In dit heerlijke brood worden twee verschillende desems gebruikt: een desem gemaakt van roggemeel en een desem op basis van tarwebloem. Zorg dat de desems actief zijn als je ze gaat gebruiken: ververs ze een aantal uren voordat je ermee gaat bakken. Ik ververs ze de avond van tevoren, vlak voordat ik naar bed ga. De volgende ochtend kunnen ze dan gebruikt worden. Ik heb aan het deeg ook nog een klein beetje gedroogde gist toegevoegd. Wil je deze broden zonder gist bakken dan kan dat natuurlijk ook. De rijstijden zijn dan langer.
--------------------------------------------------------------
Over rijstijden gesproken: het deeg is altijd leidend en niet de tijd die in het recept staat. De tijd die ik in mijn recepten aangeef zijn gemiddelden. Als de deegtemperatuur en/of de omgevingstemperatuur hoger is zal het deeg sneller rijzen en andersom. Controleer dus regelmatig je deeg, te lang laten rijzen is nooit goed. Gebruik een vinger om te controleren of je deeg genoeg gerezen is.
- 1e rijs: prik je vinger in het deeg en als het "gat" zichtbaar blijft is het deeg voldoende gerezen. Als het gat zich meteen weer vult is het deeg nog niet voldoende gerezen. Het deeg zal dan ook (bijna) in volume verdubbeld zijn. Als het deeg inzakt dan heb je het te lang laten rijzen.
- 2e rijs: duw met je vinger op het deeg. Als de indruk even blijft staan en dan weer terug veert is het moment daar om het deeg af te bakken. Als het deeg inzakt als je erop drukt of als het inzakt op het moment dat je het uit het rijsmandje lost dan heb je het te lang laten rijzen. Je krijgt dan alsnog een compact brood.
Als meel heb ik gebuild meel, ook wel lemairemeel genoemd, gebruikt. Een ander woord voor builen is zeven. Gebuild meel is gedeeltelijk uitgezeefd volkorenmeel. Je bakt er lichtbruin brood mee. In plaats van dit gebuilde meel kun je ook half tarwebloem en half volkorenmeel (of een andere verhouding) nemen. Wil je helemaal gezond doen dan gebruik je alleen volkorenmeel. Gebruik dan ± 15 gram meer water in het deeg.
Desembrood met pompoenpitten (2 broden van ± 530 gram deeg)
- 100 gram actief roggedesem, 100% hydratatie
- 100 gram actief desem op basis van tarwebloem, 100% hydratatie
- 500 gram gebuild meel/lemairemeel
- 15 gram glutenpoeder (optioneel)
- 290 gram water, lauwwarm
- 3 gram droge gist
- 11 gram zout
- 75 – 100 gram pompoenpitten
Deeg kneden in een standmixer: doe het gebuilde meel in de kom. Los beide desems op in het water en giet ook in de kom. Kneed met de deeghaak in ± 2 minuten tot een ruw deeg. Alle meel moet bevochtigd zijn. Dek de kom af en laat het deeg 30 minuten staan (= autolyse).
Voeg de gist en het zout toe en kneed het deeg met de kneedhaak in 6 – 10 minuten tot een soepel deeg. Het mag nog iets aan de bodem plakken. Kneed de pompoenpitten er als laatste door.
1e rijs: vorm en bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg 30 minuten staan. Vouw het deeg dan 2 x zoals een brief in drieën (stretch & fold).
Laat het deeg vervolgens in 60 – 90 minuten in volume verdubbelen.
Vormen: stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette of licht bebloemde werkplek. Verdeel het met een deegsteker in twee gelijke stukken. Bol de stukken deeg losjes op en laat ze afgedekt ± 20 minuten liggen.
Vorm vervolgens van de deegstukken een batard. Hoe je dat doet kun je hier lezen. Wil je ronde broden maken, dan kan dat natuurlijk ook. Bol de deegstukken dan nogmaals -nu wat steviger dan de eerste keer- op.
Bestrooi de deegstukken met wat (rogge)bloem en leg ze met de naad naar boven (dit wordt na het lossen uit het rijsmandje de onderkant van het brood) in een bebloemd rijsmandje. Als je geen rijsmandjes hebt kun je het deeg ook op een bakplaat bekleed met bakpapier of bakmatje, maar dan met de naad naar beneden, laten rijzen.
2e rijs: dek het deeg af en laat het in 60 - 75 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger op drukt, de afdruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.
Oven voorverwarmen: verwarm de oven met daarin een broodbak-/pizzasteen voor op 240 °C. Denk eraan dat de steen goed heet moet zijn als de broden de oven ingaan. Afhankelijk van de dikte van de steen duurt dit verwarmen 45 – 60 minuten. Zet de laatste 15 minuten een lege hittebestendige lage schaal, bijvoorbeeld een braadslede, op de bodem van de oven.
Bakken: leg een groot stuk bakpapier op een pizzaschep of op een omgekeerde bakplaat (= zonder rand). Stort het deeg voorzichtig uit de rijsmandjes op de pizzaschep of omgekeerde bakplaat. De goede kant van het deeg -wat de onderkant in de rijsmandjes was- komt nu bovenop te liggen.
Snijd het deeg met een scherp (gekarteld) mes in en schuif de broden met papier en al op de hete steen. Giet in de meeverwarmde braadslede ± 1,5 dl kokend water (pas op voor je handen!). Sluit direct de ovendeur en verlaag de temperatuur naar 220 °C. Bak de broden 20 minuten en haal dan de braadslede uit de oven (pas op: er kan nog heet water in zitten). Je kunt nu ook het bakpapier onder de broden uittrekken. Verlaag de temperatuur naar 200 °C en bak de broden in nog 15 – 20 minuten gaar (totale baktijd 35 - 40 minuten). Het brood is gaar als het een interne temperatuur heeft van 95 °C. Dit kun je meten met een digitale kernthermometer.
Als je de broden op een bakplaat hebt laten rijzen is de methode van afbakken precies hetzelfde. Bak de broden op de bakplaat in de voorverwarmde oven.
Werkwijze bakken in een Rofco oven: verwarm de oven voor op 230 °C, afhankelijk van het model duurt dit 1 - 2 uur. Schuif de broden met behulp van een schietplankje op de hete steen. Bak de broden totdat ze gaan kleuren: ± 8 minuten. Draai dan de temperatuur terug naar 50 °C en bak de broden in nog ± 30 minuten gaar en bruin. Zet de laatste 10 minuten de dampsleuven open.
Laat de broden op een rooster afkoelen. Je kunt ze invriezen. Laat ze volledig ontdooien en “piep” ze vlak voordat je ze gaat serveren in ± 5 minuten op in een op 200 °C voorverwarmde oven. De korst wordt dan weer knapperig.
Weer een nieuwe uitdaging Levine! Waar haal je glutenpoeder?
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Wilma.
Goedemorgen Levine, ik zag gisteren zuurdesem te koop in de supermarkt. Is het de moeite waard dat te kopen of kun je het beter zelf maken?
BeantwoordenVerwijderenWilma: ik koop het bij de Zuidmolen en Bakkertje Thuis heeft het ook. Ik denk dat molen de Roos in Delft het ook heeft.
BeantwoordenVerwijderenAntoinette: lijkt me sterk dat het actieve zuurdesem is als het in de supermarkt te koop is. Je kunt nl. ook zuurdesempoeder en vloeibare zuurdesem kopen, maar dat is inactief en is alleen voor de smaak, voor voor het rijzen. Zit niets anders op dan het zelf te maken. Zie mijn artikel over het maken van zuurdesem.
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor de tip Levine!
BeantwoordenVerwijderenEn als ik het niet gebruik (het is optioneel), wat dan?
Dat ziet er weer bijzonder smakelijk uit, Levine! Zat je maar dichterbij ....
BeantwoordenVerwijderenZiet er weer overheerlijk uit Levine! Zuurdesem blijft voor mij nog experimenteren. Kan het kloppen dat de tarwedesem een minder zuur resultaat geeft als roggedesem? Misschien is het bij mij toeval maar dat viel me op bij het zachte wit brood en desembrood met zonnebloempitten.
BeantwoordenVerwijderenWilma: mijn lemairemeel was laag in eiwit/gluten vandaar dat ik het heb gebruikt. Brood kan iets vaster worden als je het niet gebruikt. Kwestie van uitproberen.
BeantwoordenVerwijderenSija: dat kan. Roggemeel smaakt ook anders dan tarwebloem.Het ligt er ook maar aan wat de hydratatie van de desem is. Hoe steviger de desem, dus met minder water gemaakt, hoe zuurder het eindresultaat. Het ligt er ook aan hoeveel desem er in een recept gebruikt wordt.
BeantwoordenVerwijderenIk heb dit brood gemaakt en het is het lekkerste desembrood dat ik tot nu toe gemaakt heb. Ik heb wel iets gewijzigd: geen gist gebruikt en in plaats daarvan meer desem: 150 gr van beide desems. Uiteraaard wel de hoeveelheden water en zout hierop aangepast. Het brood smaakt geweldig en is mooi zacht en luchtig
BeantwoordenVerwijderenPouwel: goed om te horen :-). Je kunt ook de rijstijden aanpassen in plaats van meer desem toe te voegen: langere rijstijden dus.
BeantwoordenVerwijderenHallo Levine,
BeantwoordenVerwijderenIk heb veel van je desem-recepten al gemaakt, geweldig. Ik vind de broden eigenlijk altijd lekkerder dan broden zonder desem. Ik wil nu graag kleine broodjes gaan bakken. De Berliner knuppels zijn heerlijk, maar ik wil graag bruine broodjes maken. Kan ik dan bijvoorbeeld deeg maken volgens dit recept van een bruin brood? Of is voor kleine broodjes (bolletjes) een andere samenstelling van het deeg nodig? mvrgr Marijn
Hallo Marijn, je kunt van dit deeg ook kleine broodjes maken. Baktijd is korter voor kleine broodjes. Succes!
BeantwoordenVerwijderenDank je wel Levine, de broodjes zijn prima gelukt! grMarijn
BeantwoordenVerwijderenDag Levine,
BeantwoordenVerwijderenik heb al verschillende van je recepten geprobeerd, en ik heb steeds hetzelfde probleem:
bij de laatste rijs komt het brood niet zo goed op en dan krijg ik een superplat brood als resultaat (dat weliswaar erg lekker is, maar ik wil toch graag een normaal uitziend brood maken ;-) ).
Weet jij waaraan dat ligt?
(verder komt het brood wel goed op!
Heleen: dat kan verschillende oorzaken hebben. Niet de goede bloem/meel, te kort kneden, te lange 1e rijs, deegstuk niet goed gevormd, te lange 2e rijs.
VerwijderenGisteren dit brood gebakken als eerste zuurdesem poging en goed gelukt. De lange rijstijden vd meeste desemrecepten maken het moeilijk maar deze was snel klaar
BeantwoordenVerwijderenWat een fantastische recepten heb je! Ik volg alle aanwijzingen, maar het deeg bij het kneden in de keukenmachine blijft plakken aan de wanden. Het is bijna niet normaal uit de kom te halen. Uiteindelijk resultaat is wel prima, maar hoe zorg ik er voor dat het minder plakt.
BeantwoordenVerwijderen@Marjan, dan voor het compliment :-). Het vochtpercentage van dit deeg is 65%. Dat is niet zo heel hoog, maar het deeg zal wel iets plakkerig aanvoelen. Deeg mag best plakken, daar is niets mis mee. Het is even oefenen hoe je met plakkeriger deeg om moet gaan. Je kunt altijd het vochtgehalte verlagen zodat je beter hanteerbaar deeg krijgt. Vocht is wel de beste natuurlijke broodverbeteraar. Hoe mee vocht in het deeg hoe langer het brood vers blijft. Veel bakplezier!
BeantwoordenVerwijderenHeerlijk brood....voor het eerst bij het maken van brood (ben nog maar een beginner) geen overdreven zure smaak van het brood wat ik rot nu toe wel steeds had, zou dat door het roggedesem komen?
BeantwoordenVerwijderenEcht lekker hoor....heb nog wel een paar foutjes gemaakt geloof ik, gisterenavond om 21:00 uur de beide desems ververst vanuit de koelkast en vanochtend om 9:00 ware beided desems na verdubbeling alweer aan het inzakken.
Toch gebruikt en bij eerste keer rijzen na het als een brief in drieën vouwen, na een uur was het geheel verdubbeld zelfs...bij de tweede rijs kwam niet echt meer de verdubbling van het deeg en in de oven na het insnijden zag ik ook niet dat die snedes omhoog kwamen.
Desondanks was het brood erg lekker.
Wat zou ik precies niet goed hebben gedaan?