Pagina's

12 februari 2010

Tirolean Chocolate Muffins

Het recept van deze overheerlijke muffins komt uit het boek Baking Artisan Pastries & Breads van Ciril Hitz. Dit boek kocht ik een tijdje geleden samen met zijn andere boek Baking Artisan Breads. Het zijn prachtige boeken met veel informatie, afwisselende recepten en fraaie foto's. Bij beide boeken zit een DVD waarop een aantal technieken nader wordt uitgelegd (beide DVD's duren ongeveer 20 minuten).

Alle ingrediënten worden in grammen, ounces en volume (cups, teaspoon enz.) gegeven. De werkwijze wordt punt voor punt beschreven en bij ieder recept staan foto's, zowel van het eindresultaat als van tussenstappen.

Baking Artisan Pastries & Breads bestaat uit twee gedeelten, die weer onderverdeeld zijn in hoofdstukken:

Part One: Basics
Chapter 1: Ingredients
Chapter 2: Equipment
Chapter 3: Techniques

Part Two: Baking
Chapter 4: Quick Breads, Muffins and Scones
Chapter 5: Enriched Dough
Chapter 6: Laminated Dough
Chapter 7: Fillings, Glazes, Toppings and Spreads

Bij het recept voor deze muffins wordt aangegeven dat je er 10 - 12 medium-size muffins mee kunt bakken. Ik kon er echter met gemak 20 muffinvormpjes mee vullen! De in het boek aangegeven hoeveelheid voor de kruimellaag was ook aan de ruime kant. Hieronder mijn vrije vertaling en eigen werkwijze, de hoeveelheid voor de kruimellaag is aangepast.

Tirolean Chocolate Muffins

Tirolean Chocolate Muffins
Recept printen

Muffinbeslag:
  • 125 gram ongezouten roomboter, kamertemperatuur
  • 4 eieren/200 gram, kamertemperatuur
  • 120 gram patentbloem
  • 9 gram bakpoeder
  • 200 gram suiker
  • snuf zout
  • 200 gram hazelnoten, fijngemalen
  • 150 gram pure chocolade, grof gehakt
Kruimellaag:
  • 105 gram patentbloem
  • 80 gram lichtbruine basterdsuiker
  • ½ theelepel kaneel
  • snufje zout
  • 75 gram koude ongezouten roomboter, in blokjes
  • snufje bakpoeder
Verder:
  • ± 20 muffinvormpjes, bijvoorbeeld van siliconen
  • poedersuiker (optioneel)
Tirolean Chocolate Muffins

Maak eerst de kruimellaag:
Standmixer: doe alle ingrediënten in de kom en meng met de platte klopper door elkaar tot een kruimelig mengsel.
Met de hand: doe alle ingrediënten in de kom en snijd met twee messen of een pastryblender de boter door de bloem tot een kruimelig mengsel ontstaat.
Zet apart tot gebruik.

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom.

Mix (met handmixer of platte klopper standmixer) de boter, suiker en zout tot een romig mengsel. Voeg de eieren één voor één toe. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige geheel is opgenomen. Blijf mixen tot een licht en luchtig mengsel is ontstaan.

Schep de hazelnoten er met de hand door tot alles net gemengd is. Voeg de helft van de bloem toe en schep er voorzichtig door. Schep er tenslotte de rest van de bloem en de gehakte chocolade door tot alles net gemengd is.

Schep het beslag in de muffinvormpjes, vul ze voor 2/3. Dit gaat heel makkelijk met een ijsbolletjestang. Bestrooi de bovenkant met de kruimellaag. Zet de muffinvormpjes op een bakplaat.

Bak de muffins in het midden van de oven in 20 - 25 minuten gaar en lichtbruin. De muffins zijn gaar als een in het midden gestoken prikker er droog uitkomt.

Laat op een rooster afkoelen en haal ze uit de vormpjes. Bestrooi voor het opdienen eventueel met poedersuiker.

Tirolean Chocolate Muffins

Tirolean Chocolate Muffins

5 opmerkingen:

  1. wat grappig die langwerpige muffin vormpjes. Waar koop je die?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat ziet er lekker uit. Jammer dat ik dat boek hier in de library niet kan vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Klary: mijn dochter nam ze voor me mee van een tripje naar Frankrijk. Ze heeft ze in zo'n supergrote supermarkt gekocht.

    Hanaa: het boek is vrij nieuw, misschien daarom nog niet in de bibliotheek?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Meestal zijn ze wat dat betreft wel goed hier. Je hebt met een nieuw boek meestal een lange wachtlijst. Ik denk dat ze niet van het boek gehoord hebben en 'em daarom niet besteld hebben. Ik zal hun hiervan op de hoogte stellen. In de tussentijd, sta ik op de wachtlijst voor Ciril Hitz' "Baking Artisan Bread". Ik ben nummertje 3 :o)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. arden, weer zo,n heerlijk recept alleen heb ik gewoon pure hagelslag gebruikt en dat ging ook prima

    BeantwoordenVerwijderen