Pagina's

21 juni 2011

Vanille cupcakes

Vanille cupcakes


Deze heerlijke cakejes maakte ik alweer een paar weken geleden voor het eerst en daarna heb ik ze nog een paar keer gebakken. Iedere keer weer een groot succes.

Vanille cupcakes (12 cupcakes)
Recept printen

Cupcakes:
  • 113 gram zachte ongezouten roomboter
  • 130 gram suiker
  • 3 grote eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • rasp van 1 citroen
  • 195 gram patentbloem
  • 1 ½ theelepel bakpoeder
  • ¼ theelepel zout
  • 60 ml melk
Botercrème:
  • 250 gram poedersuiker
  • 80 gram zachte ongezouten roomboter
  • 1 theelepel vanille extract
  • 25 ml melk
  • kleurstof (optioneel)
Verder:
  • muffinvorm, ingevet of bekleed met papieren vormpjes
  • decoreerspuit, bijvoorbeeld de Decomax van Lékué of een spuitzak
  • decoreertip met grote stervorm
  • sprinkels o.i.d.
Cupcakes:
Verwarm de oven voor op 180 °C.

Zeef de bloem, bakpoeder en zout boven een kom en zet apart tot gebruik.

Mix in 3 – 5 minuten de boter met de suiker (met handmixer of platte klopper standmixer) licht en luchtig. Voeg de eieren één voor één toe, voeg het volgende ei pas toe als het vorige geheel is opgenomen. Mix de geraspte citroenschil en het vanille extract erdoor. Schraap de wand van de kom tussendoor schoon.

Voeg het bloemmengsel en de melk in gedeelten en om en om toe. Begin en eindig met het bloemmengsel. Dit kan je het beste doen met een spatel of op de langzaamste stand van de mixer. Schraap de wand van de kom tussendoor schoon.

Vul de muffinvormpjes voor ¾ met beslag.

Bak de cupcakes in het midden van de oven in ± 20 minuten gaar en lichtbruin. De cupcakes zijn gaar als een in het midden gestoken satéprikker er schoon uitkomt.

Laat de cupcakes 5 - 10 minuten in de vormpjes afkoelen en stort ze dan op een rooster. Laat ze helemaal afkoelen voordat je de botercrème aanbrengt.

Botercrème
Mix de poedersuiker en de boter (met handmixer of platte klopper standmixer) door elkaar. Voeg de melk en het vanille extract toe en mix minimaal 5 minuten op een hoge stand. Hoe langer hoe luchtiger de topping wordt. Voeg als laatste wat kleurstof toe en mix er goed doorheen.

Garneer de cupcakes met de botercrème en versier desgewenst met sprinkels/gekleurde hagelslag.

Vanille cupcakes

Recept Vanille cupcakes: Joy of Baking
Recept botercrème : Menno van Cherry on Top

5 opmerkingen:

  1. Wat een mooie kleur zeg. Krijg direct trek!
    groet,
    Angelika

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh die zien er verrukkelijk uit zeg!

    Groetjes karin

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb deze cupcakes gisteren gemaakt en ze zijn superlekker! Eerder gebruikte ik het recept van Nigella, maar die zijn toch wat vaster. Voortaan maak ik deze!

    Bedankt, Mayken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ik ga ze ook proberen. heb het recept al geprint.
    bedankt.
    Anneke

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Net gemaakt: heerlijk!
    Bedankt.
    Monique

    BeantwoordenVerwijderen