

    zou het zo ongeveer kloppen? En is het zo(dit las ik op een website welke molenmeel verkoopt), dat wanneer je minder dan 20% aan graanvlokken toevoegd(haver etc), je dan geen extra vocht hoeft toe te voegen? Mijn streven is namelijk om uiteindelijk een pain de mediterraine van de AH na te bootsen(ironisch!), deze vind ik namelijk zo lekker.

    alvast bedankt en ook onwijs bedankt voor al je recepten en tips!

    BeantwoordenVerwijderen
  45. Levine,

    Als ik in dit brood gepofte tarwekorrels wil gebruiken hoeveel gram heb ik dan ongeveer nodig en moet ik dan ook meer water toevoegen?

    Groetjes, Olga

    BeantwoordenVerwijderen
  46. Ha Levine,
    De link naar de broodbakshop werkt niet!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vond hem via Google alsnog: 'broodbakshop volkoren brood recept' (ik kan hier de link niet plaatsen). Bij mij werkte de link ook niet, maar het recept is absoluut de moeite waard!!

      Verwijderen
  47. Wat een fijn recept! Heel duidelijk! Eerste keer dat een zelfgebakken brood echt helemaal lukt! Bij andere recepten was het brood vaak te compact of te droog of de korst werd heel hard. Hartelijk bedankt voor het delen! Hartelijke groet, Judith

    BeantwoordenVerwijderen
  48. Kan het ook zonder die 15 gram boter of olie?

    BeantwoordenVerwijderen
  49. Helaaswerkt de link naar het recept niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  50. Ben een beginnend broodbakker, heb diverse volkorenbroodrecepten geprobeerd maar onder de indruk van het resultaat van dit recept. Beetje gecompliceerd maar mijn beste brood tot nu.

    BeantwoordenVerwijderen
  51. Idem een beginnend broodbakker. Idem onder de indruk van het resultaat. Idem mijn beste brood tot nu toe!
    Echt al mijn pogingen eindigde in vreselijke misbaksels. Op zoek naar een dit x hopelijk goed recept kwam ik op deze blog terecht.
    Gisteren de poolish gemaakt en vandaag een mooi, goed en lekker brood met een knapperige korst!!!!! Daar was hij dan eindelijk, mijn eerste gelukte zelf met de hand gekneed en in mijn eigen oude oventje gebakken brood. En niet een beetje gelukt, echt goed gelukt!
    Hoe blij je kan zijn met een goed zelf gemaakt brood?!!!! Heeel blij dus!!!
    Nu definitief besmet met het broodbakvirus.
    Dus aan iedereen op het web op zoek naar een goed recept voor volkoren brood ; ER IS NOG HOOP! DIT IS HEM!!!
    Ik wilde het recept vermeerderen(mijn logica?? Het bak is 1/5 langer dus van alles 1/5 extra om) omdat ik alleen een broodvorm van 30cm in huis heb: dit deed ik bij de poolish, maar 7 uur later was ik dit vergeten en ging gwn met het recpt verder..En zoals omschreven,toch een heel goed brood! Hij is dus gwn niet te verpesten!
    Ik heb bij broodbaktips gekeken hoe je een busbrood moet vormen en naar het (youtoube) filmpje van Levine over hoe je kan testen of je je deeg goed genoeg hebt gekneed. Ik kneed met de hand en bak af in een heteluchtoven van m'n fornuis van het allergoedkoopste merk dus de temperatuur volgens het advies in het recept lager gezet. Goed materiaal is (heel)leuk, maar dus niet noodzakelijk. Een goed recept met goede omschrijving is dus het halve werk. Zo zonde, veel mensen geven het na een aantal pogingen op.
    Waarom mislukte al mijn eerdere pogingen? Combinatie van verkeerde kneedtechniek?; hydratatie in recepten die ik probeerde klopt missch.niet altijd; en kon soms als het na 20 min kneden nog niks werd waarsch.de verleiding niet weerstaan om extra meel toe te voegen. Je denkt dat je wel wat kan toevoegen omdat het "te nat is", maar dus niet doen.
    En een recept met een voordeeg werkt kennelijk gwn beter en makkelijker. Het staat er dus niet voor niks: WEER STA DE VERLEIDING OM EXTRA MEEL TOE TE VOEGEN!
    Dus dank voor je blog Levine����! Je boek "brood uit eigen oven" is op dit moment nog naar me onderweg(hopelijk ontvang ik hem vandaag), maar kijk ook al uit naar je nieuwe boek! De foto die je blogde van het werk aan het nieuwe boek spreekt al voor zich.

    Gezien mijn ervaring met je blog, alle goede reacties op je boek etc.is
    "BROOD UIT EIGEN OVEN" het eerste boek dat ik aankoop met het vertrouwen dat het "GEEN GEBAKKEN LUCHT" is (goede ondertitel voor je nieuwe boek " geen gebakken lucht, maar goede recepten van Levine van Doorne!" �� je mag hebben) en niet eigenlijk tegen beter weten in toch maar koop in de hoop op een goede uitleg,dat ene recept dat nu wel een keer lukt..
    Volgende uitdaging zodra m'n boek binnen is; zelf zuurdesem en zuurdesembrood maken. Kanniewachtte!

    BeantwoordenVerwijderen
  52. Hoi Levine
    Ik ben bang dat je link niet werkt.
    Ik kom steeds op een vage reclamesite van tradetracker!
    Mijn man heeft 250 gram poolish voordeeg gemaakt en vroeg of ik daar een bruin brood van wil maken, maar ik weet de hoeveelheden verder niet...help!
    groet, Danielle

    BeantwoordenVerwijderen
  53. Hèhé, eindelijk een volkorenbrood dat mij als nieuwbakken bakker wél is gelukt! Ik heb wel een andere kom gebruikt, als je dat niet erg vindt. ;-)

    Tom

    BeantwoordenVerwijderen
  54. Hoi Levine, het recept ziet er goed uit. Kan het gebruikt worden om rozijnen - noten bolletjes te bakken? Gr. Marlies

    BeantwoordenVerwijderen
  55. Hoi Marlies, dat kan. Wel de rozijnen eerst ± 20 minuten weken in lauw water en daarna goed droogmaken voordat je ze door het deeg kneedt. Laat het deeg na het kneden 15 minuten afgedekt staan en kneed er dan de vulling door. Dan 1e rijs enz.

    BeantwoordenVerwijderen
  56. Dank voor je antwoord Levine. Ik ga het uitproberen.
    Gr. Marlies

    BeantwoordenVerwijderen
  57. Hoi Levine,
    Als ik dit brood in een rijsmandje laat rijzen, kan ik het dan ook zonder blik op een bakplaat afbakken, of heeft het dan te weinig steun en wordt het een heel plat brood?

    Hartelijke groet, Cindy

    BeantwoordenVerwijderen
  58. Ja hoor, dat kan. Als je het deeg goed op spanning brengt/vormt voordat je het in het rijsmandje legt dan zal het niet uitzakken. Bakze!

    BeantwoordenVerwijderen
  59. Arthur de Groot30 januari, 2018 00:42

    Ik verblijf in Mexico misschien mijn Nederlands brood is hier verschrikkelijk. Kan ik zelf volkoren bloem mengen waar bestaat dit uit. Ik kijk uit naar de reacties. Alvast hartelijk dank. Arthur

    BeantwoordenVerwijderen
  60. @Arthur, volkorenbloem bestaat niet. Als je graan maalt krijg je volkorenmeel. Dat is dus de hele graankorrel die gemalen is. Als je het volkorenmeel zeeft dan hou je bloem over. Van bloem bak je wit brood. Voor dit brood heb je dus volkorenmeel nodig.

    BeantwoordenVerwijderen
  61. Mijn zoon was ler helemaal weg van, vandaag voor eerst gedaan met autolyse👍 En rijzen doe ik in de oven op 35 gr met pannetje heet water ( 45 min ) perfect

    BeantwoordenVerwijderen