Pagina's

23 mei 2013

Foodbogswap mei 2013: Mongolian Beef

Mongolian beef

In het kader van de maandelijks terugkerende Foodblogswap (je maakt een recept van een ander Nederlands foodblog en schrijft daarover op je eigen blog) kookte ik van de blog Spaatel. Spaatel wordt geschreven door een viertal Delftse TU studenten en is dé plaats voor beginnende koks om te leren koken en voor gevorderde thuiskoks om zich te laten inspireren.

Mijn oog viel gelijk op het recept voor Mongolian beef en dat bleek een goede keuze. We hebben het inmiddels al twee keer gegeten! In het oorspronkelijke recept, te vinden is op de receptenblog Blog Chef, wordt ook nog rijstwijn gebruikt. Omdat rijstwijn net dat beetje extra smaak geeft heb ik het ook gebruikt. Ik heb me niet helemaal aan beide recepten gehouden, hieronder mijn versie.

Mongolian Beef
  • 500 gram bieflapjes, in reepjes
  • 4 eetlepels maizena
  • 1 ui, in kwarten en dan in brede reepjes
  • 4 bosuitjes, in lange reepjes
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel verse gember, fijngesneden
  • 100 ml lichte sojasaus
  • 120 ml water
  • 2 eetlepels/30 ml rijstwijn
  • 100 gram kokosbloesemsuiker of palmsuiker/gula djawa
  • 1/2 theelepel chilivlokken uit de molen
  • zonnebloemolie
Meng de reepjes vlees met de maizena en laat dit 10 minuten staan.

Verhit in een steelpan 2 eetlepels zonnebloemolie. Voeg de knoflook en de gember toe en roerbak 10 seconden. Voeg sojasaus, water, rijstwijn, kokosbloesemsuiker en chilivlokken toe. Breng de saus aan de kook en laat 3 minuten koken. Haal van het vuur en zet apart tot gebruik.

Verhit de wok tot gloeiend heet en doe  er ± 2,5 dl zonnebloemolie in. Laat de olie heet worden en bak de reepjes vlees (eventueel in gedeelten) in ± 3 minuten gaar. Haal het vlees met een schuimspaan uit de wok en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Verwijder de olie op 1 eetlepel na uit de wok. Roerbak de reepjes ui en bosui 2 minuten en voeg dan de reepjes vlees en de saus toe. Breng het geheel al roerend aan de kook, laat 1 minuutje doorkoken  en serveer meteen.

Wij aten er witte rijst en reepjes komkommer bij.

Brenda van Brenda Kookt 'moest' deze maand van mijn blog koken. Zij heeft haar best gedaan op het  hartige afbreekbrood. Ziet er mooi uit Brenda!

1 opmerking:

  1. Dank je Levine, het breekbrood was echt een topper. Ga hem binnenkort weer maken :)

    BeantwoordenVerwijderen