Pagina's

17 september 2011

Hartige taart met broccoli

Hartige taart met broccoli

Niks erger dan een zompige ongare bodem van een hartige taart. Dit probleem is heel gemakkelijk te voorkomen door de bodem eerst voor te bakken. Iets meer werk, maar succes verzekerd!

Deze hartige taart heb ik gebakken in een nieuwe, hele handige, vorm. Deze vorm (de Duo Silicone & Ceramics bakvorm van Lékué) heeft een rand van siliconen en een losse bodem van keramiek. De bodem druk je er na het bakken heel makkelijk uit. Voordeel van de keramieken bodem is dat je er met een mes op kunt snijden!
Hartige taart met broccoli


Deeg:
  • 200 gram tarwebloem
  • ¼ - ½ theelepel fleur de sel of fijn zeezout
  • 100 gram koude roomboter, in blokjes
  • 1 ei maat L, los geklopt
  • 2 eetlepels koude melk
Vulling:
  • 100 gram gerookt spek, in reepjes
  • 1 kleine struik broccoli, in kleine roosjes
  • 100 gram gruyère, vers geraspt
  • 2 eieren, maat L
  • 200 ml slagroom
  • zout en versgemalen peper
Verder:
  • ronde lage taartvorm, ± 26 cm Ø, ingevet
  • bakpapier
  • steunvulling (bijv. gedroogde bonen of keramische bakbonen)
Deeg:
Meng de tarwebloem en het zout in een kom door elkaar. Voeg de blokjes boter toe en roer erdoor.

Hartige taart met broccoli

Snijd de blokjes boter met twee messen of een pastryblender (zie foto hieronder) door de bloem.

Hartige taart met broccoli

Roer de melk en het losgeklopte ei met een vork door het bloemmengsel.

Hartige taart met broccoli

Kneed er met een koele hand een samenhangend deeg van. Werk snel, niet te lang kneden anders wordt de deegbodem taai. Je kunt dit deeg uiteraard ook in een foodprocessor maken.

Hartige taart met broccoli

Druk het deeg plat tot een ronde schijf en verpak het in plastic folie. Leg het minstens 1 uur in de koelkast.

Hartige taart met broccoli

Vulling:
Bak de spekreepjes in een droge koekenpan knapperig. Laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier. Kook de broccoliroosjes in een paar minuten beetgaar. Klop de eieren met de slagroom los en breng op smaak met peper en zout.

De bodem:
Haal het deeg uit de koelkast en laat het in ± 15 minuten wat zachter worden.
Rol het met een deegroller op een licht bebloemde werkplek uit tot een ronde lap, een paar centimeter groter dan de vorm.

Hartige taart met broccoli

Vouw het deeg in vieren.

Hartige taart met broccoli

Vouw het in de bakvorm weer uit.

Hartige taart met broccoli

Hartige taart met broccoli

Hartige taart met broccoli

Druk het deeg voorzichtig uit in de vorm.

Hartige taart met broccoli

Snijd/knip de rand mooi bij.

Hartige taart met broccoli

Zet de vorm – afgedekt met plastic folie – 30 minuten in de vriezer of een uurtje in de koelkast. Zo voorkom je dat de rand inzakt tijdens het voorbakken.

Verwarm intussen de oven voor op 220 °C.

Prik de deegbodem met een vork in.

Hartige taart met broccoli

Leg bakpapier op de deegbodem en doe daar de steunvulling op.

Hartige taart met broccoli

Bak de bodem op een bakplaat in het midden van de oven 10 - 15 minuten, verwijder dan de steunvulling en het bakpapier en bak de bodem nog 5 minuten.

Hartige taart met broccoli

De taart afbakken:

Verlaag de oventemperatuur naar 200 °C.

Verdeel de spekreepjes, de broccoliroosjes en de geraspte kaas over de voorgebakken bodem. Schenk het ei-/slagroommengsel erover.

Hartige taart met broccoli

Bak de hartige taart in het midden van de oven in 30 minuten bruin en gaar. Verlaag na 15 minuten de temperatuur naar 180 °C. De taart is goed als het eimengsel gestold is. Laat de taart ± 5 minuten afkoelen voor het aansnijden.

Hartige taart met broccoli

11 opmerkingen:

  1. Een heerlike taart als je van broccoli houdt(ik wel).Nu geen excuses met zulge aanwijzngen die je hier gegeven hebt in foto;s aan het werk:)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een super website is dit! Weet jij toevallig of je deze handige quichevorm online kunt bestellen?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. O dat ziet er super uit. Inderdaad bodem altijd even blind bakken scheelt de helft!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Niks erger... dat durf ik te betwijfelen... maar ik ga morgen wel deze taart maken! Omnom, bedank voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik bak de bodem nooit voor, veel te veel gedoe en zonde van de bonen. Toch heb ik nooit een zompige bodem. Ik doe dan ook altijd 1 à 2 theelepels maïzena door de 'natte' vulling.

    Annemarie

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Mirjam: je kunt deze quichevorm hier online bestellen: http://www.voor-thuis.nl/lekue-quiche-bakvorm-zwart-28-cm-p16588.html

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Annemarie: als ik appeltaart bak doe ik altijd wat custardpoeder door de vulling, maar bij een hartige taart bak ik de bodem liever voor. Smaakt echt beter. De bonen die je gebruikt om blind te bakken kan je trouwens vele malen gebruiken. Ik gebruik zelf keramische bakbonen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @Annemarie.... wijsneus :P


    Ziet er weer heerlijk uit Levine.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Deze quiche is heeeerlijk geworden! Ik heb voor het 'gezonde' een deel van de tarwebloem vervangen door volkorenmeel, en hij is echt verrukkelijk zo. Bedankt voor weer een geslaagd recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Goed te horen dat je de quiche lekker vond :-).

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ontzettend lekkere quiche, erg duidelijke beschrijving, maar dat is met al je recepten.
    Ik ben fan.

    Groetjes Miranda

    BeantwoordenVerwijderen