Deze cake viel bij mijn collega's zeer in de smaak. Bijna niemand had overigens in de gaten dat er geraspte worteltjes in waren verwerkt, je proeft de wortelsmaak niet echt. Het is (door die worteltjes) een zachte en smeuïge cake. Makkelijk te maken, er komt niet eens een mixer aan te pas. Voor herhaling vatbaar.
Wortelcake
Deeg:
- 175 gram lichtbruine basterdsuiker
- 175 ml zonnebloemolie
- 3 grote eieren, losgeklopt
- 140 gram geraspte worteltjes
- 100 gram rozijnen
- geraspte schil van 1 sinaasappel
- 175 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 theelepel baking soda (natriumbicarbonaat/zuiveringszout)
- 1 theelepel kaneel
- ½ theelepel nootmuskaat (vers geraspt geeft de beste smaak)
- 175 gram poedersuiker
- ± 2 eetlepels vers geperst sinaasappelsap
- bakvorm van 18 – 20 cm, ingevet en bekleed met bakpapier (laat de randen bakpapier overhangen, dan kan de gebakken cake zo uit de vorm getild worden)
Doe de suiker, de olie en de eieren in een schaal en roer met een houten lepel door elkaar. Roer de geraspte wortel, de rozijnen en de geraspte sinaasappelschil erdoor.
Meng het zelfrijzend bakmeel, de baking soda en de kruiden en zeef het mengsel boven de kom met het suiker-/olie-/eimengsel. Roer door elkaar tot alles net gemengd is. Het deeg is vrij dun.
Schenk het mengsel in het bakblik en bak de cake in het midden van de oven in 40 – 45 minuten gaar.
Laat 5 minuten in de vorm afkoelen en til dan met behulp van het bakpapier de cake uit de vorm. Verwijder het bakpapier en laat de cake op een rooster volledig afkoelen.
Roer voor het glazuur de poedersuiker met het sinaasappelsap los. Verdeel het glazuur over de cake.
De cake kan – zonder glazuur – ingevroren worden.
Bron: Good Food