Pagina's

17 juni 2011

Amandel-kaneelbroodjes

Amandel-kaneelbroodje

Heerlijke, zachte broodjes met een vulling van boter, amandelen en kaneel. Het vormen ziet er ingewikkeld uit, maar dat valt reuze mee. Het is een kwestie van het in repen gesneden deeg twisten en vervolgens oprollen als een slakkenhuis. Succes verzekerd!

Amandel-kaneelbroodjes (± 24 stuks)

Deeg:
  • 500 gram tarwebloem
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 7 gram droge gist
  • 8 gram zout
  • 260 gram volle melk, lauwwarm
  • 1 ei, maat L
  • 75 gram zachte ongezouten roomboter, in klontjes
Vulling:
  • 50 gram zachte ongezouten roomboter
  • 40 gram kristalsuiker
  • 40 gram amandelmeel (= gemalen amandelen)
  • 1 theelepel kaneel
Verder:
  • zonnebloemolie, om kom en werkplek mee in te vetten
  • 1 à 2 bakblikken, bekleed met bakmatje of bakpapier
  • 1 ei, losgeklopt met 1 eetlepel melk voor de afwerking

Hieronder staat de werkwijze voor het deeg kneden in een standmixer (bijvoorbeeld een KitchenAid) beschreven, het deeg kan uiteraard ook in een broodbakmachine of met de hand gekneed worden.

Werkwijze deeg kneden in een standmixer: Doe alle ingrediënten voor het deeg behalve de roomboter in de kom. Kneed met de deeghaak ± 5 minuten. Voeg dan de roomboter in klontjes toe, niet allemaal tegelijk. Het zal er nu als een smurrie uit gaan zien, geen paniek, gewoon door blijven kneden. Kneed in nog ± 10 minuten tot een soepel deeg, het mag nog iets aan de bodem kleven. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: neem een bolletje van het deeg af en trek dat al ronddraaiend voorzichtig uit tot een vliesje. Als het deeg snel scheurt is het nog niet goed gekneed.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in 60 – 90 minuten tot dubbel volume rijzen.

Vormen: Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek, druk de lucht eruit (= doorslaan) en bol het losjes op. Laat de deegbal afgedekt ± 20 minuten liggen.

Maak intussen de vulling: Roer de kristalsuiker, het amandelmeel en de kaneel in een schaaltje door elkaar.

Rol het deeg uit tot een lap van 30 x 50 cm.

Ham-kaasbroodjes

Bestrijk de hele deeglap met de zachte boter. Dit gaat het makkelijkst met je vingers ☺, je kunt natuurlijk ook een kwastje gebruiken.

Ham-kaasbroodjes

Bestrooi de helft van de deeglap (de lange onder- of bovenkant) met het amandelmengsel. Vouw het deeg dubbel: vouw de helft zonder amandelmengsel over de helft met amandelmengsel. Je hebt nu een deeglap van 15 x 50 cm.

Snijd de deeglap met een deegsteker in repen van ± 1,5 - 2 cm.

Ham-kaasbroodjes
Let op: dit is een foto van een ander recept, het principe van repen snijden is hetzelfde

Twist de repen en rol ze als een slakkenhuis op. Steek het uiteinde onder het deeg en knijp het deeg samen.

Ham-kaasbroodjes
Let op: dit is een foto van een ander recept, het principe van de repen twisten is hetzelfde

Ham-kaasbroodjes
Let op: dit is een foto van een ander recept, het principe van oprollen tot een slakkenhuis is hetzelfde

Verdeel de broodjes met een tussenruimte van ± 5 cm over de bakplaten.

Amandel-kaneelbroodje

2e rijs: Dek het deeg af met ingevet plastic folie en laat de broodjes in ± 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen.

Oven voorverwarmen: Verwarm de oven tijdens de 2e rijs voor op 200 °C.

Bakken: Bestrijk de broodjes met het eimengsel en bak ze in ± 15 minuten gaar en bruin. Laat ze op een rooster afkoelen. De broodjes kunnen ingevroren worden.

Bron: aangepast recept uit the Nordic Bakery Cookbook

21 opmerkingen:

  1. Deze ga ik zeker eens proberen! Ziet er heerlijk uit. :D

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ze zagen er zo lekker uit, ben ze meteen gaan maken en zijn erg yummie!! bedankt voor het delen van het recept.

    Groetjes Kim

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hmmm, dat ziet er lekker uit! Dat gaat op mijn to-do-lijst.

    Groetjes,
    mrs Busy

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Akke Hoekstra19 juni, 2011 18:55

    Een heerlijk recept! Omdat wij echte kaneel liefhebbers zijn hebben we 1 eetlepel kaneel gebruikt en omdat we amandelliefhebbers zijn 100 gr. amandelmeel. Heel erg lekker en heel erg slecht voor de lijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ziet er heerlijk uit. Bedankt voor de tips! Is het moeilijk om de repen te twisten zonder dat er al teveel vulling uitvalt?

    Groetjes,
    Hanaâ

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Nee hoor, is helemaal niet moeilijk om de repen te twisten :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat zien ze er mooi uit! Heb het recept meteen uitgeprobeerd (alleen met hartige vulling). Heerlijk! Bedankt voor het plaatsen van het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Levine,

    Terwijl m'n kaneel/amandel-broodjes met hun tweede rijs bezig zijn ben ik opzoek gegaan naar de hartige versie hiervan. Kun je mij vertellen waar ik die vinden kan? Wil namelijk dit recept proberen met zelf gemaakte ricotta/ zon gedroogde tomaten en basilicum.(hoop dat dat lukt) ;-) En de ham/kaas versie lijkt me ook niet verkeerd. Vast bedankt voor je reactie.
    Groetjes,
    Jacqueline.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Jacqi, het recept van de hartige versie staat (nog) niet op mijn weblog. Ik gebruik het tijdens de workshop hartig brood.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Levine,

    Zou er graag bij willen zijn maar vanuit Amerika gaat dat niet echt lukken ;-) Jammer dat je het recept nog niet op je weblog hebt, want de amandel/kaneel broodje waren echt heel lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. @Jacqi, stuur me een mailtje dan krijg je het recept :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik wilde je even laten weten dat ik deze broodjes (ruim 20) samen met de rucola/parm.kaas/ham broodjes zondag heb gebakken op verzoek van mijn (nu 9-jarige) dochter om maandag te trakteren op school. Een groot succes! De meeste kinderen gaven de voorkeur aan de amandel/kaneel versie. Een paar gingen voor hartig, samen met alle leerkrachten. Veelvuldig verzoek om de recepten. Ik verwijs ze met plezier door naar jou site.
    Dank voor de recepten!!!! Ik vries deze broodjes regelmatig in. 's ochtends 1 eruit halen en hup mee naar school.....
    Groet, Silvia

    BeantwoordenVerwijderen
  13. @Sylvia: graag gedaan en leuk te horen dat de broodjes een succes zijn :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik heb vanmorgen deze broodjes gemaakt en ik heb zelden zoveel lol gehad :-) Het draaien en broodjes vormen was enig en makkelijker dan ik had gedacht. De broodjes zijn heeerlijk!! Perfect recept wederom; bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik heb vanmorgen deze broodjes gemaakt en ik heb zelden zoveel lol gehad :-) Het draaien en broodjes vormen was enig en makkelijker dan ik had gedacht. De broodjes zijn heeerlijk!! Perfect recept wederom; bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Vandaag ga ik, voor de zoveelste keer ;), deze heerlijke broodjes bakken. Met stip op 1 mijn favoriete recept op je blog! (en het mislukt nooit!!)

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Marleen: goed om te horen :-). Eetze!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Lieve Levine,

    Ik heb deze broodjes gemaakt en ze ogen niet alleen mooi maar smaken ook heeeeerlijk. Dit geldt tevens voor de broodjes met amandel en sinasappel, echt verukkelijk.

    Ik ga nog veeeel meer uitproberen! Hartelijk dank voor je prachtige site en geweldige goed uitgelegde recepten!

    Liefs Fatima

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Hoi Fatima, leuk om te horen dat de broodjes goed gelukt zijn. Ook bedankt voor de complimenten, altijd leuk om te horen :-).

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Hoi Levine,

    Heel erg bedankt voor alle heerlijke recepten.
    Zijn elke keer een groot succes!
    Even een vraagje over de amandel-kaneelbroodjes, maar dan de hartige versie van de foto:
    Kan ik voor het deeg hetzelfde recept nemen, alleen met minder suiker?

    Alvast bedankt!

    Groetjes Mila

    BeantwoordenVerwijderen