Een tijdje geleden kocht ik bij Kelly's Expat Shopping in Den Haag een zak met zelfrijzend volkorenmeel. Ik kom dit zelfrijzende volkorenmeel zo af en toe tegen in recepten, maar tot dan toe had ik het nog nooit in Nederland gevonden. In plaats daarvan kan er ook 'gewoon' volkorenmeel + 1 zakje bakpoeder gebruikt worden.
Het recept van deze kruidkoek komt uit mijn verzameling knipsels en ik denk dat het - zeker 25 jaar geleden - in de Libelle heeft gestaan. Ik heb het grotendeels gevolgd, onderstaand mijn versie van het recept. Het is een stevige koek, lekker met een lik roomboter erop (er zit geen vet in het beslag dus dat mag best wel .....). De korst van de kruidkoek wordt zachter als je hem in aluminiumfolie of plastic bewaard.
Volkoren kruidkoek
Recept printen
- 150 gram rozijnen
- 300 gram zelfrijzend volkorenmeel of 300 gram volkorenmeel + 1 zakje bakpoeder
- 250 gram donkerbruine basterdsuiker
- 1 eetlepel koekkruiden
- 1 theelepel kaneel
- ½ theelepel nootmuskaat (bij voorkeur vers geraspt)
- snuf zout
- geraspte schil van 1 sinaasappel
- 1 groot ei, los geklopt
- 1 eetlepel keukenstroop
- 2 dl melk
- ½ eetlepel bloem
- 1½ eetlepel bakgember, fijngesneden
- bakblik van ± 23 cm, ingevet
Verwarm de oven voor op 175 ºC. Bekleed de bodem en 2 zijkanten van het bakblik met bakpapier. Laat het bakpapier uitsteken, dan kan je de gebakken koek in 1 keer uit de vorm tillen.
Doe zelfrijzend volkorenmeel (of volkorenmeel + bakpoeder), basterdsuiker, koekkruiden, kaneel, nootmuskaat, zout en geraspte sinaasappelschil in een grote kom en roer door elkaar. Maak een kuiltje in het midden en voeg het ei, de stroop en de melk toe. Roer met een spatel goed door elkaar. Meng de bloem door de rozijnen en roer samen met de gember door het beslag.
Schep het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad. Bak de kruidkoek onderin de oven in ± 1 uur gaar en bruin. Dek de koek als de bovenkant te snel bruin wordt af met aluminiumfolie. De koek is gaar als een in het midden gestoken prikker er droog uitkomt.
Lift de gebakken koek met behulp van het bakpapier uit de vorm, verwijder het bakpapier en zet op een rooster en laat afkoelen. Bewaar de kruidkoek in aluminiumfolie of in een plastic zak.